muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 13°
15°

PIB: delirant dogmatisme neoliberal

L'obsessió del Govern de les Illes Balears per retornar amb tots els ets i uts a la situació economicosocial prepandèmica comença a ser malaltissa. Això és el que es transmet en les anàlisis que trimestralment que ens presenten els responsables de la conselleria amb un nom llarg que comença per "model econòmic". Tot s'ha de dir: "canvi de model econòmic" no figura al rètol de la dita conselleria.

Segons aquetes anàlisis els punts importants són les variacions del PIB (no del progrés social), de les altes a la Seguretat Social (no de l'evolució de la taxa de pobresa laboral), de la xifra de persones autònomes registrades (no del comportament de l'autoocupació precària i extremadament precària)... i així amb tot. Val a dir que, sobre allò que no s’analitza, no es prenen decisions polítiques. Altrament dit, s'invisibilitzen els ítems socioeconòmics generadors dels malestars socials, es dibuixa una conjuntura repleta d'angles morts que poden derivar en seriosos problemes polítics.

Amb tot, el fet més rellevant és aquesta insistència sense matisos en el PIB com a indicador totèmic de la nostra evolució econòmica. Tant es val que en una recent entrevista al diari El País (26-09-2021) Nadia Calviño digués literalment: "El PIB es un indicador muy importante, pero no refleja adecuadamente factores clave de progreso económico, por ejemplo, sobre el medioambiente, la digitalización y la cohesión social". Per una vegada que la vicepresidenta econòmica espanyola té tota la raó, els seus col·legues illencs no li fan ni punyeter cas.

A hores d'ara, continuar utilitzant el PIB com gairebé únic indicador de l’evolució de la riquesa econòmica d'un país és bastant inconseqüent pels qui tenim una concepció progressista de la societat. Recordi's que les mètriques del PIB, entre altres indecències, inclouen l'aportació de la prostitució i del tràfic de drogues a aquesta "riquesa". En qualsevol cas, en l'actual escenari de grans desigualtats i de triple emergència ecològica (climàtica, de biodiversitat, i d'ecosistemes), obviar que el PIB no mesura si la riquesa generada es reparteix bé, o el cost que suposa la seva obtenció per al medi ambient és, senzillament, una insensatesa pròpia d’un delirant dogmatisme neoliberal.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per El Govern Balear, fa dervers d'un any

L'article diu el Govern Balear, o sigui el PSOE i els seus còmplices,o sigui Més i Podemos. Això de voler ser part del Govern i després desmarcar-se'n, no val, és fer trampa.

Valoració:1menosmas
Per Toni F, fa dervers d'un any

Doncs, què és sinó el PSOE? Les sigles de les quals braveja ja no els correspon exhibir-les perquè els seus polítics, arribistes i amb ideologia groucho marxista, les han omplit d'immundícia neoliberal. Aplegar-se amb PP, VOX i Ciudadanos, per blindar la corrupció i altres malifetes de l'hereu d'en Franco, ja diu qui són ells. La ignomínia s'asseu als escons del PSOE cada vegada que això succeeix. En temps d'eleccions, els seus discursos, de bergants mentiders, volen ser cants de sirene per treure el vot als ciutadans poc exigents i desinformats. Diuen que són l'esquerra, sí una esquerra de pa amb fonteta que fa politica neoliberal. També diuen que són el vot útil; i tant que ho són útils, cal mirar com empren la seva utilitat quan governen. Les lletres SO de les seves sigles fan mal als ulls, són una mentida més de les seves i ja cal que parin de dir-ne tantes. Al pa, pa i al vi, vi i l'aigua, clara. Cal més decència a la política.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente