Enguany sí, enguany tindrem la festa de Sant Jordi, divendres 23, amb els llibres als carrers de Ciutat. Un any més tard, tornarem a trobar les paradetes de les llibreries repartides pels carrers, amb més distància entre elles, amb màscares les amigues i amics darrere les taules, recomanant, comentant les novetats.
Haureu vist a la premsa escrita els suplements dedicats a aquesta festa. Recomanacions de lectures, de tots els gèneres literaris, d’autors i autores conegudes, amb entrevistes a les persones que viuen l’aventura d’obrir cada dia les llibreries, o dels riscs de mantenir endavant les editorials.
Hi haurà actes culturals, al meu poble, Marratxí, l’àrea de cultura ha programat un seguit de presentacions, de contacontes, de recitals, que trobareu a la seva web per apuntar-vos, que omplen tota La setmana de les lletres. D’ells en vull destacar un, el diumenge 25, en col·laboració amb la Delegació de l’Obra Cultural Balear, un Recital en memòria de Rafel Crespí, escriptor, professor, que ens va deixar ara fa poc més d’un any. Poesies, lletres de cançons, i altres textos per servar el seu record i el seu llegat, amb el títol Sota l’ombra del garrover, a càrrec de Bartomeu Crespí. A s’Escorxador, a les 18 h a Sa Cabaneta.
A més dels actes culturals, la festa dels llibres és la festa de la cultura, de tot allò que envolta el fet literari, per aquesta raó la majoria dels esdeveniments s’orienten a fomentar la lectura entre la ciutadania i en especial interès cap als més joves, infants, adolescents, que tan enganxats a les xarxes socials viuen.
En altres articles us he recomanat la lectura d’assaig o divulgació, com el de L’armadura del rei, d’Albert Calatrava, Eider Hurtado, Ana Pardo, que trobareu en català i castellà. També us recoman Aquí no hem vingut a estudiar d’Enric Juliana, editorial ARPA, interessant i apassionant relat del viscut a la presó de Burgos, durant el franquisme, per part de diversos dirigents comunistes, però també contextualitzat en l’obscur món de la dictadura. Són dues novetats d’enguany que es llegeixen sense dificultat, com si fossin reportatges periodístics.
Seguint amb llibres d’assaig us en recoman dos més. Aquests de temàtica feminista, també de gran actualitat: Dona i poder -com i perquè feminitzar la política de Jenn Diaz. Ara llibres, edit. Compta amb un interessant Epíleg de Tània Verge. Què vol dir feminitzar la política? Hi trobareu les respostes.
L’altra recomanació L’altra banda de la muntanya – com veuries el món si no te l’expliqués un home blanc europeu, de Minna Salami, una escriptora nigeriana, finlandesa i sueca. Editat a Sembra llibres. És un llibre imaginatiu, estimulant i de descoberta que s’atreveix a situar el feminisme negre com el prisma a través del qual tots podem experimentar i comprendre millor el món, diu na Bernardine Evaristo. Una visió interessant del feminisme, l’empoderament, el racisme o la descolonització.
A més d’assaig i divulgació, una novel·la de principis del segle XX, just abans de la primera Guerra Mundial, El cor de la nit de Rebecca West, editorial Univers, sobre una família anglesa, amb tres filles i un fill. Una descripció de la societat reglamentada, en un món decadent que canviarà inexorablement.
Continuaria amb altres lectures recents, però l’article ha de tenir un màxim de caràcters i per acabar una aportació més. L’autobiografia autoritzada de na Neus Canyelles, editorial Empúries. Aquesta sí que l’han recomanada molt, i em sum a aquestes de bon de veres. Som una seguidora de l’autora, des de Cap d’Hornos, L’alè del búfal a l’hivern, i La novel·la de Dickens. També he llegit les narracions de Mai no sé què fer fora de casa. Fa dos anys va treure Les millors vacances de la meva vida, impressionant relat, i ara aquesta tendra autobiografia, amb viatges a la infantesa amb bots a la realitat. A més, gaudireu d’una prosa brillant com ens té acostumades l’autora.
Deixeu-me que acabi amb una darrera recomanació. Divendres, a les 19 h al pati de Can Alcover, presentem la nova etapa de L’altra mirada publicació de les Fundacions Darder Mascaró, fins ara mensual i digital. Ara amb el número 101 fem el bot a editar-la en paper, amb temes monogràfics. El primer 500 anys de Germania: Memòria i revolta. Interessant aportació a la commemoració de la revolta mallorquina, que ha coordinat na Maria Margalida Perelló Pons. Us hi esperem, amb inscripció prèvia a info@fundacionsdardermascaro.cat per les mesures sanitàries.
Bona festa dels llibres, confiem que amb bon temps!