algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Innocència culpable

Com explica detingudament Nick Cohen en el seu assaig What's left?, Noam Chomsky és capaç de veure el que pugui estar bé de cada sistema polític menys del seu, el dels Estats Units d'Amèrica... El passat dissabte va publicar un article en aquestes mateixes pàgines, ben informat i ben documentat, el qual traslluïa perfectament aquella mentalitat masoquista.

Si els terroristes ataquen els EUA és perquè aquests s'ho mereixen. ¿Els morts de Boston, doncs? Culpables per assimilació; basta ser d'aquell país terrible per a merèixer que et posin una bomba i matin o mutilin. ¿Les bombes dels germans Tsarnev? Pel que es desprèn de l'article del savi Chomsky, els Tsarnaev no en són culpables -ni els cita-, sinó els mateixos Estats Units, per haver detingut Bin Laden, per usar drons o per envair països (perquè, faci el que es faci, sempre es fa malament; els EUA no han posat un peu a la Txetxènia que tant idolatra André Glucksmann, país d'origen dels Tsarnaev).

Així, l'article deia que la CIA va llançar una falsa campanya de vacunació al Pakistan, rere la qual hi havia la intenció de caçar Bin Laden. Tanmateix, la campanya va quedar a mitges, i ara "poden produir-se 100.000 casos" d'aquesta malaltia...: ¿però han portat els americans la malaltia al Pakistan? ¿Han creat els EUA la poliomielitis? (Més aviat els americans n'inventaren la vacuna.) ¿És decent atribuir-los unes morts que no han provocat? Anar més enllà d'un cert extrem en l'atribució de responsabilitats, alhora que es treu tota la responsabilitat a l'altre bàndol, forma part d'una patologia extremista que ha estat ja ben estudiada. D'això, se'n diu confondre el virus amb el metge (i s'ataca el metge perquè no et cura o no et fa immortal).

És ben cert que si els EUA envaïssin Mallorca, per exemple -a la recerca d'un terrorista, i provoquessin morts sobre el terreny-, molts mallorquins serien encara més antiamericans del que ja són, i potser es farien terroristes... El problema, però, és que els EUA no tenen cap necessitat d'atacar amb drons i d'envair cap país occidental i democràtic, perquè en aquests països els terroristes són jutjats, extradits i perseguits, amb col·laboració, si cal, de les forces policials d'altres potències democràtiques.

No posar aquesta data sobre la taula -que els terroristes s'amaguen a països totalitaris, sota la connivència, protecció i finançament d'aquests mateixos governs-, i no explicar per què els EUA actuen d'aquesta manera -que pot tenir molts aspectes criticables- és amagar la veritat sota l'excusa d'un moralisme tranquil·litzador. Seguint l'esquema mental de Chomsky, sempre hi haurà gent culpable en virtut de la seva pertinença a un poble occidental i ric, i gent innocent també per raons culturals, econòmiques o racials. Chomsky -ens ho relata perfectament Francis Wheen- encara no s'ha refet d'un trauma d'infantesa: quan va veure que el seu país estimat llançava bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki.
Escriptor

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per josep, fa mes de 10 anys

gràcies per escriure dun tema diferent al catalanisme! :D

Valoració:0menosmas
Per marat, fa mes de 10 anys

Bernat, Melcior diu que "el problema, però, és que els EUA no tenen cap necessitat d'atacar amb drons i d'envair cap país occidental i democràtic"

Redueix els arguments de Chomsky a "sempre hi haurà gent culpable en virtut de la seva pertinença a un poble occidental i ric, i gent innocent també per raons culturals, econòmiques o racials."

Clar, que els fundamentalistes están ben trabucats, però els EUA no son tan innocents. La llibertat que, diuen, volen imposar arreu del món i la seva autodefensa, a través de la "doctrina d'agressió positiva" es més falsa que un bitllet de 30€.

Valoració:1menosmas
Per Pere, fa mes de 10 anys

Així com Chomsky no menciona el germans al seu article, al teu tampoc apareix el concepte imperialisme.

Ara resultarà que, segons Melcior, les injerencies dels EUA arreu del món i les més que provades activitats poc democràtiques activitats de la CIA i forçes militars allà on no els crida ningú (Operació Condor). Que jo sàpiga ningú té intencions d'atemptar contra la majoría de païssos occidentals lliures i democràtics, llevat de qualque tronat que sorgeix desiara.

Realment decepcionant, Sr. Comes. En veritat em pensava que tindries mas sentit comú i no et creuries tot allò de la Llibertat duradera, Justícia infinita ... ni que els EUA són els que porten la llibertat i la justícia arreu del món.

Valoració:1menosmas
Per Bernat, fa mes de 10 anys

Rosa, no veig per enlloc que en Melcior pontifiqui amb coses que no sap. Diu un parell de coses que són òbvies, com que els americans no han envaït Txetxènia, tot i que es tracta d'una nació ocupada (...per Rússia). Sobre la resta, hi aboca alguns dubtes (com ara, en la qüestió de la pretesa epidèmia de pòlio al Pakistan). Per tant, o veig que faci l'article "sobre la ignorància". Quant a les opinions, se suposa que són les seues. O no? Particularment, pens que en Chomsky forma part d'una tipologia de jueus que engrandeixen els jueus en general i Israel en particular (perquè demostren que els jueus poden ser extremadament crítics amb ells mateixos, cosa que cap grup humà sota el totalitarisme no fa mai de la vida).

Valoració:3menosmas
Per Rosa, fa mes de 10 anys

Melcior, no tens sentit del ridícul. Si no, no s'explica que pretenguis donar lliçons des de la ignorància. No veus que no ets especialista en res i no fas més que contribuir a la confusió? Estic farta d'escoltar les teves intervencions buides per la ràdio i de llegir-te articles insubstancials. Vés-te'n allà on no hi plou!

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente