Cap a unes terceres eleccions?

TW
3

La hipòtesi d’unes terceres eleccions generals espanyoles per mirar d’arrancar una legislatura normal va agafant cada vegada més cos, almanco entre determinats analistes polítics. Fa la impressió que, efectivament, el sistema polític espanyol estava preparat per al dipartidisme, però que no tenia cap tipus d’entrenament davant una situació multipartidista, en què s’han de negociar coses i s’ha d’arribar a acords.

El nacionalisme espanyol més dur va respirar tranquil, en comprovar que els partits frontissa ja no eren els “nacionalistes” de CIU o del PNB, sinó Podem i Ciutadans. Els mitjans de comunicació més jacobins no cabien dins les costures: Espanya ja no quedava a mercè dels “nacionalistes”, sinó que el futur de l’estat es couria entre partits espanyols. Tot semblava, atenent a aquests creadors d’opinió, més endreçat, més polit i més tranquil. Però, a hores d’ara, tots plegats ja han rebut un bon bany de realitat. Ara que els catalanistes i els basquistes ja no són la frontissa política el regne d’Espanya ha esdevingut ingovernable. Algú podria pensar que es tracta d’una paradoxa, però qui ho pensàs demostraria no entendre ni gota aquest negoci anomenat Espanya.  

La diferència entre les forces polítiques hegemòniques del catalanisme o del basquisme i les emergents forces polítiques espanyoles (que, en això, s’assemblen bastant a les dues amb més tradició) és que els primers estan avesats a negociar, a buscar sortides impensades per a situacions difícils, a mariscar-se-les i buscar-se la vida, mentre que els segons tot això encara no ho han après (certament, perquè fins ara no ho havien necessitat). Record un símil del lehendakari Ibarretxe en què deia que les negociacions del PNB amb el PP o amb el PSOE eren com un combat de boxa entre un pes ploma i un pes pesat. El pes ploma no pot anar a l’enfrontament directe, sinó que ha de tenir moltíssima cintura, si vol que al final la cosa quedi mínimament equilibrada. I, encara, hi intuesc una altra diferència: mentre els primers s’han mostrat de fiar (i quan han negociat i acceptat una cosa l’han complerta), els segons encara ho han de demostrar. Recordem, si no, les maniobres de la passada (i avortada) legislatura per part de Podem, que, al cap i a la fi, varen impedir la conformació d’un govern d’esquerres. O la matusseria del PSOE pactant amb Ciutadans en comptes d’intentar tancar un govern d’espectre més ampli.

L’efímera legislatura passada en Rajoy se’n va sortir tot seguint la seua estratègia tradicional: no fer res. Ho va jugar tot al fet que la resta no es posarien d’acord. I la va encertar. Aquesta segona legislatura potencialment efímera està seguint exactament la mateixa estratègia. Certament, hi ha més pressió. Resulta del tot plausible que molts votants el facin responsable, com a líder del partit que té més vots i més escons, d’aconseguir acords per formar govern. Però a mi no em fa la impressió que estigui fent cap esforç per aconseguir-ho.

He de dir que entenc la manera de Rajoy de jugar aquesta partida. Mentrestant, la resta de líders polítics intenten diluir la seua responsabilitat, com si no sabessin que la gent els en farà copartícips, si s’arriben a convocar unes terceres eleccions seguides. Perquè tots ells podrien propiciar la formació d’un govern en minoria, ni que fos, però no s’hi afanyen gaire. Des de Ciutadans fan el que poden: dir que facilitaran el govern en minoria si algú s’hi afegeix. Però els socialistes estan bastant lligats de peus i mans, perquè sempre s’han batut durament contra el PP i ara difícilment podrien fer empassar als seus votants cap tipus de pacte amb aquesta formació política. Espanya no és Alemanya, no fa falta dir-ho. I els de Podem es creuen que, passi el que passi, a ells els anirà bé, perquè estaran a l’oposició, sense cap tipus de responsabilitat política, criticant els que manin i vivint còmodament. S’haurà de veure si els votants també ho entenen d’aquesta manera.

Entre tots estan demostrant una manca de talla política brutal. Els que són incapaços d’arribar a cap tipus d’acord es passen el dia donant-nos lliçons televisives. Quina vergonya! En aquesta situació, l’única formació política de les quatre més significatives de l’Estat que no queda en una posició completament delicada és el PP. Qui dia passa any empeny. I, de moment, en Rajoy ja porta un munt de mesos al capdavant d’un govern en funcions. Que, com s’ha demostrat a d’altres llocs del món, pot continuar-hi mig any més sense cap problema. La meua impressió és que, amb la seua inactivitat, és precisament això el que busca. Esperant que la gent se’n cansi i li regali una majoria absoluta, que, tanmateix, no s’haurà guanyat per enlloc.