algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Ni contra Catalunya ni contra els Països Catalans

No, de cap de les maneres, Espanya no va ni ha anat mai contra Catalunya, o si voleu, no ha anat mai contra els Països Catalans. Això és falsificar la història. Com pot haver anat mai contra els Països Catalans, si no existeixen, ho acaben de confirmar els diputats del PP al Parlament Balear, fa uns quants dies, que varen assegurar que no, que no existien, i si ells ho diuen, amb la saviesa que han anat manifestant aquests darrers anys, és que deu esser veritat. Com es pot fer un Simposi, el títol del qual comenci per aquesta frase: Espanya contra Catalunya...? Com poden devers 20 historiadors exposar ponències i comunicacions a un Simposi com aquest? Voleu Simposi? Voleu la vertadera història? No us preocupeu! El PP la vos contarà! Aquella mateixa història que molta gent va mamar en la seva infància i joventut. Sí, la història del Nodo i la de les enciclopèdies Álvarez, i la dels llibres de la Formación del Espíritu Nacional, històries terrorífiques, perdó, verídiques. Anem per parts i exposem fets, sense anàlisi crítica:

El terme “Paísos Catalans” el trobam documentat a Historia del Derecho en Cataluña, Mallorca y Valencia. Código de las Costumbres de Tortosa, I (Madrid, 1876), l’autor del qual és Benvingut Oliver i Esteller. A final del segle XIX, aquest terme comença a usar-se durant la Renaixença, però això no és seriós. S’haurien de citar tots els que l’usaven. Però és que no acabaríem mai. I si no ho faig, es posarà en dubte, arribarà el Parlament Balear i ho desmentirà. Bé, doncs, vet aquí un exemple: Josep Narcís Roca i Farreras, l’any 1886, usava el terme com a sinònim de territoris de parla catalana, ho va fer a un article que va publicar a la revista Arc de Sant Martí. Ja en ple segle XX, el valencià Joan Fuster als seus llibres Nosaltres, els valencians i a Qüestió de noms, definia el concepte territorial dels Països Catalans com a estrictament lingüístic, la llengua del qual seria la base per a proposar el seu projecte nacional, essent el nom Països Catalans provisional fins que es produís la unificació nacional dels territoris de parla catalana, que haurien de dir-se Catalunya. Varen ser nombroses les persones dels Països Catalans, que estaven d’acord amb tal denominació, però això no sé si són fets o cabòries. Els manats i pagats de la FAES ho desmentiran, és la seva feina. Més envant, Josep Guia, davant algunes reticències a usar el terme Països Catalans, va escriure el llibre És molt senzill, digueu-li Catalunya!

Respecte del tracte d’Espanya, el fet que vull presentar són unes paraules d’un cordovès, Eduardo Reyes, que ha format un grup anomenat “Súmate”, que intenta desfer falsos arguments contra la independència dels catalans; ja té més de 2.000 afiliats i més de 15.000 seguidors a les xarxes socials i, entre altres coses, quan li demanen el per què d’aquesta associació, manifesta: “La constatació que, essent catalans, no estàvem fent res per defensar la nostra terra davant la degradació a què ens sotmet Madrid. Cada consell de ministres, cada declaració, és una escopinada a la cara. Tot allò que fa el govern espanyol està dirigit a perjudicar-nos pel sol fet que som catalans, ens humilia i ens maltracta, vol destruir la llengua del país i el sistema educatiu...” Aquestes paraules representen un fet inqüestionable, constatat per persones amb llinatges castellans, que se n’han adonat de l’explotació a què els sotmet Espanya., però això ha passat sempre, durant els darrers tres-cents anys. Llevat que el Parlament Balear esborri tot el que ha passat durant aquests tres segles.

El darrer fet, exemple, que exposaré per no allargar més l’article és d’un diputat del temps de la República, l’any 1932. Sempre s’ha dit i se sap que els que més han atacat el poble català han estat persones de dretes, però aquest era un radical d’esquerres, del Partido Radical Revolucionario, José Antonio Balbontín, en una discussió al Congrés sobre si hi havia d’haver o no bilingüisme a les universitats catalanes. Els espanyols defensaven que no. En un moment de la discussió, Balbontín va dir: “Se ha dicho en Barcelona que encuentran muchos catalanistas más llano el camino hacia Francia, pasando por encima de los Pirineos, que el camino hacia España, pasando por la llanura castellana. Esto se ha dicho en vuestra tierra, en vuestra nación, si queréis. Y yo os digo, ese nacionalismo vuestro, desbordado, descabellado, a mi me parece como a D. Miguel de Unamuno, con su misma palabra, que yo no había podido emplear antes porque yo no tengo su autoridad, una mentecatada; esta es la palabra, una mentecatada, porque no sois una nación, sois una región española, como las demás, y no tenéis derecho a estar solos, sino que estáis obligados a vivir en sociedad como todas las personas civilizadas...”

El final de la seva intervenció és molt semblant a les nombroses que s’han sentit i llegit aquests dies, abans i després de conèixer les preguntes que haurien de contestar els catalans si se’ls respecta el dret a decidir. La manera de contestar dels espanyols és amenaçadora, nega el dret a exercir la democràcia i vol continuar tenint submís i sotmès el poble català, el poble dels Països Catalans, aquells que no existeixen segons els diputats del PP del Parlament Balear.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Porqueret de Son Fava, fa mes de 9 anys

No, si jo no estic en absolut ni contra Catalunya ni contra el Països Catalans.

Nomes dic que Balears no pertany ni a Catalunya ni als Països Catalans.

I només un 1 per cent de balears estàn d'acord amb la nostra pertinença als Països Catalans. Fins i tot dels votants de MES només hi ha un 5 per cent d'acord.

Així de senzill encara que en Lladonet doni voltes a la sínia fins marejar el pobre ruc.

Valoració:-24menosmas
Per mallorquín, fa mes de 9 anys

No insistan, no insistan, señores pancatalanistas.
Los ciudadanos de Baleares hemos decidido (por mayoría absoluta) que no pertenecemos a esa cosa de los payasos catalanes.

Oiga, y si no están de acuerdo lo que tienen que hacer es montar un partido político y que les voten los "catalanes de mallorca"....Ah, perdón! que esos partidos ya existen y no les votan ni las ratas.... Caramba! qué cosas tiene la democracia!

Cagondell, que hi ha de nervis dins es feixisme pancatalanista. Se vos ha acabat es cuento!

Valoració:-3menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 9 anys

En matemàtiques hi ha el concepte de conjunts i
elements. De vegades el conjunt pren el nom de
un element.
Així França, una regió del nord de les Gallias dona
nom an el conjunt del elements que formaven
les Gallias.
An el cas de Hispania hi ha el conjunt Castella i
assimilats que no sab si ês portuguès (Hispania
Ulterior) o espanyols (Hispania Citerior, Països
Espanyols).
Els castellans solen dir que són espanyols però
quan se lis plantaja si volen esser espanyols
no volen parlar la llengua que lis pertoca volen
esser portuguesos.
An els castellà i assimilat se li ha de
plantejar el dilema: ¿vols esser espanyol o
portugués?
Per a jo, espanyol ês qui parla espanyol, o sigui
la nostra llengua.
La llengua castellana pertany
a les llengües de la altra banda o de un altre conjunt.

Valoració:-3menosmas
Per una de per aqui, fa mes de 9 anys

És que no és una qüestió de dretes o esquerres. Ni tan sols de sentir-se espanyol o no. Hi ha persones que són civilitzades i entenen de drets humans. I per suposat, d'aquestes persones també n'hi ha d'espanyoles que s'hi senten.

Valoració:1menosmas
Per Joan Manent, fa mes de 9 anys

Cagondell que hi ha de nervis entre els seguidors de la FAES quan els rebats amb arguments. Són uns impresentables.

Valoració:22menosmas
Per barquito, fa mes de 9 anys

Daños y estigmas que sufren los bichos que arrastran el síndrome LEPE, entre otros:

L: Lameculos
E: Edipo, complejo de
P: Patetismo
E: Escrotismo.

Valoració:0menosmas
Per noltros, fa mes de 9 anys

Este tipo que ha escrito este artículo no tiene ni zorra idea ni de historia de las Baleares y debe ser de los pocos Baleares que sigue viviendo de subvenciones de los catalanufos. No tiene ni vergüenza de decir las chorradas mas ridículas. Vaya periódico.

Valoració:-1menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

‘Soy consciente de que desde Cataluña hemos cometido errores políticos respecto a Valencia. La misma utilización del término Países Catalanes sustituyendo la voluntad del pueblo valenciano ha sido un error’

(Josep Antoni Duran i Lleida, 2011)

... Y vosotros, cuatro matados, intentando ser más papistas que el Papa. Cuando vayáis a la Metrópoli a que os aplaudan, os darán la espalda.

Los premios al catalanismo ya se los dieron a Conrado de Villalonga, Munar y Cañellas, por toda la legislación que excretaron a vuestro favor y en contra de los mallorquines. Pero hoy en día La Caixa se mete menos en política, y CiU ya no paga comisiones; solo las cobra.

Valoració:0menosmas
Per Tomeu, fa mes de 9 anys

Recordau la nostra norma sagrada: no contesteu ni valoreu cap escrit en el dialecte sonbañol.

Valoració:12menosmas
Per Barco, fa mes de 9 anys

No contesteu, o millor, tans sols mireu els comentaris escrits en castellà, que no ens imposin el seu gran idioma de Servantes a un diari digital escrit i dirigit als catalanoparlants. Que s'en tornin a las Ejpanyas a chuclar closques de caragols.

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente