algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.31°
17°

El Barça de Luís Enrique

Ser del Barça no ha estat quasi mai una tasca fàcil. Ha estat, per contra i en prou ocasions, un sentiment molt semblant al que, segons els psiquiatres, tenen els esquizofrènics: el de voler una cosa i no voler-la al mateix temps. El de voler que guanyi i que no guanyi.

Aquesta esquizofrènia torna a repetir-se en mi, ara, amb el Barça de Luís Enrique. Ja dic: no és ni de lluny la primera vegada. Crec saber molt bé d'on em ve aquest sentiment tan incòmode i que és prou recidivant. I és que jo sempre he estat un enamorat dels jugadors amb classe i no solament amb classe sinó, especialment, diferents: d'aquells jugadors que quan els arriba una pilota als seus peus et fan sentir l'emoció de no saber que passarà, de tenir obertes totes les perspectives, com quan llegeixes un escrit de Gabriel García Márquez o vas a veure –ho he fet fa poc– un quadre encara inèdit de Joan Miró. Idò aquest enamorament, aquest gust, per la classe, l'emoció i per l'imprevisible s'ha topat moltes vegades amb entrenadors de mentalitat mecanicista que no han fet jugar aquests jugadors que a mi tant m'agradaven i els han posat de reserva. Al banquet o, fins i tot, a la graderia. Podria posar molts d'exemples, però amb un n'hi haurà prou pels que són –com jo– ja una mica vells i saben molt –com jo: perdonau-me– de futbol. És el d'Ivan de la PeñaLo Pelat– i Van Gaal. Quantes vegades vaig desitjar, quan veia De la Peña, assegut a la banqueta del Barça de Van Gaal, que el Barça perdés per veure si fotien fora aquell entrenador que em privava de les emocions que em proporcionava del passador més genial que ha tengut el futbol espanyol. Un patiment, una esquizofrènia, la meva.
És el que em va passar el diumenge passat quan observava, incrèdul, asseguts a la banqueta els dos jugadors actualment amb més classe i més sorprenents del món: Messi i Neymar. Volia o no volia que el Barça guanyàs?

Els meus amics saben que la cosa –a dir veritat– no em va sorprendre del tot. Quan vàrem fitxar a Luís Enrique com a entrenador, vaig pensar i els vaig dir: ai! Per què, per a mi, i dit amb tots els respectes d'aquest món, l’asturià és un exemple de personatge beneitet, xulet i forasteret? Voldria que entenguéssiu aquest darrer adjectiu com el propi d'aquells que, hagin nascut a Mallorca o no, s'entesten en ser, impasible el ademán, monolingües.

D'on li ve aquest tarannà quasi tan autoritari i quarteller, encara que de graduació menor, que el de Van Gaal, a l'actual entrenador del Barça? No conec gens la seva família, ni crec, tampoc, massa en l'herència dels trets psicològics. I si descartam, com acab de fer, la genètica, quina hipòtesi ens queda? La seva formació, determinada o, en qualsevol cas, agreujada pels anys que va passar al Bernabeu. En va sortir una mica nafrat, i, tanmateix, impregnat, d'aquell inefable esperit.

I una pregunta per acabar: en coneixeu algun altre –algun polític per a més senyes– de beneitet, xulet i forasteret, i de llinatges ben mallorquins, que estigui amarat de mentalitat cortesana i madridista? Que entre els seus més preuats somnis sigui poder anar a la llotja del Bernabéu i seure entre Aznar i Florentino Perez. Jo, més d'un.

Xesc Bujosa

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per mallorquín, fa mes de 9 anys

parece que cuando korky caldentey está de baja, les toca a bujosa y lladonet hacer de ultras xenófobos...

Valoració:2menosmas
Per Albert, fa mes de 9 anys

Las dos grandes emenazas para la civilización siempre han sido la religión y el nacionalismo, que se nutren de la ignorancia y la miseria humana. Las dos necesitan caudillos y descerebrados. Patético!!!.

Valoració:2menosmas
Per atontao, fa mes de 9 anys

Yo tambien apoyo a Pujol, y a todos los corruptos nacionalistas. Se merecen un dinero extra por conducir al pueblo a su liberación. Viva el caudillo MAS!!!

Valoració:2menosmas
Per Un poblé que fa molt temps te segueix, fa mes de 9 anys

Bon escrit de fons i ben tractat.

Valoració:5menosmas
Per Xavi Valdes, fa mes de 9 anys

Un altre cosa li vull dir l'amo en Xesc, si d'aquets 8, 9 o més xuts a la porteria que han pegat als pals que ha fet el Barça enguany, només la meitat haguessin entrat a la porteria, el Barça aniria empatat amb el Real o per devant, a les hores en Luis Enrique seria un entrenador que amb dos collons havia plantat el Real per anar al Barça i a vos hos agradaria l'actual entrenador del Barça.
Bé, vos ja en parlau a l'article: esquizofrènia.

Valoració:10menosmas
Per que barbaridad, fa mes de 9 anys

Un artículo de asco y de risa, al mismo tiempo. Tintes de racismo y xenofobia en cada palabra. Es realmente increíble que este hombre pueda escribir estas cosas, independientemente de las ideas. Además no creo que de fútbol entienda demasiado.

Valoració:2menosmas
Per en Xavi Valdes, fa mes de 9 anys

L'amo en Xesc, no en sap tant de futbol com se creu, és a dir, no en te ni idea, resulta que el gran passador de la historia del futbol mundial és Lo Pelat, JA.JA.JA! ni punyetera idea i ja no n'aprendrà mai perque se creu que en sap.
Supòs que quan Lo Pelat jugava amb l'Español, mirava tots els partits del Español ja que jugava cada diumenge,
Vos també deveu creure que el Sr Van Gaal deu ser un mal entrenador i que això de guanyar dues lligues amb al Barça va ser casualitat, guanyar lligues amb el Ajax, el Bayern Munich, ara ha agafat el Manchester United i ja el porta tercer a la Premier, un entrenador que va fer debutar el Xavi, el Pujol, el Valdés, etc.El que deia, vos deveu creure que Van Gaal, es un mal entrenador, s'ho faci mirar.
De res.

Valoració:11menosmas
Per mallorquín, fa mes de 9 anys

Como buen pancatalanista, Bujosa es un despreciable xenòfobo, aunque normalemente disimule mejor que otros integristas que participan en este TBO catalán (que no balear)

Valoració:2menosmas
Per Lluís Enric, fa mes de 9 anys

Molt bo, molt bo, molt bo!!! Enhorabona, Xisco!

Valoració:8menosmas
Per Alixendri, fa mes de 9 anys

Tot un catedratic, insultant un entranador , beneitet, xulet, i foresteret, no perque sia bó o dolent entrenenant, sinò perque ha jugat amb al Madrid, i segona no xerra catala,. Es dos pecats mes grossos segons ell. Ell se pasa de foresteret i lo que realment li agradaria es ser estranger a Espanya , sa pregunta es si insular o peninsular

Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente