La cadernera i el seu nom

TW
10

Tres han estat els animals que més m’han fascinat des que era ben petit: els cavalls —per mor de la pel·lícula Shane, entre altres causes—, els cérvols —per Bambi i la seva mare— i les caderneres —pels seus colors tan vius i alegres, com si s’haguessin criat a un país tropical. Durant aquests dies d’una primavera que encara no ho sembla, esper, il·lusionat, a veure si enguany es repetirà el miracle de l’any passat quan tres nius de caderneres aparegueren entre les branques dels tarongers de casa. M’advertiren que les molestàs tan poc com pogués i, per aquest motiu, ignor si en sortiren caderneres joves, que, per ventura, si han sobreviscut —aquesta és la finalitat principal que tenim els éssers vius—, hi vendran a criar, a la seva casa pairal. Tant de bo que sigui així.

A més de les caderneres de carn, os i plomes, també m’ha agradat molt, en aquesta vida, veure les seves representacions en el món de l’art i, en aquest aspecte, jo triaria, sense gaires dubtes, el famós quadre de Carel Fabritius i la caràtula del disc d’ El Tall que va pintar l’amic Manolo Boix.  

Però no són només Fabritius i Boix els qui amb els pinzells m’han reafirmat el meu amor a les caderneres, jo he cregut veure caderneres —probablement decontruïdes o oníriques— en alguns quadres de Joan Miró. També ho heu vist vosaltres, benvolguts lectors?

La cosa i la seva imatge, però, què voleu?, també la paraula, òbviament. Em vaig enamorar al mateix temps del mot cadernera tan present en la nostra cultura: “ Això era i no era, bon viatge faci la cadernera”. Us he d’afegir que als meus amics i a mi ens va sorprendre d’allò més quan, llavors, a la cadernera —que es veu tan clar que és una cadernera— li haguéssim de dir jilguero en parlar amb els professors a l’escola i que, a més, jilguero fos masculí. No ens va ser fàcil, us ho assegur, aprendre a pronunciar correctament —a la manera de Castella— l’esmentada paraula. Pens en les caderneres i en les nostres dificultats amb els  “jilgueros” quan escolt dir al nostre President que el castellà també és la llengua pròpia de Mallorca i que el mallorquí —ell sempre evita la paraula català: és, ja ho sabeu, una de les seves inexplicables neurosis— és la llengua també oficial.

Jo voldria que, quan faci molts d’anys que jo hagi desaparegut, encara les caderneres mengin les llavors dels cards en els nostres camps, que els quadres de Fabritius, de Boix i de Miró siguin observats amb delit pels qui estimin l’art, i que els al·lots, a les escoles, no tenguin cap dubte a l’hora d’emprar la paraula cadernera  per designar els aucells que pertanyen a l’espècie Carduelis, carduelis.