Per si algú s’ha preocupat per les notícies i opinions que divulg, he de dir que són desenes i desenes les coses que passen i em preocupen, però les que escric no és que estiguin seleccionades com les millors d’un determinat rànquing, sinó que diria que són les que primer em surten o pens o llegesc en algun altre mitjà, però de manera aleatòria. Per tant, ni són les més greus ni les més lleus.
Una plataforma que es diu “Ni un euro per a la repressió” vol promoure l’objecció fiscal i negar-se a col·laborar amb l’Estat espanyol en la repressió contra Catalunya (ells diran que és en l’aplicació de la llei). Es tracta de separar una part de l’impost sobre la renda, la part que correspondria a la Casa Reial espanyola, el Tribunal de Comptes, el Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial, l’advocacia de l’Estat, la fiscalia, la policia espanyola i la guàrdia civil, i desviar-la cap a un projecte social i solidari. Aquesta pràctica de desobediència fa anys que es duu a terme i és una protesta contra les despeses milionàries que es duen a terme en certs departaments de l’Estat. Segons el web corresponent les despeses dels organismes citats tenen un cost d’uns sis mil milions d’euros.
Fa poc temps que el president de la república francesa va visitar Còrsega. I allà es va trobar amb una aturada general de país, aturada convocada entre el migdia i les sis de l’horabaixa, com a manera per denunciar l’absència de diàleg entre el Govern francès i les institucions corses. Es va convocar amb el nom de “Isula morta”. Macron hi anava a participar en un debat públic, organitzat pel govern francès, després d’haver refusat repetidament debatre amb el Parlament i l’executiu corsos. “Isula morta” denunciava que el president anava a fer un debat, qualificat d’espectacle, alhora que esquivava un debat entre els representants del poble cors. No vos recorda alguna cosa aquest fet? Ja sé que alguns diran que els corsos no havien vulnerat la seva Constitució.
Els espanyols que tant s’enfaden quan se’ls diu que tracten qualsevol dels territoris dels Països Catalans com una colònia, ara han utilitzat tàctiques intimidatòries per a aconseguir que el Parlament europeu es refereixi a Gibraltar com una colònia en la normativa destinada a eximir els britànics de visat europeu, en cas d’un Brexit sense acord. La pressió per aconseguir-ho ha vengut per part dels eurodiputats i del Govern espanyol, que ha pecat de nacionalista, allò tan horrible quan s’atribueix als catalans.
A Sardenya s’ha aprovat una nova Llei de política lingüística amb 25 vots a favor, 20 en contra i 3 abstencions. Aquesta llei implica oficialitzar la llengua sarda i reconèixer el català com a llengua del territori. Això suposarà un estímul per al català a l’Alguer. Aquesta llei suposa també que el sard i el català s’ensenyaran a l’escola. També se fomentarà l’ús de la llengua a l’administració. S’ajudarà els mitjans de comunicació que usin la llengua sarda i la catalana, igualment s’obrirà una televisió en sard i una ràdio. Igualment es promourà una institució que estudiï i promocioni un estàndard lingüístic i una norma ortogràfica per unificar els diferents dialectes del sard. Creixerà la difusió del català a l’Alguer. Just a l’inrevés del que promocionen els partits dretans espanyols en aquestes properes eleccions.
El candidat de Cs, Albert Rivera, ha promès que si és president del govern espanyol en dos anys equipararà el sou de la policia espanyola i la Guàrdia Civil amb el dels Mossos i la Ertzaintza, i ha calculat que costarà uns 1.000 MEUR. Així ho ha dit en el marc d'una manifestació organitzada pel sindicat Jusapol aquest dissabte a Madrid. Rivera ha considerat injust que un policia o guàrdia civil cobri "entre un 20% i un 30% menys" que els agents de les policies autonòmiques. Segons Rivera, "els pactes de PP i PSOE durant més de 30 anys amb els nacionalistes han produït un desequilibri intolerable que la societat espanyola vol reparar".
D'altra banda, Rivera ha anunciat que portarà al Defensor del Poble i al Tribunal Constitucional la "mal anomenada" llei d'abusos policials aprovada al parlament basc. Segons el líder del PSOE, només un jutge pot decidir si hi ha hagut un abús policial i "els que han donat suport a ETA no poden decidir si un policia ha fet bé la seva feina".
Pel que fa a l'eutanàsia, Rivera ha reiterat que vol una "llei garantista i de consens" per regular aquesta qüestió i ha demanat al PP que rectifiqui. "El partiment no té ideologia", ha afegit per després fer una crida a la unitat de la resta de forces polítiques amb aquest tema.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Rivera és un bocamoll. No li importen els sous dels funcionaris estatals, ni la corrupció, ni la constitució... Al final de comptes el que tan sols li preocupa és assegurar al màxim una cadira ben molsosa en el congrès.
Quan el nacionalisme s'aplica a altres nacions no té perquè haver de ser dolent. És quan s'aplical al nostre país, que és execrable. Allò de que "tant hi ha d'aquí a allà com d'allà a aquí" no té cap valor en política.