algo de nubes
  • Màx: 19.41°
  • Mín: 9.02°
19°

I què farem quan passi?

Sembla que, definifitivament, els esdeveniments a Catalunya s’estan precipitant, d’una manera o altra: o s’acaba el Procés, o s’acaba el Processisme, definitivament. Si tot va com diuen que anirà, el minut 0 és més a prop que mai. El referèndum d’autodeterminació de Catalunya pot ser el punt de fissió nuclear de la 2a Restauració borbònica d’Espanya. Passi el que passi, sigui el que sigui que s’esdevengui aquests mesos que vénen, l’Espanya constitucional entrarà en crisi, política i democràtica, sobretot. L’ona expansiva del que passi a Catalaunya ressonarà per tot l’estat, però sobretot, ens ressonarà a nosaltres, a les Illes Balears.

Què farem, idò, aquí, quan arribi el moment. El govern espanyol ha anunciat els darrers dies que farà “tot el que calgui” per impedir el referèndum -i ja sabem, per experiència, fins on pot arribar aquest “tot el que calgui”-. S’apunta repetidament a dos articles de la constitució espanyola que l’estat podria invocar: els famosos 155 i 8 (el de les forces armades com a garants de la unitat d’Espanya).

Deixant de banda la intervenció militar -que no cal descartar-la, ja que ha estat la solució generalment escollida per Espanya per resoldre aquest tipus de situacions-, el 155 sembla un article “legalista” redactat al seu moment ja pensant que tard o d’hora l’estat es trobaria en l’escenari dels propers mesos. L’apartat 1 anuncia que el govern espanyol pugui prendre medidas necesarias contra una comunitat autònoma, sense entrar especificar quines. Tanmateix, el que ens afecta directament a nosaltres és el punt 2, menys popularitzat, però no per això menys important:

  1. Para la ejecución de las medidas previstas en el apartado anterior, el Gobierno podrá dar instrucciones a todas las autoridades de las Comunidades Autónoma

És a dir, que és possible que, donat el cas, el govern de l’estat obligui al Govern balear, consells i ajuntaments de les nostres illes a alinear-se i actuar contra l’acte de sobirania popular del poble de Catalunya. És a dir, més encara: és possible que un govern i institucions (consells, ajuntaments) amb presència de forces sobiranistes -una, bàsicament-, hagi d’actuar, seguint les ordres d’Espanya, en contra de la sobirania de Catalunya que, recordem, també és la nostra. A nivell polític i institucional, idò, què passaria, per exemple, amb l’IRL o els projectes de la recent Declaració de Palma o la col·laboració ja en marxa IB3-TV3?

Tot això, dic, és només possible, perquè a hores d’ara és difícil concretar un escenari probable, tan d’actuació de les institucions catalanes -com gestionaran el referèndum- com de resposta de l’estat. Però entenc que hauria de ser l’obligació del Govern balear i, especialment, del món sobiranista illenc -polític i social- tenir ja fet un gabinet de crisi, observatori, etc., per encarar de la millor manera possible el ventall de situacions que es poden produir al “minut 0”.

Juguem -o no- a imaginar escenaris! Posem per cas que, en el pitjor dels casos, el govern espanyol tanca l’espai aeri i marítim català: no ens afectaria això a les illes, especialment a Mallorca i Menorca? Quin impacte tendria tal mesura en l’economia insular, sobretot pel que fa a subsistències? O la intensa activitat econòmica d’empreses que tenen seu i activitat a Catalunya i Balears, com es veuria afectada? Ho té previst, això, el Govern balear? I el desplegament de l’exèrcit als carrers de Catalunya -gens descartable, si ens atenem al “tot el que calgui” anunciat-, quanta d’intranquil·litat no generaria en els milers de famílies balears que tenen parents, fills, germans, etc., a Catalunya, especialment estudiants, molts d’ells, a més, compromesos en la causa sobiranista o de transformació social?

Aquesta és una altra: el nivell de repressió i rergressió democràtica que ja es viu a tot l’estat -aquí tenim el cas dramàtic d’en Valtònyc- augmentaria espectacularment a Catalunya, però és segur que també a la resta dels Països Catalans, que tanmateix existeixen, i molt, a l’agenda política espanyola -que li ho demanin a Pedro Sánchez-. Així, les organitzacions i associacions en defensa de la llengua, la cultura i el territori de les nostres illes, a més de partits sobiranistes com Més, quedarien automàticament sota vigilància extrema de les autoritats espanyoles, o podrien quedar directament il·legalitzats; pens per exemple, a tir segur, Esquerra Republicana, que a Mallorca compta amb diversos regidors i una batlia, i a Menorca participa dins Més per Menorca, a més de la CUP Palma i altres grups locals que han donat suport a les CUP, com Alternativa per Pollença o el Bloc per Felanitx. Col·lectius com l’Ateneu de Felanitx, Lo Tort Ballester de Manacor, el de Pollença, etc., també es podrien veure intervenguts. I centenars d’activistes que, en general, es trobarien encara més vigilats i amenaçats per un estat d’alerta general.

Tot això, dic, tenint un govern i unes institucions governades per una força sobiranista que, a més, ha expressat públicament el seu suport al procés català, però que, com tantes altres coses, sembla que no passa de declaració simbòlica, sense haver cal·librat ni previst les conseqüències ni d’aquest suport ni de l’ona expansiva del terratrèmol que l’acte de sobirania del poble català pot comportar per les nostres Illes.

Des del govern, però també des del món sobiranista, és necessari preveure tots els possibles escenaris, des del més lleu fins el pitjor de tots. Fins i tot els pitjors. Perquè, coneixent com actua l’estat espanyol, qualcú dubta que farà tot el que calgui per impedir l’autodeterminació de Catalunya?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 6 anys

La declaració unilateral de independència era la solució, a partir de l'any 2012.

Els catalans tenen i han tengut dirigents dolents que sempre enredan i retardan las solucions.
Com digué un foraster "a los catalanes les pierde la estética".

Castella ès com Sèrbia i sobre el mapa de Europa està previst que hagi altres estats independents a costa de Alemanya, França i Espanya, principalment.

Valoració:0menosmas
Per good bye spain, fa mes de 6 anys

Recordau d'on sortien els avions que varen bombardejar Barcelona durant la guerra civil del 36?
Vull dir que a Mallorca no podem mirar cap a un altra banda. Ben segur que si Madrid pot ens voldran utilitzar per fer mal al Principat. Esper que aquesta vegada no ens tinguem que tornar avergonyir de lluitar contra germans dels països catalans.

Valoració:0menosmas
Per També estic preocupat, fa mes de 6 anys

Ara que ho dius, també em preocupa que no hi hagi cap gabinet montat al Govern ni tampoc cap grup d'estudi que sàpiga entre el moviment sobiranista :(

Valoració:0menosmas
Per Preocupat., fa mes de 6 anys

No crec, no ho vull creure, que la independència de Catalunya, a conseqüència d'un referèndum o d'una decisió unilateral del govern català, ens dugui a una guerra civil, però les conseqüències polítiques i econòmiques poden esser molt greus i repercutir en quasi tot l'Estat i durar molt de temps. A les Illes particularment ens pot afectar molt, i confés que estic molt preocupat perquè la solució, qualsevol solució, és molt, però molt difícil.

Valoració:0menosmas
Per Pep, fa mes de 6 anys

Segons el tractat de l'Unió Europea si a dins un pais es produeix un atac d'una regió contra una altra, aquest pais és expulsat automàticament de la Regió Europea i, per extensió, de la zona euro. És un article de la Constitució Europea.
Crec que aquest punt és molt clau, perquè sa pregunta quedaria ampliada a: "Què faria tota Espanya?".
I ja de pas, estaria bé que tots els mitjans ho recordassin al públic, que una altra guerra civil ens duria fora d'Europa. No sigui que passi de veritat.

Valoració:2menosmas
Per Lluís Segura, fa mes de 6 anys

Em sembla que l'autor l'encerta reclamant la constitució d'aquest gabinet de crisi. Les organitzacions que desenvolupen polítiques preventives solen tenir més probabilitats d'èxit que les que simplement juguen 'a veure venir'. Encara que al final no passés res, seria bo que el Govern de les Illes Balears considerés la creació d'aquest gabinet, perquè, passi el que passi, ens afectarà.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente