algo de nubes
  • Màx: 18.93°
  • Mín: 9.02°
18°

I si els constitucionalistes complissin la constitució?

La dreta espanyolista, l'any 1978, no era gaire entusiasta de la Constitució espanyola. Anys després n'han esdevingut els més fanàtics defensors. 

Els constitucionalistes de nova planta no es cansen de llançar la constitució contra tot aquell que no pensi com ells. Són uns curiosos constitucionalistes, perquè, en realitat, no solen passar de l'article 8 (el que legitima la violència per defensar la independència i la unitat de la pàtria, cosa que en altres casos anomenen terrorisme), a no ser que sigui per botar directament al 155, que, segons ells, els dóna dret a suspendre l'autonomia d'algun territori.

I, la veritat, un servidor, gens sospitós de ser constitucionalista, però que, en canvi, s'ha llegit amb detall el text constitucional, arriba a la conclusió que no seria mala idea del tot, que els constitucionalistes llegissin l'articulat sencer de l'anomenada carta magna. I, de passada, que la complissin i deixassin els incompliments per als altres.

L'article 47 de la constitució espanyola diu que els ciutadans de l'estat espanyol tenim dret a un habitatge digne i que els poders públics han d'impedir l'especulació. La realitat és que l'habitatge està sobrevalorat en un 18% i des del 1978 no ha fet altra cosa que pujar molt per damunt del poder adquisitiu de la gent. Actualment fa falta tota una vida per poder comprar una casa, la qual cosa no deixa de ser una paradoxa. Pel que fa a l'especulació, no cal fer comentaris.

L'article 31 diu que tothom contribuirà al sosteniment de la despesa pública segons la seva capacitat econòmica mitjançant un sistema tributari just. El fet és que la principal font de recaptació fiscal és l'IVA, un tribut que grava tothom per igual. Ressenye també, ni que sigui de passada, que existeixen artefactes legals com les SICAV que permeten als més rics pagar només un 1% en imposts. Per no parlar dels papers de Panamà, els paradisos fiscals, les amnisties fiscals...

L'article 35 afirma que tots els ciutadans tenen el deure i el dret al treball i assenyala que no hi pot haver discriminació per raó de sexe. El cert és que a dia d'avui, l'estat espanyol té una de les taxes d'atur (20%), d'atur juvenil (50%) i de temporalitat (23%) més alta de la Unió Europea. Les dones que poden accedir a un lloc de feina, continuen sent tractades com a treballadores de segona, amb una bretxa salarial del 20%.

L'article 44 obliga els poders públics a promoure la investigació científica i tècnica. També en això l'estat espanyol està en els darrers llocs de la UE i de l'OCDE, ja que la inversió en I+D no arriba a l'1,23% del PIB.

L'article 41 diu que els poders públics han de mantenir una seguretat social pública per a tots amb assistència i prestacions suficients. La veritat és que les llistes d'espera, en molts casos, superen l'any, el percentatge de llits per habitant és espantós i els malalts es moren, literalment, als passadissos dels hospitals.

L'Article 50 diu que els poders públics han de garantir mitjançant pensions adequades i periòdicament actualitzades, la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat. La realitat és que la immensa majoria de jubilats no arriba a una pensió de 700 euros. Però a més a més, abans que acabi el proper any, el Govern espanyol haurà dilapidat la 'guardiola' de les pensions.

La llista d'incompliments de la sagrada constitució per part dels que s'autodenominen constitucionalistes és tan llarga, que l'acabaríem mai.

Però, és clar, el Tribunal Constitucional està desbordat prohibint totes les iniciatives que surten de Catalunya, així que no té temps per cuidar-se de la resta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Yuan, fa mes de 7 anys

Este Fondo, creado en el año 2000, fue creciendo paulatinamente, especialmente entre los años 2006 y 2011 –por cierto años de la crisis económica- hasta alcanzar en 2011 la cantidad de 66.815 millones de euros. El mismo tenía y tiene por objeto tener una cantidad ahorrada que permitiera, en una situación extraordinaria, afrontar el pago de las pensiones de nuestros pensionistas, pero no estar permanentemente tirando de él como han venido haciendo Rajoy y su Gobierno desde la llagada a la Moncloa, habiéndose extraído del mismo la friolera de 41.639 millones de euros –el 62.31 por ciento- fruto de la desastrosa gestión económica del Sr. Rajoy y su gobierno desde que llegaron al poder. He denunciado, como muchos, siempre que ha ocurrido.

Valoració:0menosmas
Per mierdileño, fa mes de 7 anys

Els poses frenètics, Tomeu!
"?Ladran? Luego, cabalgamos!"
No ho diuen així ells mateixos en el seu idioma?

Valoració:2menosmas
Per ges un os, fa mes de 7 anys

No te volem. Fot el camp. Millor si no est espanyol. Favor que mos fas. Arruix. Pero no t'en anirás.

Valoració:-5menosmas
Per Remai, fa mes de 7 anys

Jo som ciutadà de l'estat espanyol, o subdit del regne d'espanya si tant voleu, però mai, MAI me faran espanyol. Ni a punta de pistola.

Valoració:4menosmas
Per Lac, fa mes de 7 anys

Amb sos dobbers que destina aquest Govern, per jo totalment nefast, a sa comèdia des catalá on qualquns viuen a cos de rei, s'empras per sa Sanitat pública, moltes de coses que ara no agraden, se podríen remeiar. Millor un bon catalá a un bon llit a Son Espases. Per exemple.

S'odi que se tenia an es Bauzá, dedins uns quants medis periodistics, enverinat an es betzols de torn, provenía, precisament, a no donar o donar manco per aquests menesters. Aixi anam.

Valoració:-9menosmas
Per español, fa mes de 7 anys

Art. 47.- "...els ciutadans de l'estat espanyol TENIM (sic) dret.a un habitatge digne..." En que quedamos, ¿eres español o no lo eres?.

Art. 31.- ¿Pagamos todos los impuestos que nos corresponden?. Que cada uno se conteste.

Art, 35.- Desgraciadamente hay mucho más paro del que quisiéramos. Seguro que en tu país no hay.

Art. 41.- El que no ha abusado de la Seguridad Social pública yendo a la farmacia a comprar mil cosas innecesarias, además de operarse con la tarjeta de un familiar, amén de otras barbaridades, que levante la mano. Seguro que en tu país funciona mejor. De momento las farmacias en Cataluña, llevan más de cinco meses sin cobrar. Algunas han cerrado.

Art. 50.- Las pensiones se pagan en razón a los años trabajados y a las cantidades cotizadas. Con el Gobierno actual, las pensiones se han revalorizado cada año. ¿Qué muchas de ellas son muy pequeñas?. Cierto. ¿Cómo se pagan en tu país?.

Decir que el Gobierno ha DILAPIDADO (sic), la hucha de la Seguridad Social, es propio de ignorantes o de la maledicencia de algunos. Se ha utilizado para pagar las pagas extras de los pensionistas. Dos al año. ¿Qué dirías, si no se hubiesen pagado?.

Valoració:-2menosmas
Per Idò sí, fa mes de 7 anys

Fins ara no hi ha hagut polítics, ni crec que n'hi hagi en un pròxim futur, que hagin volgut o hagin estat capaços de complir i fer complir aquests articles de la Constitució. Per tant tenim una Constitució que no és aplicable al cent per cent, ni de bon tros. I les modificacions que hi volen introduir no sembla que la millorin en aquest aspecte.

Valoració:1menosmas
Per Ropit, fa mes de 7 anys

Molt bé Tomeu! I que no diu també que es pot reformar a si mateixa?

Valoració:7menosmas
Per español, fa mes de 7 anys

A mi la Constitución francesa, como extranjero que soy en Francia, no me interesa para nada.

La Constitución española, solo está hecha para los que somos españoles. ¿Qué es mejorable?, sin lugar a dudas.

Unos la quieren mejorar, otros romper en pedazos.

Curiosamente yo soy de los que piensan que al Tribunal Constitucional, se le debería dar menos trabajo. Bastante menos. Y optar por otras vías que, curiosamente, están en la Constitución.

Valoració:-3menosmas
Per español, fa mes de 7 anys

A mi la Constitución francesa, como extranjero que soy en Francia, no me interesa para nada.

La Constitución española, solo está hecha para los que somos españoles. ¿Qué es mejorable?, sin lugar a dudas.

Unos la quieren mejorar, otros romper en pedazos.

Curiosamente yo soy de los que piensan que al Tribunal Constitucional, se le debería dar menos trabajo. Bastante menos. Y optar por otras vías que, curiosamente, están en la Constitución.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente