cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
22°

Bons per a fer turisme? Per què no per a consumir cultura?

A les Illes Balears es produeix la circumstància, paradoxal, segons com es miri, que el sector econòmic més subvencionat és el turístic.

El sector turístic rep anualment una morterada de milions de les institucions públiques, de manera directa, indirecta i, fins i tot, soterrada (en forma de cancel·lació de deutes milionaris per serveis com l'aigua o la recollida de fems).

El Govern, aquest darrer any ha mantengut una retòrica que aparentava contenir una certa consciència de la necessitat imperiosa d'un canvi de model econòmic per a les Balears.

Foc d'encenalls.

La realitat és que, encara que les paraules semblin dir una altra cosa, els fets corroboren que l'aposta econòmica del Govern és tan poc imaginativa con l'escassa esma demostrada pels seus membres per intentar algun canvi significatiu.

Ara, el Govern ens anuncia un programa dotat amb 11 milions d’euros per continuar subvencionant el turisme. Un programa que inclou una partida de 2 milions d'euros destinada a un sistema de bons turístics per fomentar els viatges entre illes dels residents a les Illes Balears. La subvenció serà d’un màxim de 100 euros per persona, per a viatges que incloguin un mínim de dues nits a un hotel o habitatge vacacional.

El passat 18 de març vaig pronunciar una conferència en el marc del Fòrum OCB primavera 2021, titulada 'Sus cultura! 15 propostes per la llengua, la cultura i la cohesió social'. Una de les propostes que hi feia era la d'instaurar un «Val Cultura IB de 30 euros cada trimestre per a cada ciutadà, per dedicar a consum de productes i serveis culturals com entrades a espectacles i concerts, cinema, música, publicacions i museus... Es podria començar per cultura KM0 i segons l'evolució, anar ampliant l'abast.»

Tot i que, en general, els comentaris que vaig rebre a aquella proposta eren positius, n'hi havia uns quants, provinents de companys periodistes o de gestors polítics que ho consideraven molt «complicat».

Resulta que allò que per dedicar a la cultura és complicat, per a dedicar-ho al turisme ja està en marxa...

Cal exigir a les nostres institucions que, com a mínim, dediquin el mateix esforç a promoure el consum cultural que el turístic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per totrecursos, fa mes de 2 anys

S'haurien de prohibir les subvencions al turisme i s'hauria de subvencionar el I+D+H i així ens europeïtzam les Balears d'una vegada.
Els de VOX diran que el aquest govern és turismofòbic.

Valoració:0menosmas
Per mateu, fa mes de 2 anys

Es que Balears és la regió més pobre d'Europa per això vivim únicament del turisme.

Valoració:0menosmas
Per Vergonya, fa mes de 2 anys

Aquesta subvenció l'aprofitarà la gent que té duros, i els hotelers. Indigne d'un govern que vol fer creure que és provressista.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente