Per començar, Sr. Oriol Junqueras, aprofit per dir-vos que estau d'enhorabona per la lliçó magistral d'oratòria que féreu a tothom qui us va escoltar el passat 2 de desembre amb motiu de la conferència que vàreu fer sota el títol 'Crida a un nou país: la República Catalana'. Va ser impressionant el domini que demostràreu de l'art més bell i més viu amb què es pot expressar l'ésser humà: l'oratòria. Pocs líders hi ha avui en dia en el món capaços d'exposar tan detalladament i de manera tan entenedora un argumentari tan complet en públic, davant un auditori estibat de gent, durant més d'una hora, sense llegir cap paper i sense tenir ni tan sols cap faristol on recolzar les mans o amagar-hi mig cos almenys qualque estona, sense returar, sense perdre el punt, sense perdre el fil. Va ser impactant.
Teniu raó, Sr. Junqueras, quan afirmau que, amb una llista única de país, hi hauria qualque indecís que no la votaria perquè hi trobaria a faltar el ganxo ideològic, més social o més privat, més d'esquerres o més de dretes, per acabar de fer-li goig. Vós sabeu més que ningú, però, i no us heu aturat de predicar-ho, que no hi ha manera der fer política social mentre hàgim de suportar, tant al Principat com a les Balears com a València, un espoli fiscal únic a Europa i, possiblement, al món. Així és que, en lloc de cercar diferenciar-nos per l'eix social, l'esforç l'hem de fer per comunicar al nostre poble que no hi ha més remei que fer via a construir el nou estat. Aquest és l'objectiu. I, una vegada construït el país, llavors sí, el poble ja triarà cap a on ha de tirar socialment.
Trob que, en centrar-vos -aposta o sense voler- en la perspectiva electoral de partit, perdeu de vista tres perspectives d'extrema importància en aquesta hora cabdal de la nostra Història:
Una, la perspectiva històrica única d'aquestes eleccions que s'acosten. I això em ve molt de nou tractant-se de vós, un historiador dels més destacats que hi ha hagut mai a la nostra nació. No som, i vós ho sabeu ben bé, davant unes eleccions qualssevol. No. Som davant una encreuada històrica en què el poble català del Principat té una ocasió única d'expressar el seu suport -o el seu rebuig- democràtic a un estat català independent.
Dues, la perspectiva humana. Les competicions electorals, per molt democràtiques que siguin, generen disjuntives, colzades, empentes, el temps de la campanya. I més en generen si tenim en compte que, tant Convergència com Esquerra Republicana pesquen en les mateixes aigües. Aquestes disjuntives, en un país ja plenament constituït, són superables a l'hora de formar govern i, fins i tot, poden arribar a ser enriquidores del debat polític. Ara bé: tractant-se d'unes eleccions constituents -ni més ni manco que constituents d'un nou Estat!- és massa delicat, massa perillós, jugar a bregues de partit polític, que sabem, per poc que coneguem la psicologia humana, que creen tírries, gelosies, enveges, divisions entre fraccions compatriotes d'una mateixa nació. Els partidismes, a l'hora de construir un país, són tan perillosos i poden arribar a ser tan destructius com els egos individuals que fan anar en orris les millors iniciatives, les millors empreses, les millors amistats, les millors famílies, que enfronten a mort els germans més avinguts.
Compartesc amb vós la vostra condició de catòlic practicant. Per això mateix tocau conèixer la sàvia afirmació que va fer Jesús de Natzaret i que surt en el verset 24 del capítol 6 de l'Evangeli segons Sant Mateu, en dir que 'Ningú no pot servir dos senyors perquè, si n'estima un, avorrirà l'altre i si, d'un, en fa cas, no en farà de l'altre. No podeu servir alhora Déu i el diner'. Idò per això mateix, Sr. Junqueras, tocau ser molt conscient que, en una hora tan cabdal del nostre destí nacional com és aquesta, és impossible servir alhora la Pàtria i el partit.
I tres, la perspectiva internacional. Ja sabem que, davall davall, les potències occidentals, interessades només en cobrar el deute espanyol, faran de tot i molt per conservar intactes les actuals fronteres de l'Estat d'Espanya, maldament sigui forçant-lo a fer-se un maquillatge que soni a 'tercera via', 'nova transició', 'reforma constitucional', 'refundació', o cosa d'això. Si som conscients de l'estafa monumental que ha estat la 'Transición' transfranquista, no caurem en la trampa. Ara ja sabem, i per experiència, que caure-hi només serviria per regalar a la dreta nacionalista espanyola una nova treva perquè ella tornàs propiciar un futur moment històric oportú per deixar de bell nou en paper mullat qualsevol pacte 'terceraviïsta' ni res de tot això amb què ens poguéssim deixar entabanar. Entre les potències occidentals, però, les de més tradició democràtica, que són les anglosaxones, tindran molt en compte si hi ha un mandat democràtic clar a favor de la proclamació de la independència de Catalunya, expressat amb el suport a una llista única que en sigui partidària, o si, en comptes d'això, hi ha una carambola aritmètica electoral i parlamentària que resulti d'una suma de vots i de diputats de dues, o tres, o quatre llistes partidistes. És molt diferent, la cosa. Molt. No és igual davant la comunitat internacional una llista única que la suma d'un repussall de llistes separades. I vós tocau ser prou home d'estat per saber-ho molt bé.
Sr. Junqueras, si construir un estat nou ja és una tasca titànica comptant amb un únic front nacional, podeu fer comptes vós mateix de les dificultats que hi afegim -nosaltres mateixos!- si cream un clima de competència electoral, de confrontacions ideològiques, de tírries tribals per misèries de sigles de partit, justament en el moment més decisiu de la nostra Història dels darrers tres segles; justament en el moment en què més hem de menester crear un clima de germanor, d'unitat, de consens nacional, que propiciï un govern de concentració nacional en lloc de dificultar-lo amb l'esforç per separat que haurem viscut setmanes enrere en l'enfrontament electoral.
Sr. Junqueras, el President Mas no proposa cap coalició preelectoral d'unes eleccions autonòmiques. No. El President Mas sí que és a l'alçada de les circumstàncies. Per això no fa de simple president de partit. Al contrari: demostra ser, a més d'un homenàs d'estat, un líder capaç de copsar el sentiment popular majoritari de la nació que presideix. En lloc d'una simple coalició preelectoral, proposa una altra cosa molt diferent: una llista que permeti al poble català del Principat transformar en un mandat democràtic clar davant tota la comunitat internacional el formidable moviment -no partidista, per cert- que ha meravellat el món amb les imponents manifestacions de masses -les més multitudinàries mai vistes a Europa- per la independència de Catalunya. Sou conscient, Sr. Junqueras, de l'impacte internacional que tindrà el triomf d'una llista patriòtica única?
Pensau-hi, Sr. Junqueras. Sigau responsable davant la Història. Encara hi sou a temps. Per favor, rectificau. Feis-ho per Catalunya!
Jordi Caldentey.
32 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Alguns filoconvergents sou els que hauríeu de rectificar. Mas no vol la independència, va pactar el 9-N amb Madrid i lo de la llista única és un cas clar de xantatge amb l'objectiu de salvar els mobles a una CiU sense projecte creïble Salut i independència!
Los polacos catalanomallorquinso soys unos corruptos. Pero los immaculados hombres de bién de la lonja del Berbabeu no habemos rompido nunca un plato i tocamos con un dedo en el cielo...
I jo estic amb els lladres i corruptes, com na munar o la famiglia pujol
Estoy con su magestat mataelefantes, Rakhoy contigo estoy, Cospedal contigo estoy, Guerra contigo estoy, Rato contigo estoy, Asnar contigo estoy
carlitos, no te hagas muchas ilusiones con lo de la independencia, que luego el disgusto es mas gordo...
Estic amb vosaltres, lladres i corruptes!
Recordeu tots que ERC no va ser oficialment independentista fins s'any 1993. Amb n' Àngel Colom. Jo fins ara no he estat sectari, ni ho seré, però collons, em fa venir al cap un anunci electoral de Convergència i Unió de l'any 2010 en que independentistes deien votar CiU perquè a ses anteriors vàren votar ERC i ells van acabar donant-li es govern à es PSC. Serem independents dintre de poc, però en Junqueras l'únic que vol es proclamar la república catalana i ser ELL el qui la proclami, i ara es l'únic que té al cap. Ell mateix, ni el partit ni molt menys el país.
Flipats!
D'acord amb el comentari anterior i amb la cita de Miquel Bauçà, que ens transmet la necessitat de fer-nos independents per no haver de fer de nacionalistes. Un 10!
L'articulista obvia un fet fonamental, tant és si el Sr Junqueres rectifica o no, el procés a Catalunya ja té el seu camí, perquè així ho ha decidit aquest poble. En el temps que correm els polítics esdevenen teresetes dels clams de la seva gent (ei, no estic dient que no siguin necessaris) i tant de bo a la nostra terra amb el temps pugui succeir el mateix. Miquel Bauçà ho exposâ magistralment: “Tenir una pàtria -amb la seva forma visible d'un Estat- és obligatori per tal que no defugim sistemàticament les responsabilitats profundes de la nostra tribu i defendre'ns de nosaltres mateixos de viure perennement en un estat d'abjecta murriesa. Si no, la tribalitat es manifesta en forma d'una vaga sentimentalitat lletja i obscena, que és la cosa que cal suprimir. Un Estat produeix la corrupció i altres inconveniències, però són pitjor les que produeix el fet de no tenir-ne. Un apàtrida és bell; quatre-cents mil, concentrats, cohabitant, una beneitura fastigosa. Una tribu ha de tenir una pàtria, si més no per gomboldar els poetes i poetesses que apareixen en el seu si, concretament per respectar-los llur llenguatge i perquè coneixen millor les regles de llur tribalitat (trivialitat)... El pitjor de néixer en el si d'una comuna sense Estat és la quantitat de temps que hom perd pretenent de construir-lo”.