nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Els nins tenen llibre i les nines tenen rosa?

El 23 d'abril és un dels dies més guapos de l'any. Sant Jordi és el dia Mundial del llibre, el dia de l’amor i el dia de la literatura.

Deia un poeta espanyol que «els llibres han guanyat més batalles que les armes». Si fos així, el mapamundi geoestratègic seria ben diferent a l'actual. I Catalunya seria una potència mundial. Perquè va ser a Catalunya, per impuls d'un valencià, on va començar aquesta bella tradició d'intercanviar roses i llibres per Sant Jordi. Una tradició que, any rere any, agafa forma de fenomen mundial. N'hi ha que exporten armes i n'hi ha que exporten festes on el protagonisme és de l'amor, de les roses i dels llibres.

Per Sant Jordi les parelles intercanvien llibres i roses, però també els pares regalen llibres als fills, els amics es regalen llibres entre ells... i fa uns anys, encara que ara ens sembli mentida, les caixes d'estalvi regalaven llibres als seus clients.

La festa creix. Cada vegada hi ha més sant jordis plens de llibres i de roses.

«Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora», diu un proverbi hindú. Els llibres són màgia única i portàtil, actualitza Stephen King.

La rosa és, en la tradició grega, una de les flors dels déus, nascuda d'una gota de sang de Venus, en punxar-se el peu amb una espina.

En algunes llegendes italianes, la rosa és símbol de virginitat. En canvi, les cortesanes de Roma celebraven la seva festa el dia 23 d'abril, consagrat a Venus Ericina, i es mostraven adornades de roses i murtres...

Roses i llibres i amor prenen el carrer per Sant Jordi. Els llibres surten de les llibreries i prenen places i carrers de ciutats i pobles, les roses omplen les rambles i perfumen els carrers i els lectors surten de l'armari, es declaren públicament amants de la literatura, de la transtextualitat i es regalen roses i llibres. Tots i totes hem d'esdevenir des d'enguany mateix bi-bibliòfils i trans-regaladors de roses. Que tots els nins tenguin una rosa i un llibre i que totes les nines tenguin un llibre i una rosa...

I com Oscar Wilde, ens demanam, «amb la llibertat, els llibres i la lluna, qui no seria perfectament feliç?»

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Martí F., fa mes de 7 anys

A les meves filles sempre els vaig donar llibre i rosa alhora.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente