algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Salut, 2013!

Quan hom s'aixeca el primer dia de l'any i saluda el sol, immediatament s'adona que no es troba en bones condicions físiques. I no és una qüestió exclusivament d'alteració horària ni d'haver dedicat la nit anterior al digne esport de l'aixecament de vidre. En bon primer dia no s'està en situació de plantar cara a una aventura que, en aquest any concret, sabem que serà particularment difícil.

En obrir l'agenda del dia em vaig trobar amb la primera notícia desagradable de l'any, certament per culpa meva, perquè ho havia anotat, feia temps, sense pensar en la transcendència de la nota: "1913: inici de la Fiesta de la Raza', l'origen de l'actual Fiesta Nacional de España. Aquesta anècdota, insignificant i intranscendent si voleu, ha estat un petit avís per a navegants, com un llumet encès que et recorda on ets encara i qui tens davant. Al marge de les consideracions sobre el 13 i tot allò que es deriva dels seus simbolismes i fòbies, tenim una certa consciència de començar un any transcendental i exigent, en molts sentits. Persisteix un temps rigorós i continua una experiència de la qual hem viscuda una part i no coneixem els detalls del camí que ens queda per fer ni acabam de dibuixar-ne el final, d'aquest trajecte.

Un temps que s'està manifestant intolerant i implacable, que va deixant males sensacions en la consciència dels individus. El disc dur de la nostra experiència es va omplint de contradicció i d'inseguretat, però amb la certesa que necessitarem fibres resistents per plantar cara al futur. "Som a les portes de l'Infern per tu, i tinc plans de futur", canta Antònia Font. Ells parlen de fantasia, molts d'altres observen el futur amb expectació i d'altres amb esperança, com ha descrit Antoni Puigverd. En qualsevol cas, sabem que la majoria de detalls del futur no depenen exclusivament de nosaltres, però que finalment sense nosaltres tampoc no serà possible.

En aquest estat de coses, intuïm que continuarà el procés de canvi que afecta els valors morals, individuals i col·lectius, una evolució que fa alguns anys està capgirant i ordenant les prestatgeries d'allò que és important i allò que no ho és. En qualsevol cas, de tot plegat n'estan emergint reforçats dos valors, la coherència i l'exigència. Seguint el fil de la història, continuam experimentant noves conquestes, ara a través del diàleg i de les eines democràtiques. Sabem que està en joc la consciència democràtica, la convicció que tot es pot aconseguir des del respecte i la llibertat. Una història que, paral·lelament, ens recorda que les conquestes sempre van acompanyades de derrotes, algunes de les quals ja hem tingut ocasió d'experimentar-les anticipadament, i ens estan deixant una herència lamentable en molts sentits, sobretot perquè ens estan degradant humanament. Tornant a la Fiesta de la Raza, pens que aquest 2013 podria ser un bon any per als espanyols i la cultura espanyola, tot en la seva mesura justa i amb la certesa que aquest mateix símbol, banyat amb l'or de la democràcia, donarà com a resultat l'entesa amistosa amb els nous estats de Catalunya i del País Basc.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.