muy nuboso
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
13°

Els mallorquins i la independència

A Mallorca l'independentisme potencial és, de moment, irrellevant de cara a l'acció. La seva versió més inconcreta, el regionalisme, ve a dir que, com que la realitat social és la que és, més val no perdre el temps cercant na Maria per sa cuina. El regionalisme, ara, sense abandonar la seva consuetudinària displicència i indefinició respecte a la qüestió nacional, comença a estar encuriosit pel procés català. Intueix que, segons com acabi aquest procés, s'haurà de mullar. Els independentistes de tota la vida també contemplen amb interès el desenllaç del tuu autem català, agafen els atapins cap a Barcelona quan hi ha manifestacions i esperen, confiats, els canvis inevitables que es produiran aquí si Catalunya se'n surt. Finalment, hi ha els nouvinguts que s'apunten a la nova moda i malavegen compensar la seva frivolitat passada amb un radicalisme arnat de collita batasuna: la independència ha d'arribar a tots els territoris dels Països Catalans i, especialment, Mallorca no n'ha de quedar exclosa. Molt perillosa, aquesta impostura, i la seva figurera. Una Assemblea Nacional Mallorquina o una branca mallorquina de l'Assemblea Nacional Catalana? Au, a purgar fum, que amb les coses de menjar no s'hi juga (i qui amb al·lots es colga, compixat s'aixeca). La irresponsabilitat de molts d'indocumentats mallorquins només és equiparable a la suficiència també irresponsable del simplisme (ximplisme) principatí: ja veureu com quedarà el tema en el documental "L'endemà" que Isona Passola prepara. El mal de Catalunya i dels Països Catalans és un mal que no volem renou: sobren, per tant, els indocumentats escandalosos. I no és que la recepta sigui gens difícil. En Tomeu Martí (la prudència més agosarada que conec) ho encerta: no destorbar. Sobretot, no destorbar.

Què ens passarà si no podem agafar el tren del Principat? Que tendrem una llengua reconeguda internacionalment, i oficial a la Unió Europea. Que a l'Estat espanyol la mà li tornarà enrere a l'hora de practicar les seves habituals requises i incautacions: com la Vall d'Aosta o les Canàries, serem territoris a seduir, i no a depredar, no fos cosa que prenguéssim el camí del Principat. El preu que pagarà Catalunya (que pagarem tots) no és altre que la sensatesa: s'entendrà amb França per damunt del Rosselló i s'entendrà amb Espanya (tant de bo) per damunt dels valencians i dels balears. I bé que farà. Per a França, si no li toquen el Rosselló, Catalunya serà la Bèlgica del sud. I per a Espanya, quan ho hagi paït, serà una cosa semblant. Amb una Catalunya independent tendrem al nord un Estat amic, i a ponent un govern acovardit. I la nostra llengua tendrà garantida la supervivència. Per tant, la nostra opció hauria de ser clara: empènyer discretament el carro i no posar pals a les rodes. No hi ha més cera que la que crema. Us ho diu un independentista vell i mal de coure.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per FREEDOM FOR BALEARIC ISLANDS, fa mes de 10 anys

Illes Balears lliures i sobiranes en confederació amb es Principat!

Valoració:3menosmas
Per menjautronxo, fa mes de 10 anys

Tuadell TRONXO d´avia fer molt de temps que no " ENREVANAVES " ta pujat la llet
d´acop i bolei -saluttttt-
Respect l´opinió d´aquest sr, MIR, ENTENC'?? que hem de quedar d´amunt SA FIGUERA ?? com sempre??

Valoració:-5menosmas
Per Des collons d'uns en poden penjar ets altres, fa mes de 10 anys

Ara volen que passem des centralisme espanyol an es centralisme català. Pensau que som beneits?

Valoració:-15menosmas
Per Jajajaaa, fa mes de 10 anys

Batualmon, com posen veritats d,aquestes al dB ?

Sou bambols ?

Valoració:5menosmas
Per Idiotes, fa mes de 10 anys

Irrelevante , sin más.

Valoració:-3menosmas
Per Idiotes, fa mes de 10 anys

Irrelevante , sin más.

Valoració:1menosmas
Per Miguel, fa mes de 10 anys

Crec que no he comprés bé l'opinió de Joan Mir o que no deuri hi haure aquest tipus d'opnions al dBalears...

Valoració:-9menosmas
Per Tronxo, fa mes de 10 anys

Tía
No te importancia si es mascle o famella de tot hi ha de haber al mon , lo pitjor es ser bord

Valoració:2menosmas
Per Francesc Pons, fa mes de 10 anys

Premisses surrealistes:

1) Els catalanistes són "els nouvinguts que s'apunten a la nova moda i malavegen compensar la seva frivolitat passada amb un radicalisme arnat de collita batasuna".

Una afirmació molt prudent, reflexionada i documentada, déu n'hi do. Ara només hi queda trobar la manera de ficar gent com Emili Darder dins d'aquest sac i haurem acabat de quadrar el cercle. En lloc de congratular-nos del fet que fills de parelles mixtes i gent arribada d'arreu descobreixi la noblesa i justícia de la nostra lluita, agafam i els insultam: molt, molt molt prudent. Felicitats.

2) Els poders fàctics espanyols es dedicaran a acaronar els catalans que restem sota dominació espanyola per guanyar-se el nostre afecte. És a dir que el seu tarannà farà un gir de 180 graus. Ho faran, supòs, gràcies al seu reconegut esperit reflexiu, que ja els haurà servit per aturar l'independentisme al Principat. Bona anàlisi! Juguem-nos-ho tot al bon fer espanyol :D

I açò amb un punt afegit: és molt més fàcil pensar que, amb mà dura, poden guanyar a Mallorca i València allò que haurien perdut a Barcelona.

3) El nou estat català ens seria bo sí o sí, sense que la resta, pobres imprudents, moguéssim un dit. El nou estat català ens serà bo tant si hi dominen els traïdors de sempre com si hi triomfa el catalanisme de sempre (el documentat, el que no veu fronteres entre companys, els de "venim del nord, venim del sud, de terra endins, de mar enllà").

Un article farcit de candidesa envers qui ens vol veure desaparèixer com a poble, i de menyspreu indocumentat envers qui ho ha donat tot sempre, qui coneix el poble i sa història, qui fa feina a peu de carrer, qui viu als barris d'arreu, qui toca la realitat amb les mans i qui, en definitiva, sap amb qui comptam i amb qui no.

Hem de saber què tenim realment i què necessitam. I si ens sembla massa feina, molt millor deixar fer als que tenen esma que no carregar contra ells, tot defensant un món de flors i violes que vagi a mida de la nostra derrota interior.

PS: El to, com comprendrà l'autor de l'article, es correspon a la seua manca de respecte.

PS2: La manca de coneixement que mostra bona part de la societat del Principat, i com escenifica bona part dels independentistes sobtats, respecte de la realitat nacional és totalment equiparable a la manca de coneixement de molts regionalistes o catalanistes mallorquins envers la realitat sociològica de les altres illes.

Valoració:17menosmas
Per Tià, fa mes de 10 anys


Tronxo, tu qui et declares gonellista, o gonella, tenc per a tu una cançó antiquíssima, que t'escau:

En Pere Antoni Gonella
quan el varen batiar
no varen pensar a mirar
si era mascle o femella.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente