algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
24°

500 anys després, la lluita continua

El 7 de febrer del proper any 2021 es compliran cinc-cents anys d’un dels episodis més rellevants en la història de Mallorca: la Germania, aixecament que s’inicia el 7 de febrer del 1521 i acabà el 7 de març del 1523.

Aquest dimecres s'ha presentat una comissió cívica formada per l'Obra Cultural Balear, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, les Fundacions Darder-Mascaró i un important grup d'historiadors i intel·lectuals. També s'han presentat les principals iniciatives que s'impulsaran per donar rellevància a la commemoració i s'ha fet públic el manifest de convid a la participació.

Precisament, aquest manifest recorda la importància de la revolta de la Germania i la duresa i brutalitat amb que va ser reprimida.

«A més de les sentències a mort, també es confiscaren centenars de béns i s’imposaren multes econòmiques. Entre els nombrosos executats, destaca el líder de l’aixecament, Joanot Colom, el qual fou executat, esquarterat i el seu cap va estar 299 anys dins una gàbia penjada a la plaça de la Porta Pintada. Com a resultat de tot plegat ens trobem que la població minvà i s’empobrí, fins a tal punt que, només 30 anys després començà a recuperar-se. Es va pretendre eliminar, per sempre, qualsevol record de vindicació col·lectiva dels mallorquins».

«Emperò, no pogueren acabar amb la flama de la revolta. La Mallorca que avui es rebel·la contra la injustícia social, que reivindica el dret a la sobirania política, que renega del patriarcat, que abandera la defensa del territori i la llengua i la cultura catalanes, que lluita contra el canvi climàtic, que aspira a una societat cohesionada i solidaria, és hereva dels agermanats».

És necessari que aquells qui ens sentim hereus de la Germania ens organitzem per reivindicar el valor històric d'aquelles revoltes. També serà bo que aprofitem l'efemèride per posar en valor la multitud de lluites compartides que hem viscut a finals del segle passat i durant els vint anys del present segle.

I també, i sobretot, és necessari prendre consciència que només la lluita col·lectiva, insubmissa i transformadora ens fa avançar cap a la plena llibertat.

Simone de Beauvoir ens va deixar dit: «No oblideu mai que n’hi haurà prou amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones tornin a ser qüestionats. Aquests drets mai no es donen per adquirits. Heu de romandre vigilants durant tota la vostra vida».

La idea és vàlida per a la lluita feminista i per la resta de lluites compartides.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.