cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

Pel ressorgiment de les Illes Balears

Les Illes Balears, talment com dos terços del Planeta, vivim, encara avui, una tragèdia greu. Un trauma, del qual, per paga, no hem pogut, ni tan sols, fer el dol així com hauríem desitjat.

La tragèdia que vivim a les Balears, s'ha vist greument accentuada per dues mancances de naturalesa política que, aquesta vegada, és, com a mínim, legítim pensar que s'han pagat amb un preu terrorífic: el de vides humanes.

Les dues mancances d'origen polític són, d'una banda, la falta de recursos dedicats al sector sanitari, com a conseqüència del gegantí dèficit fiscal amb l'Estat espanyol, que patim i de l'altra, la manca de maniobrabilitat i capacitat decisòria de les nostres institucions, conseqüència directa de la usurpació de la nostra sobirania per part de les institucions del regne d'Espanya.

Si totes les institucions del món han fet l'efecte que s'han hagut d'enfrontar a la crisi provocada per la pandèmia de covid-19 amb els ulls embenats, les institucions d'aquí l'han haguda de gestionar, a més a més, amb les cames i els braços fermats.

Sense resoldre aquestes importants qüestions de fons, no trobarem el desllorigador per sortir reforçats de la crisi post-tragèdia.

He predicat en molts espais i des de fa anys, que Mallorca i les Illes Balears podrien ser el millor país del món. El més benestant. Ara la història ens ha situat davant una cruïlla. La podem convertir en una oportunitat per recuperar i polir allò bo que ja teníem, dejectar allò negatiu i implementar allò que sabem que ens seria positiu i que ho tenim a l'abast.

Permeteu-me fer una nova aportació en forma d'eixos, de línies de feina, que, crec que poden servir de guies per a trobar solucions als problemes que ens cauen al damunt aquests dies.

- Reforçar la cohesió social a partir de la millora del sector educatiu, de sector sanitari i del sector cultural.

- Garantir la sobirania alimentària de cada illa i la seva capacitat de, en cas de necessitat, autoabastir-se.

- Potenciar l'economia circular i el producte de quilòmetre zero.

- Revisar la indústria turística a partir del decreixement. Cal revertir la tendència, és a dir, baixar el número de visitants i fer augmentar la despesa dels que venguin.

- Apostar per la creació i la industria cultural; per la investigació, la recerca, l'intercanvi de coneixement i la innovació tecnològica.

- Fomentar la modernització de la Indústria tradicional i la recuperació del teixit industrial.

- Apostar decididament per la sobirania energètica.

- Apostar per reduir la mobilitat i que aquesta sigui el màxim de sostenible possible.

- Redissenyar algunes barriades de Palma per fer-les més habitables i sostenibles.

- Planificar, a deu anys vista, per garantir una demografia sostenible.

- Garantir una renda bàsica universal per a tota la ciutadania de les Illes Balears.

- Fomentar una ocupació de qualitat, el teletreball amb garanties i un repartiment de la feina.

- Reformar el sistema institucional en la línia de retornar el poder de decisió a la ciutadania, aplicar la tecnologia existent per augmentar la participació ciutadana en la gestió d'allò col·lectiu, modernitzar i desburocratitzar el funcionament institucional, eliminar duplicitats competencials i aplicar el principi de subsidiarietat.

A partir d'aquests eixos, i algun més que caldrà afegir, han de sorgir (fa uns dies ja n'apuntàvem algunes) propostes concretes que caldrà aplicar en el termini més breu possible per aconseguir un ressorgiment econòmic i social, però també moral, de les Illes Balears.

Recordem que Einstein va formular: «hi ha una força motriu més poderosa que el vapor, l'electricitat i l'energia atòmica: la voluntat.»

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per David, fa mes de 3 anys

Doncs . Per Ergo , la teva Lema es “Res de nou”...
Tornarem a la Vella manera de fer les coses, oí?
Soc 100 percent d’accord amb en Marti....tot que diu no nomes es possible.....es desitjable.

Valoració:2menosmas
Per Dolors, fa mes de 3 anys

Quan ho llegesc hi estic d'acord, després, pens que és molt utòpic i mal de traslladar a la realitat, però també és cert que si no fos per les utopies, seriem molt enrere. A la meva edat no tenc clar que ho vegi realitzat, però vegent l'alternativa només puc dir: endavant ses atxes!

Valoració:1menosmas
Per ergo, fa mes de 3 anys

Ideas aparte, que probablemente nunca voy a coincidir con ellas, creo que eres una buena persona y con intenciones sanas. Pero me quedo totalmente ojiplático ante la candidez de tus propuestas y la utopía permanente en la que estás instalado. Claro que yo me apunto a todo lo que has dicho. Naturalmente. Incluso, por ser votante de derechas, yo sería mucho más radical. Pero como diablo viejo, sé que todo lo apuntado es totalmente imposible.


Una tierra pequeña como la nuestra, jamás podrá planificar nada, ya que dependemos en todo del exterior. No pintamos nada en nada. Si nos falla el turismo (turismo que algunos tachan de "asesino"), se acabó lo que se daba. Todavía he vivido tiempos en que los mallorquines se iban fuera a "hacer las américas". Yo mismo soy hijo de emigrantes.

No solo de voluntad vive el hombre, pese a ser importantísima.

Bon día.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente