algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El culte

La proliferació de cultes estranys -de tot tipus de menjades de bolla- no deixa de ser una constant des del desplaçament del cristianisme com a religió d'estat. Sectes destructives, adoracions diverses, intransigències de tots els signes i colors, radicalismes vegetarians i animalistes, islamistes o de devots abnegats d'un déu o de l'altre..., o bé de la causa atea, la qual sovint motiva croades de menjacapellans molt desagradables. La visió d'un món racional -governat per la veritat i pels fets, per les evidències, la ciència en allò que encerta i pel govern de l'opinió en allò que està obert al debat i al conflicte de visions-, el projecte il·lustrat i humanista d'actuar en la pròpia vida sense obcecacions ni exageracions destructives, es troba massa sovint contra les cordes.

El fundador de l'organització Racionalisme Internacional, Sanal Edamaruku, ha hagut de marxar de l'Índia, tot per haver posat en dubte els miracles religiosos que defensen algunes autoritats del seu país. Va demostrar per la televisió en directe que l'aigua que vessava dels peus de Jesús crucificat no es devia a cap miracle, sinó a la filtració d'una canonada rebentada.

L'extraordinari periodista nord-americà Laurence Wright -autor de L'amenaça de la torre, sobre els orígens dels atemptats de les Torres Bessones, i del reportatge El meu viatge a Al-Qaida, sobre l'elaboració del llibre- ha topat amb l'església, en aquest cop amb la de la cienciologia. Des que va començar a escriure sobre el tema -amb el resultat del seu últim llibre, Going Clear, que no troba qui l'editi a Anglaterra per por de les demandes judicials- que no ha deixat de rebre cartes i amenaces, a pesar que alguns antics devots, com el director de cinema Paul Haggis, l'han ajudat a entendre les motivacions i les dinàmiques d'aquest credo demencial que ja té els seus seguidors a les Illes, gràcies a la desena de cienciòlegs estrangers que passen temporades a la nostra terra.

A l'última pel·lícula de Paul Thomas Anderson, The Master, el director feia una aproximació -genial, i lliure, però sembla que encertada- al fundador d'aquest culte, Ron Hubbard. Davant dels grans enigmes de l'existència i de les angoixes, la cienciologia, o qualsevol altre pseudosaber místic, ofereix respostes clares, teories que tanquen el món en un sentit incommovible, cultes tranquil·litzadors i poètics, i companyia humana en un col·lectiu que et dóna el reconeixement que la societat molt sovint regateja. Sectarismes, afany de puresa, mentalitat tribal: incapacitat de reconèixer la llibertat i d'explorar-la. Per sort, els valors de la premsa liberal són els contraris: moderació i reflexió, veritat i talent recompensat. O no.

Escriptor

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 10 anys

Aqueixes sectes, petites i grosses (qui mos assegura que es cristianisme o s'islamisme o determinats sectors no ho siguin) tenen tendència a tenir sa pell molt fina i a prescindir des sentit de s'humor per allò que es veu

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente