algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Deu recomanacions (més una) per Sant Jordi

Aquest dies de llibres desconfinats vos recoman deu llibres que, segurament, no seran a les llistes dels més venuts, però que estic segur que no vos defraudaran.

Començam amb un llibre que es presenta aquest dijous mateix a Can Alcover: 'Masclisme i cultura jurídica. Una etnografia del procés judicial de la violència de gènere' de Caterina Canyelles Gamundí. És un estudi a partir de casos reals, de com actuen les persones que intervenen en el sistema de justícia penal en l’àmbit de la violència masclista.

'Cap a una Europa de les regions. La revolució possible' d'Andrea Acquarone. Una novetat de Documenta Balear que ens proposa una mirada sobre el futur d'Europa que pretén englobar societats que son molt diverses entre sí, com la catalana, la italiana, i també la francesa, l’alemanya o la sueca.

'Covid-19. Dietari d’un confinament' de Bernat Joan i Marí. L'autor ens hi explica la seva experiència durant l'any de la pandèmia, a partir de l’observació del que succeeix al seu voltant, del que transmeten els mitjans de comunicació, del que comenta amb altres persones, de sensacions i d’informacions que el sobten o el porten a interrogar-se sobre qüestions diverses.

'El conflicte lingüístic a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears durant la Segona República' de Daniel Escribano. La lectura d’aquest llibre, així com la relectura de les citacions i obres dels polítics, juristes i escriptors dels diferents períodes històrics sobre els quals versa l’obra d’Escribano, ens confronta amb moltes opinions i discussions esmerçades en el debat constituent i estatuent, tant dels de finals dels anys setanta del segle passat com dels de les primeries del segle XXI.

'Poesia, llengua, país. Una mirada des d’Eivissa' d'Isidor Marí Mayans. És un recull de reflexions i propostes perquè la nostra poesia, la nostra llengua i el nostre país aconseguiran la plenitud que desitgen i mereixen.

'El català, la llengua efervescent. 77 visions sobre el terreny' de M. Carme Junyent Figueras, i altres. Llibre que aplega 77 articles breus d’autors d’arreu dels Països Catalans, entre els quals lingüistes, sociolingüistes o, senzillament, gent que treballa amb la llengua, de totes les edats, i amb trajectòries molt diverses, que ens ofereixen visions complementàries tant de la situació de la llengua com de les accions que hauríem de dur a terme per aconseguir que el català sigui la llengua de tots, sigui quin sigui el nostre origen.

'Francesc Layret. Vida, obra i pensament' de Vidal Aragonés. Una obra que s'endinsa per primera vegada en profunditat en la vida i pensament polític de Francesc Layret, advocat laboralista i referent del catalanisme d’esquerres.

'Paraules d'Arcadi' d'Arcadi Oliveres. Un volum gairebé pòstum que fa memòria de les lluites i de la vida, de l'economista altermundista i referent dels moviments socials. Arcadi Oliveres repassa en aquest llibre els conceptes que han guiat el seu posicionament: democràcia, refugiats i migracions, capitalisme, canvi climàtic, antiarmamentisme, cultura de la pau...

'Història de l'Esquerra Independentista' coordinat per Carles Viñas. Una obra enorme que explica amb rigor i profunditat tota la història d'aquest moviment polític. Una eina que permet al lector conèixer amb precisió la seva incidència en els esdeveniments polítics i socials dels darrers temps als Països Catalans.

I si hem començat amb un llibre que es presenta a can Alcover, acabam amb un altre que també es presenta aquest dijous mateix al mateix espai. Es tracta del llibre de poesia 'Turista zero' d'Agnès Llobet Deià. Un recorregut poètic per s'Arenal i la badia de Palma que ben segur ens commourà.

I, és clar, també ens afegim a la recomanació de l'Obra Cultural Balear que ens demana que aquests dies lluïm la 'Rosa dels Drets Lingüístics' com a forma de solidaritat amb les víctimes de les discriminacions per raó de llengua.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.