cielo claro
  • Màx: 22.41°
  • Mín: 13.08°
22°

El que no vol saber el Govern de les Illes Balears sobre el català

José Ramón Bauzá era un mal governant. Va fer molt de mal en tots els aspectes als ciutadans de les Illes. Però aquest sí sabia o algun dels seus consellers sabia què s’havia de fer per fer desaparèixer el català. També podria ser que fos la FAES la que li fes fer el que va fer. Però li va fer tant de mal que el va estormiar, i des de llavors ençà encara no ha reviscolat. Per tant, no entenc que si aquell governant sabia com havia de de fer la substitució del català pel castellà, que els governants actuals no sàpiguen o no vulguin saber què han de fer per restituir-lo al seu lloc. El seu lloc no és altre que el que es diu a l’Estatut de les Illes Balears i a la principal llei sobre la llengua que és la de Normalització Lingüística. Només fent el que diu la nostra Carta Magna i la Llei principal sobre el tema ens podrem posar en el camí de la salvació d’una llengua que s’ha intentat destruir des de fa més de 300 anys.

No s’utilitza el català com a llengua prioritària a totes les conselleries. No són capaços de mantenir el català com a requisit per a tots els funcionaris de l’Administració Pública, allò que José Ramón Bauzá va abolir i que li va costar la continuïtat en el poder. Però ell o qui el va aconsellar sabia que la deixava condemnada a no usar-se per innecessària. Si això és així de senzill, per què els governants actuals no volen saber que mantenir el requisit és la solució a la normalització lingüística de la llengua catalana? Com que els principals responsables de la paulatina substitució de la llengua catalana per la castellana són els diferents governs que han existit durant aquests segles, especialment l’època franquista en què a través de l’escola es va fer molt de mal a la nostra marginada llengua, si els governs són els responsables del mal que se li ha fet, a ells els correspon restituir el mal que s’ha fet i canviar la seva política per intentar que la llengua del poble de les Illes torni a ocupar el lloc principal a les institucions i a tots els parlants.

Són moltes les causes de la situació actual. He escrit molts d’articles en aquest aspecte. Hi ha molta gent que no sap la llengua catalana perquè no l’ha apresa o no l’ha poguda practicar. Tots sabem per què no l’han poguda practicar. Perquè nosaltres com a poble hem posat sempre per endavant l’entesa entre les persones abans que fer predominar les nostres coses. Si hem hagut d’adoptar costums externs i sacrificar-ne de nostres, ho hem fet. Per tant, en l’intercanvi de comunicacions i com que els governants ho sabien, havien previst que tots sabéssim la llengua castellana, així no tendríem problemes per usar-la, però no és tan sols perquè s’han enfrontat castellà i català, ja que el mateix passa quan un catalanoparlant es troba amb una persona de parla anglesa o alemanya, o italiana o francesa; si pot, li parla en la seva llengua i queda molt satisfet d’haver-ho pogut fer. Per tant, podeu comptar quants de catalanoparlants han quedat satisfets de poder demostrar als castellanoparlants que també coneixien la seva llengua i la podien parlar.

Quan ara es diu que la llengua catalana no és prioritària a l’Administració perquè el poble no la requereix, perquè el poble no la parla, perquè no interessa al poble, perquè els nouvinguts no els interessa aprendre-la, aquesta situació és completament normal. Tothom està molt content de circular pel món i que l’entenguin sense haver de canviar de llengua. Només s’aprèn una altra llengua quan és completament necessària, o a l’escola, si és que aquesta és capaç de fer-la aprendre. Com que aquí tothom pot circular només en la llengua castellana, quin castellanoparlant pot estar interessat a aprendre la llengua catalana si és una feina a fer i no en té cap necessitat? Per això, l’única manera que existeix és convertir-la en necessària. Si la llengua catalana és necessària tothom la vol aprendre. Per això és molt important que sigui un requisit per a treballar com a mínim a qualsevol lloc de treball de la funció pública.

És per totes aquestes raons que s’ha d’emprar a tota l’Administració de manera prioritària i recórrer a totes les altres llengües que es dominin si sorgeix algun problema. Per tant, els governs s’ho han de fer mirar i han de resoldre els problemes de la justícia, de la guàrdia civil i de la policia llocs on estan orgullosos de no usar el català, i són llocs on és ben necessari que la llengua hi sigui usada, especialment als tribunals de justícia. Estar orgullosos de la seva llengua i usar-la és el que fan totes les persones civilitzades de qualsevol part del món. Ja s’encarreguen els contraris de dir que nosaltres abusam i que els robam la seva llengua com es deia al diari El Mundo no fa gaire dies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per an es palomo de baix, fa mes de 3 anys

se´t vou es plomall de ses dos neurones. Tapa-les que tendran fred.

Valoració:2menosmas
Per an es palomo de baix, fa mes de 3 anys

se´t vou es plomall de ses dos neurones. Tapa-les que tendran fred.

Valoració:2menosmas
Per an es palomo de baix, fa mes de 3 anys

se´t vou es plomall de ses dos neurones. Tapa-les que tendran fred.

Valoració:2menosmas
Per colom, fa mes de 3 anys

Como en los mejores tiempos de Franco "por la gracia de Dios". Imposición sinónimo de dictadura.

Hasta lladonet lo entiende. No la aprenden, no la usan, porque no la necesitan. ¿Si tienen todo lo que necesitan en la lengua nacional de sus paises, para que complicarse la vida?. Y los que no son castellanoparlantes, aprenden el español, o castellano, que algunos, con el nombre se hacen un lio. Yo tengo un piso alquilado a unos magrebíes (ellos mismos dicen que son "moros"), y todos hablan un castellano casi casi de primera división. Por cierto, buena gente

Si fuésemos a Méjico, por ejemplo, ¿hablaríamos español o nos complicaríamos aprendiendo náhuatl, o cualquier de las 69 lenguaz precolombinas?.

No, Seguro que no. El lunes, más de lo mismo. Lo mismo que el martes.

Valoració:-3menosmas
Per Àusies Carles, fa mes de 3 anys

Totalment d'acord!
La llengua catalana ha de ser d'obligat aprenentatge i ús, com a mínim, a tota l'administració.
Els nostres governants són més fidels a la política anorreacionista espanyola que a la nostra llengua, que tant PP com PSOE només volen que es parli a casa.

Valoració:4menosmas
Per Macià, fa mes de 3 anys

Totalment d'acord amb l'article. Els ciutadans de les Illes Balears no sabríem castellà si no fos perque l'Estat mos ha obligat a aprendre'l i a usar-lo, ignorant la llengua pròpia.Després de més de quaranta anys de democràcia i de reconeixement legal de la llengua catalana, ja és ben hora que l'Estat sigui coherent i la tracti com la castellana. Ben igual, amb el mateix respecte i la mateixa protecció, com una llengua de primera.

Valoració:7menosmas
Per ¿?, fa mes de 3 anys

Vaig voler dir ULTIMA HORA i no BALEARES.

Valoració:0menosmas
Per ¿?, fa mes de 3 anys

"El que no vol saber el BALEARES i el DIARIO DE MALLORCA, sobre el català". I tú com tants ni piu durant anys. Coherència o fora puces.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente