muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Reivindicació de Francisca Bosch i Bauçà

Ara que s'han complit 25 anys de la seva mort i, sobretot, després de l'impressionant èxit de la manifestació i vaga feminista del passat 8 de març, és un bon moment per recordar una de les figures més importants de l'esquerra mallorquina durant l'anomenada Transició, na Francisca Bosch i Bauçà.

Francisca Bosch, va ser la líder més carismàtica dels comunistes de Balears i va lluitar des de la clandestinitat contra el règim franquista.

Va ingressar en 1963 en el partit comunista i va ser promotora de la Junta Democràtica, en la qual es van agrupar totes les forces polítiques contràries a la dictadura de Franco, i membre del Comitè Central del PCE.

Bosch va ser fundadora de Dones Democràtiques de Mallorca (1972), va protagonitzar en 1976 el primer acte públic del PCE a l'estat espanyol, celebrat en el teatre Balear de Palma i va encapçalar en les primeres eleccions democràtiques la candidatura del seu partit a Balears. També va ser una de les poques dones que encapçalaren la manifestació per reclamar l'Autonomia per a les Illes Balears, el 1977.

El 1984 va abandonar el PCE, per integrar-se en el PCB, agermanat amb el Partit Comunista dels Pobles d'Espanya.

També va ser una de les primeres promotores de la recuperació de la figura d'Aurora Picornell.

Vaig conèixer Francisca Bosch i Bauçà a mitjans de la dècada dels 1980, em va semblar una persona íntegra, ferma i afable. Era una ferma defensora de la llengua catalana i de l'autogovern de les Illes Balears.

Cal reconèixer que s'han fet algunes iniciatives per mantenir la memòria de na Francisca Bosch, que compta amb un carrer amb el seu nom a Palma. L'editorial Lleonard Muntaner va editar el llibre 'Per viure en el record. Francisca Bosch i Bauçà (1932-1992)' i l'Ateneu Pere Mascaró va realitzar un mini-documental que es pot veure a YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=TFuBuKnjtvU.

És necessari, però, reivindicar la seva figura perquè els joves i les joves coneguin aquest referent de compromís amb la justícia social. Un referent, també, per al feminisme mallorquí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.