nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

La processionària, una amiga

Intentaré explicar-me sotmès a la brevetat exigida: Ens pensàvem que la terra era plana i l’home el centre de l’Univers, i no és així. Podem considerar als arbres que perden totalment les fulles, de manera biològica natural, com a demacrats, debilitats, en perill, sotmesos a estrès per defoliació quan estan desfullats per factors estacionals?  No. Així perquè hem de considerar que, de manera natural, els pins desfullats per un element biològic, com és una cuca, un lepidòpter, resten debilitats, demacrats, atacats per una plaga?  Aquesta defoliació de la processionària (Thaumetopoea pytiocampa), es produeix en aturada vegetativa, a l’hivern, durant la primavera el pi es torna a vestir i a l’estiu resta esplendorosament vestit de fulles altra vegada.

Perquè no podem pensar, estudiar i veure, abstraient el factor antròpic, que l’ecosistema ha creat un mètode de descomposició i reciclatge en forma d’adob verd per aprofitar les fulles del pi i crear humus de qualitat en un hàbitat molt auster? Les fulles seques del pi són de difícil descomposició biològica, en canvi verdes generen, en l’excrement de les cuques, unes boletes d’adob en abundància i qualitat de nutrients.

La intervenció humana, especialment qui hauria de protegir d’aquesta al factor natural biològic, pensa encara que la terra és plana i la natura hostil, crea pública alarma i ataca virulentament amb atacs i fumigacions aèries massives que, ara sí de bon de veres, debiliten greument tot l’ecosistema. Tot deixant apart, en aquesta brevíssima exposició, l’àmbit urbà.

                               

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Adrover i Mascaró, fa mes de 5 anys

Benvolgut Joan,
Quina visió més diferent i altament interessant d´aquella que, la pràctica totalitat de nosaltres, tenim de la processionària!!!
Te don l´enhorabona, Joan, per aquesta importantíssima aportació que has fet.
Ara, el que cal és posar fil a l´agulla per difondre la teva tesi; i no únicament entre els polítics, ans també entre la población en general.
També trob que, aquells que no estiguin d´acord amb la teva opinió, tenen l´obligació moral d´expressar les seves, això sí, científicament com tu has fet, de forma que la societat pugui comparar com poder ser de diferents les visions que existeixen sobre aquest, i altres, fenomen de la natura.

T´anim a que ens descobreixis més visions errònies de la realitat.

Una abraçada,

Joan Adrover i Mascaró

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente