algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

L'Avantprojecte d'Estatut de Cura

Tot i que sempre hem sentit a dir que a les Balears, a la mort de Franco, no hi havia una demanda generalitzada d'Autonomia política, com sí que hi havia en altres territoris de l'Estat espanyol, és just recordar la massiva manifestació en demanda d'un Estatut que es va fer a Palma el 29 d'octubre de 1977. Igualment és just assenyalar que uns mesos abans, el febrer del 1977, es va aprovar a Cura, un 'Avantprojecte d'Estatut de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera' que en el seu article 1 deia: «Les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera i altres de menors, en exercici del dret a l'autodeterminació dels pobles, es donen el present Estatut per a la regulació de la seva vida política i administrativa».

La lectura d'aquell text resulta extremadament interessant. Tots els articles, o gairebé tots, suggereixen qualque reflexió. En destacarem dos articles més:

L'article 8 deia: «La Generalitat insular establirà les relacions oportunes amb les del Principat de Catalunya i del País Valencià, podrà mancomunar-s'hi per a l'exercici d'una o més de les competències estatutàries i podrà arribar a federar-s'hi si el Parlament de les illes ho aprova i el poble ho ratifica en plebiscit per majoria absoluta.»

L'article 9: «Si una o més de les tres entitats territorials (Mallorca, Menorca, Eivissa-Formentera) volen separar-se del territori autònom serà necessari que ho proposi el respectiu Consell General per majoria de dos terços i ho aprovi en plebiscit el seu cos electoral per majoria absoluta.»

De l'Avantprojecte d'Estatut de Cura i de la manifestació en favor de l'Autonomia enguany es compleixen quaranta-cinc anys.

Aquest diumenge es farà un acte de commemoració d'aquest 45è aniversari de l’Estatut de Cura al Santuari ubicat al Puig de Randa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per PCE-PCIB, fa mes de 2 anys
Troca, efectivament el correcte era anomenar-lo PCE.
També estic d´acord en que era una sucursal del PCE.
Però això no canvia res la questió de fons.
El va presentar en Sebastià Serra i Busquets.
Valoració:0menosmas
Per Troca, fa mes de 2 anys
La presentació de l'avantprojecte de l'Assemblea de Mallorca va ser el 13 de març del 1977, diumenge, a Cura, ahir s'acompliren exactament 45 anys, però tot ha canviat molt.
Valoració:1menosmas
Per Troca, fa mes de 2 anys
Amb tot el respecte, no crec que el PCE-PCIB presentàs cap avantprojecte d'estatut el 1975, perquè el PCIB no es conformà fins al 1978 i, tot i el nou nom, no deixà de ser una sucursal del PCE. En tot cas degué ser el PCE, que aquells anys liderava la Junta Democrática organitzada per Carrillo. Eren els anys de les plataformes i de les juntes i de les platajuntes.
Valoració:0menosmas
Per PCE-PCIB, fa mes de 2 anys
PS: Universitat Catalana d´Estiu (Prada, 1975)
Valoració:1menosmas
Per PCE-PCIB, fa mes de 2 anys
Si no vaig errat, a l' Universitat de Prada, el PCE-PCIB va presentar un avantprojecte d´Estatut d´Autonomia de les Illes Balears.
Valoració:1menosmas
Per Troca, fa mes de 2 anys
Crec recordar que va ser el mes de març del 1977 i no el febrer. Eren altres temps i difícilment podrem recuperar el seu esperit. Algú, en un dels parlaments, va dir per error "Avantprojecte d'Estatut de Cúria", segurament perquè al cap hi tenia l'Estatut de Núria de 1932 de Catalunya. Era un avantprojecte, un esborrany, però amb una visió clara d'així com es lpodien d'organitzar les illes Balears i Pitiüses, sense imposicions foranes, amb orgull i amb l'objectiu de construir un país. Després... després els somnis s'esvaïren i el pragmatisme i la moqueta s'imposaren.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente