algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

Independentistes en la seva travessia del desert

Segurament ens mal acostumen. Ara ja sembla que els partits polítics han actuat sempre igual. Si així ho han fet, han actuat ben malament. Els partits polítics que governen haurien de fer-ho per a totes les persones, votin qui votin, i els partits que es troben a l’oposició haurien de criticar les coses que estiguessin mal fetes, però també haurien d’ajudar als governants, sempre que s’adoptassin mesures per al poble. Per exemple, es pot votar en contra que pugin el sou mínim? Es pot votar en contra que es pugin els imposts als rics, als qui més tenen o guanyen? En qüestions com aquesta haurien de votar tots a l’una, perquè no existeix cap partit que no hagi rebut vots dels que necessiten un sou mínim més elevat, ni existeix cap partit que només hagi estat votat pels més rics, pels que més tenen. Acabant l’any 2020, s’han presentat comptes del que s’havia fet i ha estat vergonyós i vergonyant haver d’escoltar tants insults i intents d’insult, perquè els governants ho havien fet tot d’una manera desastrosa. Realment Espanya té una oposició que insulta la intel·ligència dels votants. Ells s’ho trobaran. Per què són tan previsibles? Sempre se sap el que diran i faran. Sempre criticant de manera ferotge el que fa qui governa o intentant convertir en dimonis els que estan més a prop del poble, als quals anomenen comunistes com si fossin dimonis a qui eliminarien de la política. No sé si els deixarien viure a un lloc tan important com consideren Espanya. Ells es consideren éssers superiors i la resta són inferiors i no sé si consideren que tenguin dret a viure. Que no en tenien ho varen decidir el 1936. Sembla que desitgen que els que volen independitzar-se continuïn el seu camí inhòspit en la seva travessia del desert.

A qui més han fallat els governants ha estat a Catalunya, on no han estat capaços de seguir alguna estratègia que ens dugués a la independència. És per això que els votants catalans del Principat estan molt cansats i han perdut gran part de la seva fe en els seus governants. Per tant, no sé si interessarà saber que el poble s’hauria de mobilitzar cap al pagament dels seus imposts només al Principat, sense enviar ni un euro a Espanya. Jaume Alonso Cuevillas, advocat i economista, ens proporciona les xifres. Ell diu que “segons dades del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, la recaptació d’impostos de l’any 2018 per part de la Generalitat va ser només del 5,3% dels impostos totals recaptats a Catalunya (uns 3.779 milions d’euros), enfront del 87,7 % dels recaptats pel govern de l’Estat espanyol (uns 63.146 milions d’euros)”. Recaptant tots els imposts, el Principat de Catalunya seria una de les nacions més riques d’Europa. Sembla que hi ha pocs dubtes que es viuria millor que ara. Per això en qualsevol moment del segle XXI es podrà tornar a sentir parlar de sobirania fiscal, que és imprescindible per obtenir la sobirania política i la sobirania en majúscules.

Ara que parlam de la tan cobejada independència i de les dificultats que tenim per sobreviure en català, ara que s’acosta la festa dels reis, sabem que a les botigues de juguetes i als grans supermercats és difícil trobar juguetes en català. Per això vos en faré una llista i les explicacions sobre cada un dels jocs segurament la podreu trobar a part o banda, amb les noves tecnologies: “Catan” (per a més grans de deu anys), “Carcassone” (per a més grans de vuit anys), “El monstre de colors” (per a més grans de quatre anys), “L’arna tramposa” (per a més grans de set anys), “Fila Filo” (per a més grans de sis anys), “Pèsols” (per a més grans de sis anys), “Enigmàrius” (per a més grans de dotze anys), “Verbàlia” (per a més grans de dotze anys), “Alakazum!” (per a més grans de deu anys), L’Illa prohibida” (per a més grans de deu anys), “On the origin of species” (per a més grans de nou anys), “Optimus” (per a més grans de dotze anys).

Després de l’oasi dels jocs per a reis, tornem al desert de la independència per denunciar un fet insòlit i massa habitual. Existeix una manca de voluntat política del govern d’Espanya per a permetre que de manera natural les emissions de TV3, IB3, À Punt i Aragó Televisió, arribin, per la TDT, al receptors de tots quatre territoris. Fins i tot no hi està d’acord Esquerra Republicana del País Valencià, per mor de l’acord amb el govern espanyol sobre els pressuposts. El Govern sempre exigeix als governats, però s’oblida d’aquests quan els pot beneficiar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per En Pep, fa mes de 3 anys

A Madrid hi ha més neu que al Pirineu Català...!!
Madrid mos roba...!!

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 3 anys

"Balmaño",
Les seves expressions el deixen en evidència. Si no vol que li recordem les pixades fora de test que fa, ho pensi abans d'escriure-les.
Vostè, amb una mentalitat totalitaria, es pensa que defensar l'ús normal de la llengua catalana ha de voler dir despreciar-ne qualsevol altra. És una altra pixada fora de test pròpia del nacionalisme espanyol. Amb unes regles de joc sense embulls, amb una població mallorquina que hagués estat alfabetitzada en la seva llengua, avui la premsa en català a Mallorca seria tan normal com la premsa en castellà a Zamora. Vostè pronostica que "si lo hicieran en catalán, cerrarían en dos días", però se'n cuida molt de dir per què haurien de tancar: perquè la llengua catalana i els drets lingüístics dels catalanoparlants foren anul·lats pel "Régimen del General Franco" (tot amb majúscules) que vostè enyora, i encara avui hi ha molts de mallorquins analfabets (o mig analfabets, com vostè) en la seva llengua.
Vostè considera que si volem tenir un diari en català hem de "poner la mano en la butxaca, para sostenerlo" (ho escriu així, en "castellorquín"). En canvi, es qui volen diaris en castellà no han de fer aquest esforç perquè ja tenen un Estat que empara els seus drets lingüístics. Quina barra! A damunt, mos acusa de "fanatismo" y "tacaños". Pagam imposts com els castellanoparlants però si volem mantenir viva la nostra llengua ho hem de pagar de la nostra butxaca, per compensar la castellanització pagada també amb els nostres imposts. Més supremacisme castellà i més barra, impossible!
Té bona memòria per enyorar el franquisme, però molt poca per recordar les expressions mallorquines tradicionals. Si es porc diu orellut a s'ase, diu una gran veritat i la frase no té gràcia, ni interés, ni sentit. En mallorquí deim que "s'ase va dir an es porc orellut"; vol dir que s'ase acusa es porc d'allò que ell mateix té: unes bones orelles. Així s'entén i té sentit, però com la diu vostè és un esguerro, un desbarat, un doi!
Vostè va viure el franquisme com en Mayor Oreja: "con una extraordinaria placidez". A posta no el vol vomitar. Sí, he escrit vomitar, perque davant una intoxicació és molt recomanable vomitar les metzines, i quaranta anys de franquisme beguts a glops, un darrere s'altre, com li va passar a vostè, foren una intoxicació tan greu per la salut intel·lectual que és impossible recobrar-la si no vomita les metzines. A posta li recoman vivament que vomiti, però no em fa cas. Diu que els meus parents franquistes vomiten. Què més voldria jo! Per desgràcia fan com vostè: continuen essent franquistes i el pronòstic de la malaltia indica que moriran franquistes. Ells i vostè. Tot per no voler vomitar les metzines!
Si hi ha poques juguetes en català, està molt bé fer-ne una llista a fi de poder-les localitzar i triar, si els pares i els nins així ho volen. Quin problema hi ha? Per què els nins catalanoparlants no han de poder jugar en la seva lengua? Per què ho han de fer en castellà? El supremacisme castellà és ben caparrut!
Per raons de justícia i igualtat, hem de conseguir que els prospectes dels medicaments, les etiquetes del menjar, els manuals de les juguetes, els programes d'ordenador... estiguin també en la nostra llengua. Per què no hi han d'estar? Perquè els nacionalistes espanyols no ho volen? Idò que els bombín!
Seré una "mosca cojonera" darrere seu si continua escrivint desbarats, dois i beneitures. Li siularan les orelles! Per ventura li convendria més vomitar…

Valoració:0menosmas
Per balmany, fa mes de 3 anys

Matías:
Parece que mis expresiones le gustan mucho, pues continuamente hace uso de ellas. Sea más original, hombre.
A mi me importa menos que un pimiento, que las televisiones vengan como vengan. Me limito a ver lo que me gusta. Y si no, a la "strada"
Los diarios de Palma, que editan en la lengua que Vd. tanto desprecia, lo hacen, única y exclusivamente, porque saben de sobra que si lo hicieran en catalán, cerrarían en dos días. Si para muestra vale un botón, ahí tenemos al Baleares papel. Un fracaso total. Por cierto, mucho amar a la lengua, pero a la hora de poner la mano en la butxaca, para sostenerlo, nada de nada. El dinero antes que las ideas. Si todos los que se llaman catalanistas hubiesen arrimado el hombro, hoy no sería un digital. O por lo menos estaría en la calle. Además de puro fanatismo, tacaños. También puede ser que haya muy pocos. O que no interesa.
Una vez más los insultos de rigor. Cínico y sin vergüenza. "Es porc va dir orellut a s'ase". Por caridad cristiana y por educación, me excuso de propinarle los vituperios que se merece.
Yo viví la parte que me correspondió del franquismo
tal como pude o me dejaron, o me dio la gana. Como ahora mismo. Si quiere saberlo, pregúnteselo a sus familiares que vomitan y lo sabrá de primera mano. O al Sr. Lladonet, que cabe suponer que algo sabrá.
No me parece ridículo de ninguna manera que los niños puedan jugar con los juguetes que les han comprado sus padres. Lo que me parece ridículo es que se hagan listas (a no ser que sea publicidad encubierta y no me haya enterado) con lo que les conviene, incluso los años que deben tener para comprar un artículo o el otro, como si los padres fuesen idiotas de remate y necesitaran asesoramiento. Mis padres compraban lo que querían y no necesitaban listas de nada. Cabe suponer que si dichos juegos estuviesen redactados en castellano, ya no serian válidos.
Afortunadamente los niños de mi generación y los inmediatamente anteriores, no tuvieron necesidad de leer instrucciones de uso (naturalmente, en catalán) para jugar a las canicas, a fer volar estels o fer ballar baldudes. Per sort.
Más de lo mismo. Cataluña, es una de las partes de España donde hay una potente industria farmacéutica. Pero se puede afirmar, sin error a equivocación, que jamás se ha visto un prospecto de uso del medicamento escrito en catalán. Cosas del franquismo, supongo. Ahora voy a ser yo, quien se copie a si mismo. La mosca cojonera, el comisario lingüístico a toque de corneta de banderín de enganche, en perfecto estado revista pendiente del parche. Inasequible al desaliento. Siga así. Carnaza para el tigre.



Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 3 anys

"Balmaño",
¿Ho veu, com és vostè qui bota "como un tigre de Bengala" davant la proposta del Sr. Lladonet perquè poguem rebre totes les televisions en llengua catalana? A mi em pareix perfecte: en lloc de botar, faig mamballetes!
Que el diari Última Hora usi de fa cent trenta anys la "repugnante lengua del imperio" és una "anomalía" (són paraules seves, cometes incloses) que vostè sap perfectament qui l'ha causada i per què, però desviarà l'atenció i entaferrarà la culpa a l'editor del diari i els seus descendents, o a aquelles persones i entitats que volem més premsa, ràdio i televisió en la llengua pròpia, acusant-nos de no haver protestat a bastament. Vostè és un gran cínic i té molt poca vergonya!
Vostè va viure el franquisme amb una "extraordinaria placidez" (ara les paraules són d'en Mayor Oreja), fins a tal punt que encara enyora aquella època, maldament fos "un régimen impresentable en todos los aspectos", perque també "tuvo algunas cosas buenas" (tornen esser paraules seves). Segur que en Pol Pot va fer qualque cosa bona a Cambotja, maldament fos un genocida.
A vostè li pareix ridícul que els infants mallorquins puguin jugar en la seva llengua, podent jugar en la "repugnante lengua del imperio" sense cap problema (paraules i cometes seves).
Just li ha faltat reconèixer que "con Franco vivíamos mejor", amb cometes o sense.

Valoració:2menosmas
Per balmany, fa mes de 3 anys

Moisés, su hermano Aaron y sus seguidores, presuntamente de la tribu de Levi, tardaron 40 años en atravesar el desierto del Sinaí. Cruzaron el mar a pie seco; en su larga caminata dejaron atrás dunas y más dunas, hasta llegar a la "tierra prometida". Afortunadamente no tuvieron problemas a la hora de comer y beber. Me temo que otros, tendrán que cruzar otro "desierto". Diferente, pero igual de largo.
Llama la atención, que el autor se sorprenda ante la imposibilidad de ver determinados medios. Sin embargo, calla como una piedra, ante la "anomalía" que representa, o pueda representar, que Ultima Hora, dueña del digital "Baleares", utilice desde hace 130 años la "repugnante lengua del imperio". Aquí hay que callar. No futem.
Listar en este espacio, juguetes en "catalán", me parece de aurora boreal. Como si los papas todavía fuesen parvulitos, a los que hay que llevar de la mano.
Pais y paisanaje.
Muchas gracias.

Valoració:0menosmas
Per crítica internacional, fa mes de 3 anys

España també troba avui una crítica internacional que li fa envermellir de vergonya, encara que pel meu gust massa poc a poc. Aquesta incomoditat fa que les seves accions tinguin una certa contenció, pel què diran.
No els deixa actuar com els plauria i, en el fons, això ja és un punt positiu per una societat com nosaltres. Però per anar bé hauriem d´aconseguir que els posessin una penalització real.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente