nubes dispersas
  • Màx: 19.09°
  • Mín: 13.93°
19°

Necessitem música contra-turística

La música sempre expressa un moment concret de la història. A finals dels anys quaranta, la generació beat, embrió dels hippies, s’identificava principalment amb el corrent jazzístic bebop. Poc després, als seixanta, el moviment contracultural sorgit als EE.UU. es va traduir en Bob Dylan, Grateaful Dead, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, entre moltíssims d’altres.

En acabar la Guerra de Vietnam i veient que la utopia que reivindicava el Lennon a la seva cançó “imagine” no arribava, altres gèneres començaren a brotar. El hard rock, el heavy metal i el punk apareixien com a expressió d’aquella gran desil·lusió col·lectiva. Als anys vuitanta i noranta, el punk, el grunge i similars, expressarien el sentiment d’una generació que reivindicava un espai de contrapoder, encara que també acollia a nihilistes sense cap esperança de canvi. És aquí quan, a parer meu, la música s’estanca. Com també passa amb la política i la contracultura, pareix que tot s’atura. Comencen a sortir únicament grups que representen una societat conformista i consumista, amb l’objectiu exclusiu d’entretenir a les masses. Fins aquell moment, es combinaven. Avui dia, els grups que fan música reivindicativa representen a certs sectors disconformes amb el sistema, però no deixen de ser petits grupuscles.

A les Illes Balears, com tots sabem, el monocultiu turístic ha transformat quasi completament la societat, el territori i el mode de vida dels illencs. Si bé s’han de reconèixer els grans avanços que va dur el turisme, no hem de conformar-nos i deixar passar per alt tota la destrucció que també ha portat. Sobretot, després d’apostar únicament per aquest model econòmic. Aquesta és una realitat cada vegada més present, i es comença a tractar. Público i eldiario.es ja publiquen articles i entrevistes relacionades amb Balears. En gran mesura per la feina feta pel GOB i Terraferida.

La majoria de bandes han basat les seves cançons en una reivindicació lingüística i exclusivament cultural. Un fet imprescindible, però no hi ha cap grup que hagi fet això i, a més, incorpori una anàlisi sobre els factors socials, territorials i mediambientals actuals. La turistificació, la gentrificació, la heterogeneïtat poblacional de les Illes, la masificació i, en definitiva, el monocultiu turístic. Tots aquests temes es troben a faltar a l’escena musical illenca. 

Per aquesta raó, personalment, crec que necessitem grups de música que s’adaptin al context social actual. A través del rap, el hip hop, del blues, la glossa o qualsevol altre estil, s’haurien de denunciar totes aquestes problemàtiques i contrarestà la gran incidència que tenen els grups amb una forma purament estètica. 

No hem d’oblidar que l’efecte que ha tingut Antònia Font és un exemple a seguir. Gràcies a les seves lletres s’ha construït una oda a les illes. Una altra forma més d’estimar l’arxipèlag.

A Astúries, des dels anys noranta, Dixebra ho ha estat fent. Compromesos amb l’asturià i amb la situació que pateixen. La seva cançó “Asturalia” fa una crítica sobre la situació que sofreixen els boscos costaners per la plantació i explotació fustera de l’eucaliptus. A més, es queixen del “Astúries paradís natural”. Si tinguéssim uns quants grups que abordessin el problema del turisme i tot el que comporta, tal vegada la gent prendria més consciència. L’ideal seria que es fessin lletres en català i castellà, en diferents gèneres musicals i intentar arribar més enllà dels que ja estem convençuts.

Si volem construir una nova mallorquinitat (sostenible i crítica), ja sigui grafèmica, com deia en Tomeu Martí, o líquida, segons n’Antoni Trobat, hem de fer-ho a través de totes les eines que tinguem disponibles. I sense dubtes, la música n’és una més.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa mes de 6 anys

El turisme només va fer millorar el nivell de vida dels residents, en general, fins a l'any 1986, com a molt, a partir de llavors estam perdent qualitat de vida per subvencionar els especuladors i altre mal herbei semblant.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente