cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.12°

La política lingüística és una política social (i transversal)

Des de fa anys, al nostre país, s’ha considerat la política lingüística com una política cultural, hi ho és. Però no només és una política cultural. També és (i cada vegada més) una política social.

Les entitats cíviques que treballen en favor de la plena normalització de la llengua catalana a les Illes Balears, des de fa anys han assumit aquesta reflexió i han demanat, en diverses ocasions, que les direccions generals de política lingüística depenguin directament de les presidències de les institucions, atesa la transversalitat de la matèria.

Recordem que política lingüística és: el règim lingüístic de les institucions; la garantia dels drets lingüístics de tots els ciutadans; la integració dels nouvinguts; el suport a la creació en la nostra llengua; la projecció exterior d'aquestes creacions; la coordinació amb la resta de territoris de parla catalana; la recuperació de la presència del català a l'Administració pública, als mitjans de comunicació, a l'escola i la introducció en el món sociolaboral...

Independentment d’on se situïn les persones encarregades de dissenyar i executar les polítiques lingüístiques, allò que tenc absolutament claríssim és que les nostres institucions han d’assumir la plena recuperació lingüística com allò que és: una política constituent del nostre sistema autonòmic. Dit d’una altra manera, una de les raons que justifiquen l’existència de les nostres institucions autonòmiques és la necessitat de treballar per recuperar la llengua catalana. Perquè convé no oblidar-ho, si la situació de la llengua catalana avui no és la de plenitud que li correspon és perquè des de l’estat espanyol durant molts d’anys ha invertit moltíssims recursos (l’equivalent a milers de milions d’euros) a intentar exterminar-la. El franquisme només va ser la penúltima etapa d’aquesta cursa macabra contra el català.

Aquesta passada legislatura ha quedat evidenciat que la política lingüística interessa moltíssim a la ciutadania. No hi ha hagut, ni en la passada legislatura, ni en la història de les Balears, una idea que hagi mobilitzat a tanta gent, durant tant de temps, com la idea de recuperar plenament la nostra llengua.

Esperem que els nous governants sàpiguen interpretar fins a quin punt és una qüestió essencial i hi dediquin les energies necessàries. L'alternativa és que la Història els passi per damunt, com ja els ha passat a aquells que, ara mateix, ja no record ni el seu nom.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 8 anys

@guiem: del mateix on tu has agafat "panda" i "borregos"

Valoració:0menosmas
Per Guiem, fa mes de 8 anys

Neng
De quin malorqui has agafat sa paraula " pillat" ?
Panda de borregos

Valoració:0menosmas
Per Pepet, fa mes de 8 anys

@neng
No tens ni puta idea del que dius.

Valoració:-5menosmas
Per Neng, fa mes de 8 anys

Per subvencions, les que ha pillat la fundació Jaume III, per fer les seves pardalades.

Valoració:5menosmas
Per pepet, fa mes de 8 anys

@neng
Lo de les subvencions, es vere o no es vere? Idò menos lobos Caperucita que sensa subvencionsm malgrat hi hagi tants de defensor de la llengua, heu de fer verkamis per arribar a final de mes..

Valoració:-7menosmas
Per Defensam la nostra llengua, fa mes de 8 anys

Qualque cosa hem de fer per afavorir la nostra llenguo almanco xerrar-la més, i ensenyar-la més amb orgull perquè sinó és perdrà, tan sols necessitam anar per Palma i molts de llocs de ca nostra per veure lo malmesa que està i lo molt que es parla en foraster!

Valoració:5menosmas
Per el Neng, fa mes de 8 anys

Joder nencs, pepet, Guiem, emigrante i companyia, si es que no sou el mateix troll, estau obsessionats amb les subvencions i l'OCB (per cert és d'un infantilisme entendridor canviar el nom a les entitats i persones que no vos agraden rollo OCC o "Tolito", com si així canviassiu la realitat). Au, deixau-ho anar i mirau la biga del vostre propi ull, o sigui els centenars de milions d'euros que reben les entitats defensores del castellà.
Friconcios!

Valoració:16menosmas
Per emigrante, fa mes de 8 anys

Necesitamos mas subvenciones.
Nuestra lengua es nuestra religión.

Valoració:0menosmas
Per Guiem, fa mes de 8 anys

Te convé llegir " canvi de agulles" , Tolito ,
Que hem de recuperar de sa llengo catalana?

Valoració:-12menosmas
Per pepet, fa mes de 8 anys

"una de les raons que justifiquen l’existència de les nostres institucions autonòmiques és la necessitat de treballar per recuperar la llengua catalana" diu en Tolito. I, clar, per subvencionar l'OCB, que ara es diu OCC.

Valoració:-12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente