1312-2012, no tanta diferència...
08/11/12 0:00
Hi ha coses que amb el pas del temps no perden vigència ni actualitat. Ara que assistim a una situació desencertada respecte de Catalunya per part (de la resta) d'Espanya m'he topat amb unes paraules que va escriure fa cent anys Joaquim Miret i Sans (1858-1918). Miret fou un llicenciat en dret que mai no va exercir per tal de dedicar-se a la investigació històrica del passat medieval català, cosa que el portà a descobrir el text català més antic, les Homilies d'Organyà. Entre d'altres obres, és autor d'un llibre que aixecà un gran rebombori, Sempre han tingut bec les oques, en el qual donava a conèixer històries escabroses. També va esser un dels fundadors de l'Institut d'Estudis Catalans, etc.
També a Opinió
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Vidal comença una «campanya de pressió» perquè el nou canal de RTVE en català arribi a les Balears
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Com així les Illes Balears s’han salvat de la gran apagada elèctrica?
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Per aquelles saons, l'agost de 1917, el jove Gullem Forteza, estudiant mallorquí d'arquitectura, entrevistà Gaudí. El geni va definir la diferència entre Catalunya i Espanya: “Els castellans atribueixen al fatalisme que s’enfonsi la hisenda pública o es perdin les colònies. Tenen un concepte equivocadíssim de l’administració. No cultiven la riquesa, no la fomenten, com els catalans, sinó que l’exploten, la dilapiden. Ells veuen com es disminueix el tresor públic, però no suprimeixen “las carrozas”. Tenir administració, per a ells, és tenir “la llave de la despensa” i repartir, entre ells i com els convingui, lo que en realitat no els pertany, perquè ho hem aportat uns altres! Als catalans la realitat mai ens enganya, sinó que ens instrueix. Els castellans no tenen aquesta percepció. Ells són respecte dels catalans com els cíclops respecte dels grecs: només tenen un ull. Els castellans no endevinen la situació. No veuen la imatge, sinó un fantasma de la imatge. Davant del problema de Catalunya, el veuen, però no volen veure la necessitat de resoldre’l. Ells amaguen la veritat, per no exercitar la justícia!” Doncs, això!