Canviar radicalment la manera d’elaborar i gestionar els pressuposts municipals és una passa obligatòria i necessària per connectar la participació ciutadana amb la presa de decisions polítiques. Actualment, la concepció predominant a l’hora de dissenyar els comptes municipals fa que la majoria de vegades no es posi al ciutadà en el centre de les prioritats pressupostàries. Totes aquelles partides que no estan preses per un deute amb la banca (del qual, per cert se’n comença a qüestionar la legitimitat) són fabricades normalment als despatxos de l’Ajuntament negant al ciutadà el dret de decidir on es destinen els doblers dels seus impostos.
Cal dir que la primera passa en qualsevol procés participatiu és el dret a la informació del ciutadà sobre els assumptes públics que els hi afecten. I els pressuposts són l’antítesi a aquesta premissa: tenen un llenguatge impossible d’entendre per la ciutadania. És urgent i necessari aplicar paràmetres d’accessibilitat, transparència i accés a la informació com a dret bàsic de les persones per conèixer aquelles decisions polítiques que acaben afectat el seu dia a dia, ja que l’administració té l’obligació d’informar a la ciutadania per tal que puguin iniciar processos com els pressuposts participatius en plenitud i igualtat d'oportunitats.
Exactament, què són els pressuposts participatius? Són una eina de democràcia directa per decidir de manera col·lectiva, a través de la participació ciutadana, en què s’inverteixen les partides pressupostàries municipals, sempre tenint en compte que s’ha de garantir l’estabilitat i la supervivència del funcionament municipal (com poden ser les destinades a pagar als imprescindibles treballadors públics). Són un exemple d’empoderament ciutadà contundent perquè la gent pugui prendre les decisions sobre quines inversions s’han de prioritzar a la ciutat i a les barriades.
A més, en aquests moments de descrèdit polític i institucional, la participació en els comptes públics és una de les receptes per transformar la democràcia representativa en una autèntica democràcia participativa, i canviar les regles del joc d’un sistema injust destapat per l’estafa de la crisi. Per posar un exemple, les elèctriques i les entitats bancàries de cada vegada tenen més protagonisme en els pressupostos municipals. I en canvi, l’educació, la sanitat i els serveis socials són objecte de contínues retallades. Els ciutadans estam cansats d’aquestes situacions que frustren contínuament projectes de vida, i deim prou a mantenir els privilegis que conserven una minoria de poderosos. Tan senzill i tan difícil com voler que les decisions de totes les persones comptin per igual.
Antoni Noguera,
Regidor de MÉS per Palma
Els comptes clars: la ciutadania ha de decidir
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Gracis Antoni, aquesta me pareix una de les eines més importants de les que existeixen, els Presuposts Participatius.
Tenc la percepció de que tan poca gent coneix l´existència d´aquestes innovacions en qualitat democràtica que estaria justificat posar en marxa una CAMPANYA de divulgació sobre qué son -i com la proposta de MÉS podria ajudar a implementar-ho. La gran majoria de ciutadans encara no saben que existeixen els PRESSUPOSTS PARTICIPATIUS i qué aquí en qüestió d´una legislatura podrien estar funcionant perfectament. Primer s´ha de divulgar. Gracis per insistir i donar canya per aquesta via!