cielo claro
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

Roda el món i torna al Born

Cada dia que passa les ciutats i pobles que habitam són cada vegada menys nostres i més de les iniciatives privades, ja siguin bars, restaurants, botigues o hotels. Caminar pel carrer, en molts casos, s’ha convertit en una cursa d’obstacles per esquivar cadires, pissarres, taules, cossiols gegants… Amb la diferència que no guanyes cap medalla, sinó que els teus desplaçaments i trajectes es compliquen a marxes forçades.

Fa anys que visc a Barcelona i amb els anys he pogut veure l’evolució de la Marca Barcelona. Una marca, un model, que no va ser creat per satisfer les necessitats de la població, sinó per satisfer les necessitats (i exigències) d’un sector privat que se sap amo de gairebé tot. Els canvis urbanístics de les ciutats no són casualitats o simples reformes, tenen una clara intencionalitat política: el Passeig del Born n’és un clar exemple.

El PP, en el seu afany privatitzador, va obrir la veda al Born a través de la seva estimada metodologia: un decret. Amb caràcter de prova i de caire temporal però que permetia ocupar de terrasses un dels pocs espais per passejar que queden a Palma. Recordau quan es podia caminar per la vorera del Bar Bosch? I podeu recordar quantes terrasses hi havia a la plaça d'Espanya i quantes n'hi ha actualment? O recordau quan es podia seure devora la font de la Plaça d’en Coll? I la solitud de l’olivera de Cort que ara es veu exposada davant una trentena de taules? Esper que ho recordeu, perquè ara aquests escenaris no existeixen i, malauradament, si el consistori no hi posa remei, no tornarà a existir mai. Si no anam alerta, com ha passat a Barcelona, les nostres places i passatges apareixeran un dia amb el cartell de “Prohibit jugar a la pilota”, no fos cosa que les criatures molestassin a la clientela dels negocis.

Les persones necessitam espais de trobada i espais on poder relacionar-nos sense haver de consumir per fer-ho. El Born sempre ha estat un dels espais de relació i passeig de la nostra ciutat i omplir-lo de terrasses ens aboca a un model de ciutat excloent. S’exclou a qui no pot consumir, s’exclou a qui no vol passar per l’aro, s’exclou a qui no tengui un compte corrent amb les quatre o cinc xifres necessàries per poder trepitjar certs espais. És una vergonya que certes persones de la restauració i l'hoteleria es puguin permetre el luxe de fer un xantatge totalment hipòcrita a la ciutat i al consistori dient que si les terrasses no s'ubiquen on elles diuen, tancaran els seus establiments i deixaran sense feina a molta gent, quan les dades de precarietat i explotació laboral en aquests dos sectors són les més elevades a ca nostra. Que els amos de negocis amb preus prohibitius i espais privilegiats s'erigeixin com a defensors de la classe treballadora fa, si més no, una mica d'olor a manipulació per aconseguir, precisament, continuar acumulant beneficis. Uns beneficis que ens podrien explicar en quin percentatge reverteixen en coses positives per la nostra ciutat, per exemple. Ho dic perquè ja posats a fer xantatge, com a mínim que sigui amb una cosa amb què ens puguin intentar convèncer.

El Born, com altres grans carrers de Palma, han de poder continuar fent la funció de passeig ample i, fins i tot, fer-lo més accessible per a tothom. Si realment es vol rompre amb el passat i les seves polítiques, amb el Born el nou consistori té l'oportunitat de no cedir més espai a allò privat i fomentar una ciutat que no posi per davant el consum i el benefici, sinó a les persones i les seves necessitats. L'Ajuntament de Palma ja té exemples dels desastres urbanístics i les desigualtats que han creat a les ciutats certs models, ara la qüestió és no reproduir-lo. Rodau tot el món que volgueu, però tornau al Born autèntic de trobada i relació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 8 anys

A ver, comentaristas, esta al·loteta es una panca con todo el arsenal de prejuicios anticapitalistas, feministas, anticastellanistas, alternativos, guays, que esta haciendo redacciones más propias de la eso en un panfleto sectario que no conoce ni el tato. Ella hace el silogismo siguiente: terrazas entonces dinero entonces explotacion entonces españa entonces fascismo. Conclusion: las terrazas son fascistas.

No hay peligro de que sus ideas megachupis trasciendan.

Valoració:-12menosmas
Per arruix, fa mes de 8 anys

Lo que debería saber esta miembra es queen Born, y de ello no hace dos siglos, había cuatro kioskos. Dos en cada extremo. Uno de bebidas y otro de prensa. Y por si fuera poco, había sillas metálicas que se alquilaban a todo el que quería sentarse.

¿Quieres, acaso, que se convierta en una pista de bicicletas y patinetes?. ¿Es esto lo que quieres?. Pues cuando se retiran las sillas, estamos servidos.

En la misma plaza de la Reina, donde ahora hay una fuente y jardines y bancos, había un enorme bar. O sea, empresa privada que tanto odias. Y, además, en lo que ahora es un esplendoroso hort del Rei, antes había un teatro un vertedero. Amén de instalaciones ,militares. O sea, que parece que hemos ganado algo.

Por cierto. Barcelona es bona i sa bossa sona. Por lo tanto, quédate.

Valoració:-11menosmas
Per liberto torres ribas, fa mes de 8 anys

Soy propietario de una de las cafeterías del paseo.
Y me parece muy legitima tu postura en contra de las terrazas.
Pero lo que no me parece correcto es que digas cosas que desconoces.
Te invito a que pases por el local y te explicare algunas cosas y luego podrás escribir con conocimiento de causa.
Y por supuesto no te olvides que yo también tengo derecho como tu a defender mi postura.

Gracias

la cafetería es la que esta junto al estanco

Valoració:-12menosmas
Per Joan, fa mes de 8 anys

Para qué quieres que no haya terrazas? para poder hacer manifestaciones pancas? para eso os bastan unos metros cuadrados y luego tiráis de la cadena. Cómo se puede ser más simple?

Valoració:-11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente