nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Ens hem de davallar el sou?

Sembla que alguns gurús de l’economia troben que cobram massa i que ens han de davallar el sou un deu per cent. Aquesta seria, segons ells, una bona mesura per a reactivar l’economia espanyola.

Jo m’hi puc avenir, però amb condicions. Som de l’opinió, com l’economista Arcadi Oliveres, que quan hi ha poca feina, convé repartir-la entre tots. La taxa de desocupació espanyola és la més alta de la Unió Europea. Els darrers anys, molts de treballadors han perdut la feina i han passat a cobrar una prestació molt inferior al seu sou habitual. Com que la cosa s’ha allargat, n’hi ha molts que ja no tenen ni això.

L’altre dia vaig llegir un informe que constatava que Espanya és l’estat de la Unió Europea menys equitatiu en qüestió d’ingressos. Això vol dir que la diferència entre els que cobren més i els que cobren menys és altíssima. Mentre molts de treballadors han perdut la feina i no tenen gairebé cap ingrés o una simple ajuda familiar, els directius de les grans empreses segueixen cobrant sous milionaris. Enmig, aquells que encara conserven la feina, es troben que han perdut drets laborals i sou. Convendria que posassim fil a l’agulla per transfomar aquesta injusta desigualtat.

Una manera de, com a mínim pal·liar-la, seria que ens posassim d’acord en abaixar les retribucions als grans directius en molt més que el deu per cent. També caldria davallar-lo un poc a tots aquells treballadors que hi estiguessin d’acord a canvi de disminuir de forma proporcional el seu horari laboral. De cap de les maneres, emperò, s’hauria de permetre que cobrassin menys per fer el que feien abans. Caldtria que els doblers que s’estalviassin les empreses amb aquestes mesures es destinassin a augmentar la plantilla. Es tractaria de distribuir la poca feina que hi ha entre més gent i, si pot ser, entre tots. És molt millor tenir el conjunt de la població amb els ingressos suficients per poder viure sense escarafalls, que no tenir una minoria amb les butxaques plenes, mentre un quart dels ciutadans no poden arribar a finals de mes.

Ara bé, si la la retallada del deu per cent ha de ser als sous dels mateixos de sempre i no ha de servir per crear més ocupació ni per disminuir l’horari laboral, que és el que passa ara, que envien una part dels treballadors al carrer i abaixen el sou als que queden, serà la mateixa estafa de sempre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tot d'una, fa mes de 10 anys

A ti, como mínimo, el 50 por ciento. Y da gracias todos los días que bastante ganas.

Valoració:-20menosmas
Per Xoriguer, fa mes de 10 anys

Abaixar el sou als treballadors és una mesura econòmica -però també social- dirigida a proletaritzar la classe treballadora. Si a això hi afegim la pèrdua de serveis socials, educatius i sanitaris que afecten especialment la classe treballadora, ja podem imaginar-nos què s'amaga darrere d'aquestes mesures. Tornam al segle XIX.

Valoració:8menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 10 anys

Saps què passa? Que si tothom té feina es barruts no poden amenaçar sa gent amb posar-ne un altre en es seu lloc quan demanen millores a ses condicions de feina i necessiten per tant una bossa d'aturats perquè s'amenaça siga efectiva i no estan disposats a cedir en això

Valoració:32menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente