muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

Balears: de paradís a problema

Per molt que rememorem els 300 anys de l’ocupació borbònica i la pèrdua de les institucions pròpies, no recuperarem la sobirania necessària si no som capaços de connectar el missatge polític alliberador amb les necessitats reals de la majoria de la població. El futur mai no és fruit de la nostàlgia, sinó del desig de canvi del present.

Tot i la indignació de tanta gent que comença a entendre que cal canviar també la política i fins i tot el règim vigent per canviar i millorar les nostres vides, són pocs encara els qui lliguen aquesta millora a la possibilitat de decidir per nosaltres mateixos sobre tot allò que ens afecta, incloses les institucions de les quals ens hem de dotar. En el discurs dominant, la descentralització, l’autonomia, és quelcom negatiu: gairebé una tudadissa.

I per afegir aigua al banyat, a la metròpoli Balears és en bona mesura gràcies al boom turístic i en els darrers anys gràcies al predicamento de Bauzá per la capital del Regne, un paradís on lligam els cans als arbres amb llonganisses. Com la segona o la tercera línia a les zones turístiques, les enormes desigualtats i desequilibris que cal combatre queden amagades darrera la façana “guapa” de la primera línia de costa i els grans hotels. Mallorca i les Illes són, som, qualque cosa més d’allò que mostren els catàlegs de les agències de viatges.

Si no canviam aquesta imatge distorsionada de la nostra pròpia realitat i no donam a conèixer unes Illes diferents, les que de veres som, amb el seu entorn únic i la seva capacitat generadora de riquesa humana, cultural, econòmica…, però també amb els seus condicionants, geogràfics i polítics, serà difícil canviar el discurs dominant. Les Balears tenim problemes, i molts. Ho sabem. Ara calen dues coses: primer, lligar els problemes reals a les causes objectives que els generen, i que tenen a veure amb unes relacions de poder insostenibles aquí, i també amb unes relacions de poder (inclosa la fiscal, i sobretot el sistema de finançament) tremendament injustes entre l’Estat espanyol i la nostra comunitat.

I segon, donar a conèixer aquesta realitat als altres, als qui sempre ens han vist com un paradís exòtic, com la província on primer surt el sol i anar-hi de vacances: ser percebuts no sols com un paradís, sinó com un problema. Fer renou, tot el que calgui, perquè s’entengui que allò que reclamam, que no és altra cosa que justícia i llibertat, no és qüestió de nostàlgia. Pot sonar contradictori, però si Espanya no ens percep com un problema, no ho tindrem fàcil per canviar les coses (només) des d’aquí. I ara s’acosta un temps clau perquè se’ns escolti, se’ns conegui i se’ns tengui en compte: Balears com a problema.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Margalida, fa mes de 8 anys

Tot això que diu n'Abril està molt bé però també és aplicable a la revolució social que predica, ben poc perceptible per part de la població, tot i les oportunitats que ell i el seu partit han tengut per a fer-la posible. Ja fa molt d'anys que Abril està en això de la política. Endemès, està d'acord o no, David Abril, que el camí cap a l'autodeterminació de Catalunya haurà de menester forçar la legalitat? Ho dic perquè el seu partit germà català, IC, diu que no, que no s'ha de vulnerar l'ordre establert.

Valoració:0menosmas
Per spain is pain, fa mes de 8 anys

Els qui vulgin arreglar Espanya ho tenen malament. L'oligarquia castellana, no deixarà fer res que pugui modificar el seu "statu quo".
PEr tant l'únic camí és l'alliberamnet nacional.

Valoració:3menosmas
Per Joan L., fa mes de 8 anys

Tenim molts problemes, el principal el treball precari, en condicions properes a l'esclavitud, estacional i de baix nivell de preparació. Dit amb claredat cambrers i netejadores dels detritus d'uns clients d'un nivell social lamentable i tot consumint territori, recursos naturals i massificació. Quan vaig a Palma pel carrer mai sento parlar en mallorquí. Som Las Vegas barates de l'Europa de baixa estofa, llevat de les mansions dels milionaris als quals netegem les cases. Ens hem venut barat.

Valoració:6menosmas
Per Lluís, fa mes de 8 anys

Això que dius de "connectar el missatge polític alliberador amb les necessitats reals de la majoria de la població" està molt bé, el problema és que no ho feis.
I fer renou perquè Madrid ens escolti, els catalans ho han provat durant tres segles i han arribat a la conclusió que l'única sortida és la independència.
Per cert David Abril, tard o prest hauràs de decidir si ets d'en Romeva o de na Camats. De moment està clar que encara ets dels que somien amb "arreglar espanya".

Valoració:9menosmas
Per res-plantar-se, fa mes de 8 anys

Plantar-se, en front de l'Espanya imperialista i caspossa ès el que ha fet Pau Alabajos de Compromís a Torrent junt en dos companys "mès".
No s'aixecaran quan sonava l'himne oficial valencià, diu, un himne que diu "per ofrenar noves glòries a Espanya, no em representa, polìtics que dèis defensar les Balears, plantàuvos i donau la cara devant Madrit, ¿què esperau que ho fassin n'Antich o Bauzà,¡ je¡ estam ben arreglats.Vosaltres sou els escollits.

Valoració:14menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 8 anys

Si Espanya ès una vella i sorda de tres-cents anys, com podem esperar que ens escolti, a Madrit no escolten ningù, no escolten els seus, amès s'encollonen, ara escolteran els altres, mès enrrenou que han fet els catalans, i mirau com estan, i del PSOEIB que vols que digui, els apunts no son bons per nosaltres.
Salut

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente