algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Exèrcit, a les ordres

Una pregunta que m'agradaria fer a algun cap de l'exèrcit espanyol -a qualsevol dels que presumeixen de rigor i obediència a la Constitució- és si per ordres del ministre serien capaços d'usar la violència contra la població civil d'algun territori de l'estat, tot amb l'excusa de la defensa de la integritat d'Espanya. ¿S'atrevirien a lesionar o matar civils desarmats, gent indefensa que demana la sortida ordenada, pacífica i democràtica de la seva regió de l'estat espanyol?

¿Potser simplement complirien les ordres? Això és el que va deixar entreveure el ministre Morenés durant els actes de la Pasqua Militar. "Els militars compleixen amb el seu deure", va apuntar el ministre, preocupat "per les intransigències que comporten maximalismes i les polítiques rupturistes". I va afegir que l'exèrcit espanyol treballa "sense escoltar absurdes provocacions"... Això de les "absurdes provocacions" és tot un poema; a mi em recorda allò que diuen els violadors, que les dones "van provocant", etc. ¿Qui provoca l'exèrcit espanyol, però? ¿El mateix exèrcit, que des de fa més d'un any deixa entreveure la possibilitat d'una intervenció en boca de militars més o menys de primera fila? ¿O els nacionalistes catalans, que es fan les víctimes insinuant que l'exèrcit seria capaç d'ofegar per les armes el parer majoritari de l'electorat?

L'exèrcit en democràcia té una missió molt definida: defensar la població civil de les hipotètiques agressions que pugui patir un país, a més de mirar de defensar la democràcia i els drets humans arreu del planeta (és per això que ara mateix hi ha tropes espanyoles a l'Afganistan, al Líban, a Bòsnia i al Txad). Imaginar-nos un escenari en què l'exèrcit espanyol usa la força contra els espanyols que volen deixar de ser-ho és entrar en un terreny de complicada reflexió moral. ¿Basta el mandat constitucional -o ministerial, o presidencial- per considerar legítima la força armada contra una part del territori? ¿Seria aquesta una guerra justa, una intervenció legítima?

La llei és dura, però és la llei, per això estic convençut que davant de l'ordre d'intervenció armada l'exèrcit no dubtaria ni un segon a ocupar les institucions catalanes i fer el que calgués en defensa de la unitat del territori. L'exèrcit no qüestiona les ordres: simplement les compleix. Basta mirar una foto de la cara del ministre per saber amb quina mena de gent ens encarem.

Ara bé: estem entrant en un terreny perillós. Hi pot haver vides humanes en joc. Que això no sigui considerat diu ben poc de la qualitat moral d'aquesta mena de líders.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ropit., fa mes de 11 anys

Una pregunta més o menys semblant feia Monseñor Romero l'any 1980 als militars de El Salvador, i el mataren dins l'església.

Valoració:4menosmas
Per Julià, fa mes de 11 anys

Comes, a més d'escriure amb els peus, resulta que ara vas de tertulià a Catalunya Ràdio amb unes intervencions tan buides com gramaticalment desafortunades. Per què no et prens uns quants anys sabàtics?

Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente