algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 9.71°
10°

Facultat de medicina i canvi

Molt de renou s'ha pogut sentir aquests dies des del minut 1 en què la proposta de desplegar els estudis universitaris de medicina a les Illes Balears s'ha posat damunt la taula. Renou potser necessari, i que em dóna peu a banyar-me, en tant que persona d'esquerres i que mirant de mantenir els peus a terra, creu en la necessitat d'un canvi profund en la nostra realitat social i econòmica. Aquí van alguns arguments per als qui encara dubtau sobre aquesta qüestió:

En primer lloc, el cost i els beneficis. Des d'una perspectiva progressista, moderna, o si voleu, humanista, mai no s'haurien de considerar ni l'educació ni la salut com una despesa i sí com una insversió. Cert és que el moment econòmic i pressupostari no és el millor, però tampoc no es pot menysprear el fet que allà on s'han implementat els estudis de medicina, aquests han suposat un motor de creixement econòmic, sobretot a partir de la recerca. De fet, si es vol entrar en detall a les xifres, als Estats Units per cada dòlar invertit retornen entre 8 i 12; a Canadà, l'impacte econòmic de l'activitat supera el 3,5% del PIB; o a Catalunya, sense anar més enfora, per cada euro invertit en retornen tres, en forma de fons de recerca arran de la tasca investigadora.

En segon lloc, hi ha un retorn que no sols és econòmic, sinó social: convé no oblidar que les nostres Illes, per mor de la insularitat, tenim un dèficit important en metges especialistes, i som a la coa de l'estat pel que fa a metges per habitant: sí, a la coa! La nova facultat no sols compensaria aquest tema que al cap i a la fi és de salut pública, sinó que podria millorar altres indicadors a tenir en compte, com una millor qualitat en l'assistència sanitària en general, que acaba redundant en la millora de l'esperança de vida, per exemple.

Des de la perspectiva de les relacions de poder tampoc no puc compartir les opinions contràries a la facultat de medicina que des de posicions d'esquerra menystenen un factor del qual no se'n parla tant: la possibilitat que tot aquest potencial sigui acaparat per una universitat privada al servei del lobby sanitari local o multinacional, un risc realment existent. Aquest punt és gairebé tan important com el del temps: si les places docents associades a la nova facultat no es demanen ara, ja, el cupo es perdria en benefici de la universitat privada o d'altres universitats de l'estat.

Finalment, hi ha l'aposta compartida per molts, que convé no deixar en pura retòrica, d'apostar per la innovació i un canvi de model econòmic si volem una vida millor per a la majoria. Si volem diversificació, i anar construint una economia del bé comú que no pivoti exclussivament entorn al turisme, convendria no perdre de vista que la implementació dels estudis de medicina juntament amb un institut de recerca biomèdica acreditat són un element clau d'especialització econòmica intel·ligent, com bé es reconeix des d'Europa.

Podem dir no a tot això, quan es suposa que inauguram una etapa de canvi polític en què hem de posar els pilars d'un canvi també de model social i econòmic a mig termini, generador de dignitat i de prosperitat compartida? Jo crec que no, i per això dic SÍ a una facultat de medicina balear, pública i al servei de  totes i tots.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marc, fa mes de 8 anys

Només un comentari: comparar sa inversió en una facultat de Medicina a Balears en sa inversió total realitzada a Estats Units és fer trampa. Així com en total surten beneficis, segur que hi ha universitats deficitàries i altres en beneficis.. Ho hauries de comparar amb altres comunitats autònomes en població semblant a Balears. Després en podriem parlar.

Valoració:10menosmas
Per Joan L., fa mes de 8 anys

#Investigador,
Esperaria d'un investigador, com dius ser, un altre to i un altre llenguatge en respondre al meu comentari, però potser cal atribuir-ho a la teva joventut.
No has rebatut cap dels meus arguments als que qualifiques de 'burradas', em parles de cunyats i em tatxes d'ignorant.
No sé que és el que investigues però si fas servir aquest to en les teves publicacions no et van a publicar cap 'paper' en cap resvista seriosa. Comences malament la teva carrera però com a jove que ets estàs a temps de rectificar.
Bon dia i bona sort.

Valoració:3menosmas
Per Investigador, fa mes de 8 anys

Estimado Joan, como investigador joven me siento dolido por tu desprecio a los investigadores de Mallorca. En mi opinión hay que desconocer mucho la situación de la investigación en Biomedicina para afirmar las burradas que poner en tu post...pero ya se sabe que la ignorancia es muy atrevida. Supongo que luego tu serás de los que se llena la boca hablando de fuga de cerebros e inversión en I+D.
Por eso mismo, para desterrar las opiniones desinformadas de cuatro cuñados que se creen muy listos es importante la facultad de medicina....la ignorancia es muy atrevida.
A David quisiera agradecerle su compromiso con los jóvenes investigadores...después de tantos años de desprecio se agradece el interés institucional.

Valoració:2menosmas
Per Joan L., fa mes de 8 anys

Benvolgut David, a l'Estat Espanyol hi ha el doble de facultats de medicina que a la mitjana dels països d'Europa la meitat de les quals totalment prescindibles. En el rànquing de les millors facultats de medicina del món entre les millors dues-centes només apareixen dos: la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona. Hi ha atur de metges i el major interès d'una facultat de medicina a Balears es redueix a un petit grup d'investigadors, alguns ja jubilats, que necessiten finançament de l'estat, concretament del ISCIII i clar també d'aquells alumnes que volen la facultat a la cantonada de ca seva, cosa absurda vist des dels EUA ja que ho esmenta, on els alumnes intenten anar a les millors universitats encara que estiguin a l'altra costa d'on viuen. Però hi ha més, coneixent com es couen aquí les coses el repartiment de càtedres seria esperpèntic i si s'em permet la hipèrbole veig al frustrat assessor de Santanyi de Degà de la facultat.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente