algo de nubes
  • Màx: 11.84°
  • Mín: 7.77°
12°

La independència de Catalunya l'han de votar tots els espanyols?

Encara ahir mateix sentia bramar uns tertulians d'una televisió espanyola i repetir un dels arguments més absurds que s'esgrimeixen contra el referèndum d'autodeterminació català: «la independència de Catalunya l'han de votar tots els espanyols».

No tenc res contra que els espanyol votin sobre allò que vulguin. Però l'argument és ridícul, no té precedents i no se'l creuen ni els que el repeteixen com a lloros.

És ridícul perquè si es tracta de decidir sobre el futur d'un territori concret, qui ha de decidir són els habitants d'aquell territori, no altra gent. No té precedents perquè a tots els països on hi ha hagut referèndum d'autodeterminació, els darrers anys n'hi ha hagut a Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, Eslovènia, Croàcia, Macedònia, Bòsnia i Herzegovina, Montenegro, Geòrgia, Ucraïna, Bielorúsia, Sudan del Sud, Tímor de l'Est, Quebec i Escòcia, han votat els ciutadans d'aquests països, no els de la metròpoli.

I, a més a més, ni els que afirmen que «la independència de Catalunya l'han de votar tots els espanyols» s'ho creuen, perquè, de fet, ja hi ha hagut referèndums per a Catalunya per votar sobre el seu estatus futur. El darrer va ser el 18 de juny de 2006, per a decidir al voltant de l'entrada o no en vigor del nou Estatut d'Autonomia de Catalunya.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 7 anys

Òbviament la independència o no d'un poble la decideix aquell poble mateix únicament. No el "constructe artificial" de país, per legal que sigui (recordem que qui fa la llei són ells), que té el poble en qüestió empresonat, si no el poble natural, sentit. Que ho votin tots els espanyols és absolutament absurd.

Valoració:4menosmas
Per Ido, fa mes de 7 anys

De totes maneres si la voten els espanyols es sabran els resultats a catalunya, em sembla només una Manera d'enredar dels espanyols...

Valoració:1menosmas
Per Es suis, fa mes de 7 anys

El Brexit l'havien de votar tots es Europeus ? Ido.

Valoració:1menosmas
Per Un poc d'ordre, fa mes de 7 anys

No haviem quedat que treiem es comentaris de sa gent que insulta ?

Valoració:2menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 7 anys

Exacto, todos los españolitos como tu y como yo.

Tampoco es tan complicado entenderlo, que parecéis tontos...

Valoració:6menosmas
Per Josep Miquel, fa mes de 7 anys

Nonamed aquest odi es fruit de l'ignorància i del egoisme, alentat per alguns partits que esperen treure rédits electorals, i de fet els treven de la gran quantitat d'imbecils que hi ha a aquest país. Que es pot esperar d'un lloc on els referents son na belen Esteban i la reste de gent semblant, es a dir sensa estudis no ja universitaris sino tan siquiera secundaris. Som la rialla de Europa i dels paisos democràtics del mon sencer.

Valoració:0menosmas
Per Josep Miquel, fa mes de 7 anys

Nonamed odi si i molt, gentuça trabucada i que no sap viure com a ciutadans, son súbdits, fills nets, i besnets dels que rebien al ciutadà Borbón doblement tradidor i doblement feló al crit de vivan las caenas, pero alerta dirien que no just perque els hi fugiría una de ses tres o quatre mamelles económiques de la que viven. Ara be si els que diven el doi estan disposats que vagi amb 40 persones a votar el que s'ha de fer a la seva Comunitat de Propietaris llevors podran parlar. Ara després que admetin la votació. El problema es que no hi ha res a dins el cap de molts.

Valoració:-4menosmas
Per Nonamed, fa mes de 7 anys

Vist l'odi que hi ha a Espanya a tot el que faci olor a català, potser sí que el referendum podria ser a tot Espanya. Segur que guanyaria de sobres que Catalunya s'independtzés. Si no fos així, no s'entendria aquest odi.

Valoració:-4menosmas
Per T, fa mes de 7 anys

Tambe ha va haver referéndum el 9N,reconegut,PER el tribunal constitucional Espanyol,i en contra del president metropolitano,DON MARIANO RAJOY.

Valoració:3menosmas
Per T, fa mes de 7 anys

España,el que siguen els espanyols.cadasqu a comandar a Ca seva.Catalunya,el que diguin els catalans.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente