algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Llibertat o feixisme?

Darrerament, hem sentit emprar amb freqüència la paraula llibertat per part de diferents polítics. Però, és tracta d’una llibertat només per uns i no per altres? Amb quin significat ha estat transmès aquest mot?

Aquest concepte té cinc possibles definicions en el diccionari. En termes generals, es pot definir, segons el DIEC, com “Estat o condició de qui és lliure, de qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària, de qui no està constret per una obligació, un deure, una disciplina, una condició onerosa, etc.”. Per tant, en quin sentit empren aquests polítics la paraula llibertat?

En la tercera definició tenim que llibertat és un “Estat dels ciutadans els drets i els privilegis dels quals estan protegits per una comunitat civil organitzada, dels ciutadans que participen de la vida pública exercint un control sobre llur govern i dels ciutadans que són lliures en tot allò que la llei no prohibeix.” És a dir, fa referència a la llibertat d’expressió, així com ho exemplifica el DIEC. Però, realment els polítics que manifesten tanta llibertat per al seu poble donen als ciutadans un poder sobre el govern? Aquests mateixos polítics han protegit, com a deure que té un polític que defensa la llibertat, el personal sanitari de la seva comunitat autònoma? En el meu poble això vol dir tergiversar el significat i fer creure a aquests votants que allò que volen és el poder sobre ells i no a la inversa.

És veritat que la cinquena accepció del DIEC és la “Capacitat de la voluntat humana d’elegir entre diverses possibilitats.” i tothom és lliure, ara sí, de votar el partit polític que consideri més apte per presidir un territori. No obstant això, de debò els votants s’han cregut que es sentiran lliures després d’haver votat a aquests partits que clamen LLIBERTAT en lloc de comunisme? Potser es sentiran lliures d’anar a una terrassa a fer un beure o d’ajuntar-se als carrers després d’haver acabat el toc de queda com si no hi hagués un demà, tot i que l’alcalde de Madrid, el senyor Almeida, ara defensa que llibertat no és fer botellada. Però, i els sanitaris de la comunitat de Madrid són lliures de poder agafar-se unes vacances ara mateix quan és la segona comunitat amb la xifra més alta de contagis per la Covid-19? Sé cert que ells no es senten identificats amb el lema “Comunismo o libertad”, ja que no deuen compartir el mateix diccionari que aquell ramat de polítics que, segons ells, l’alternativa de llibertat és comunisme.

Aquests polítics han amagat l’ou als seus votants perquè darrere d’aquest lema s’hi amaga la paraula feixisme i no llibertat. Ja ho manifestà la presidenta Ayuso en el plató d’Ana Rosa Quintana a Telecinco amb les següents paraules: “Cuando te llaman fascista sabes que lo estás haciendo bien y que estás en el lado bueno”. D’aquesta manera queda clar quin tipus de govern volen aquests polítics i que, segons Ayuso, és el govern dels millors.

L’efecte Ayuso pot sembrar arrels feixistes durant els dos anys que queden per a les properes eleccions i els resultats de les quals pot arribar a arranar la llibertat entesa com a un estat de qui no està subjecte a cap poder autoritari. Si això ocorre, si ens treuen la llibertat real, ja ho digué el primer president dels Estats Units, George Washington, ens faran quedar muts i silenciosos i ens podran guiar com ovelles a l’escorxador.

En definitiva, aquells que sou conscients del significat de la paraula llibertat, defenseu la condemna de ser lliures, així com declarava Sartre, perquè, si us heu de sotmetre a una llibertat imposada per aquests polítics, aquesta es convertirà en feixisme. I, arribats a aquest punt, haureu de sentir la por a la llibertat, com digué Erich Fromm.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.