algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

IB3 i els westerns

Tan sols la ignorància de la gent ha estat capaç de vincular els westerns (les pel·lícules de l’oest) amb el subgènere cinematogràfic. Per sorpresa de tothom, el Partit Popular va omplir les pantalles del País Valencià, i després per pura còpia les pantalles televisives de les Illes, de films anomenats popularment de vaquers. No és fàcil esbrinar quin degué ser el criteri de selecció, potser perquè es pensaven que d’aquesta manera contribuïen a l’alienació del poble.

Ara que hem pogut comprovar que els westerns no han desaparegut de les pantalles d’IB3, gràcies al fet que la televisió publica no s’ha deixat dominar pel prejudici, hem de felicitar els responsable de mantenir el programa perquè la supressió hauria estat un error imperdonable. Una televisió pública ha d’emetre els clàssics de la cinematografia i en particular bons westerns i bones pel·lícules de lladres i serenos. Fins dins les anomenades pel·lícules de la sèrie B (baix pressupost i to un poc comercial per fer negoci) hi podem trobar autèntiques joies; ni més ni manco que directors de la talla Gordon Douglas, King Vidor o John Sturges han fet westerns catalogats com sèrie B. No en parlem de les obres mestres que han dirigit John Ford, Howard Hawks i Henry Hathaway, o de les magnífiques versions que han rodat Artur Penn, Robert Aldrich, Clint Eastwood, etc. Els spaguetti de Sergio Leone són westerns que també agraden a qui és un bon aficionat al gènere. Cal recordar que el millor cinema negre, pel·lícules de culte, l’han filmat John Huston, Orson Welles o Hitchcock?

Tothom també sap que les bones narracions sobre l’oest americà fan part de la cultura popular nord-americana i que aquests relats varen ser el precedent literari que després va possibilitar la novel·la negra que varen escriure, a partir dels anys 20 del segle passat,  Raymond Chandler, Dashiell Hammett i companyia. Tothom ho sap, descomptats els polítics incultes. Com que ara la gent que condueix la televisió pública de les IIles Balears és gent de cultura, segur que no cauran en el malentès. Per cert, que consti que hi ha versions doblades en català, de westerns magnífics, que no tenen rival; n’hi ha per llogar i vendre.        

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 8 anys

A jo particularment no m'agraden, supòs que perquè me recorden el colonialisme que patesc i me sent com un natiu sense ni tan sols reserva. Però hi ha d'haver programació per tothom i jo respect totes les opinions i gusts! A més, qui sap... potser no m'agraden perquè els he vist poc.

Valoració:-2menosmas
Per Quim, fa mes de 8 anys

No puc imaginar-me la publicació d'aquest article laudatori dels westerns els anys 70, ni tampoc la reacció que provocaria en els cercles culturals i polítics de l'esquerra. Ara, el 2016, és diferent, però trob una mica exagerat fer pujar als altars cinematogràfics el gènere del Far West en la seva totalitat, incloent-hi les pel·lícules hispanoitalianes. No totes les pel·lícules de l'Oest són "clàssics de la cinematografia" i insinuar que van ser el precedent de la novel·la negra... és exagerat. Cert que n'hi ha moltes de bones i de molt bones, i sens dubte mereixen ser recordades, però n'hi ha d'altres que val més oblidar-les per sempre més. Salutacions.

Valoració:4menosmas
Per sebastia, fa mes de 8 anys

Devers les 4 a ib3 fan bones pelicules de l'oest com bandido , veracruz ...i passes una bona estona.

Valoració:3menosmas
Per sebastia, fa mes de 8 anys

Gracies a ib3 a l'horabaixa podem veure pel.licules de l'oeat com veracruz,... i gaudir de bons films classics.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente