algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

UM i l’hostilitat dels jutges contra el català

Aquest mes farà sis anys que començaren les emissions en proves de Televisió de Mallorca. Amb un pressupost mínim, el canal del Consell presidit per Maria Antònia Munar plantava cara no només a la IB3 del PP, castellanitzada i en mans de la caverna mediàtica, sinó a l'allau colonitzadora de canals madrilenys que arribarien amb la TDT. No hi ha dubte que si Bauzá l'ha suprimit ha estat, sobretot, perquè era en català.

La relació completa del que ha fet Unió Mallorquina per la nostra llengua no cabria en aquestes línies. Recordem, per exemple, les històriques planes per als escolars de l'Última Hora, ja als anys vuitanta, promogudes pel Consell Insular de Jeroni Albertí, i els cursos de català a la ràdio de la mateixa època. L'impuls a la Llei de Normalització Lingüística, qualificada d'insuficient per Munar el dia que s'aprovà al Parlament. Les publicacions de la Conselleria de Cultura, el suport a Voltor per a la recepció de TV3, les reformes legals per fer RTVM iniciades la dècada dels noranta, els acords amb la Generalitat per difondre la producció cultural mallorquina i l'Espai Mallorca. El suport al Correllengua, la Setmana del llibre en català i la Mostra del glosat.

La imposició del català com a llengua vehicular a la IB3 de Matas, l'acord amb Voltor per a les emissores de Catalunya Ràdio i els Premis Mallorca de Creació Literària, els més ben dotats en català. La creació de la Direcció Insular de Política Lingüística i la designació de La Balanguera com a himne de Mallorca. L'impuls del català a l'administració insular, la proposta del Pacte per la llengua, campanyes com "Tenim una llengua per sentir" i els rètols lluminosos de les autopistes, només en català mentre van dependre d'UM. En el darrer pacte de progrés, possible gràcies al seu vot, UM va fer d'IB3 un canal en català, instà el Govern a incorporar el punt.cat, les Balears tornaren a l'Institut Ramon Llull, es derogà el decret de trilingüisme i els Premis Ciutat de Palma tornaren a ser exclusivament en català.

Dic tot això perquè també aquest mes comença el judici del cas Maquillatge, relacionat amb la creació de RTVM. ¿Podem confiar en la imparcialitat dels tribunals espanyols, a l'hora de jutjar els dirigents d'un partit que tant s'ha significat en la defensa de la llengua de Mallorca? Encara són recents, sense anar més lluny, la condemna de Saïda Saddouki o la multa irrisòria als guàrdies civils que agrediren un jove per xerrar mallorquí. Els jutges ni tan sols no respecten els nostres noms de pila, i és simptomàtic que l'ús del català als tribunals no només no hagi millorat, sinó que, en paraules del magistrat Gabriel Fiol, "anam enrere com els crancs" (dB, 16.11.09). L'animadversió arriba a tal punt que Francisco Javier Muñoz, el jutge del cas Can Domenge, no ha tingut empatx a deixar-se sentir mentre exclamava, en un bar al costat de l'Audiència, que "esta Munar se va enterar con tanto catalán". Imparcialitat, per tant, la mateixa que podria esperar un negre d'un jutge del Ku Klux Klan.•

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tomeu Rigo, fa mes de 11 anys

Masa interés injustificable per abatir un partit que ha significat tant per l'historia politica de Mallorca, ajudant a l'alternància de partits. Molts enemics d'un costat a l'altre, s'han forjat. Enemics polítics,.. però també enemics privats que no han tingut miraments ni limits per tramitar la seva venjança mitjançant els jutges i fiscals.... i com la veritat de l'honorabilitat es ben lluenta, l'han de falsetjar per assolir un judici paral·lel orgestrat per diaris com el Mundo, amb interessos molt evidents.

Al final els jutges s'hauràn de rendir a l'evidència de la falta de proves. Mentres els mes crèduls i capmolls, hauran fet es seu pròpi judici paral·lel amb les mitges veritats o falsetats de una campanya mediàtica des de "el Mundo".

Valoració:0menosmas
Per Rafel, fa mes de 11 anys

Els pesemeros com Pere Antoni Pons que brarvegen de moral intatxable aviat quedaran amb so cul ben a l'aire. L'altra dia la fiscalia ja començava a ensumar entorn de l'estudi de 720.000 den Gabriel Vicens per fer arribar el tren a Artà.

Valoració:1menosmas
Per emigrante, fa mes de 11 anys

increíble artículo.

Valoració:0menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 11 anys

Per una banda, per comparació amb el PP i fins i tot amb el PSOE, UM és un partit que defensa fins a un cert punt, sa comunitat catalanoparlant però per s'altra tampoc és que faci lluny. Ha acollit gent com n'Antonio Borrás del Barrio, conegut franquista i gonella, i es seus membres més conspicus i no tan conspicus es caracteritzen per dur corbata, una peça de roba socialment molt significativa. I, sobretot, és un des partits més corruptes que es coneixen a s'àmbit com a mínim des Països Catalans i ha contribuït de manera bastant decisiva a destruir es territori. Però clar, se l'ha atacat per allò que el diferenciava del PP i un des articulistes d'aquest diari, en concret en Pere Antoni Pons, ja va indicar que si tu pertanys a un col·lectiu perseguit o marginat has de ser de moral intatxable i que molt de membres d'UM no ho havien set i alguns fins i tot ni ho havien intentat

Valoració:-2menosmas
Per Siobham, fa mes de 11 anys

Palou, et veuen el llautó. Idò així, com que aquesta gent d'UM defensa elcatalà, ja tenim la seu plena d'ous, els ho he hem de perdonar tot? Que tornin els doblers!! El debat sobre l'ús de la llengua a la justícia és una altra cosa, no mesclem ous amb caragols!

Valoració:-4menosmas
Per ELLIS, fa mes de 11 anys

Es verdad, la culpa de que UM desapareciera es de los jueces españoles, no de lo mucho que robaron, pero claro, no hay que tenerselo en cuenta si defendian la lengua...

Valoració:-1menosmas
Per CD, fa mes de 11 anys

Com pot ser que un diari com aquest aculli opinadors tan il·lusos? En Pep palou faria bé de dedicar-se a l'excursionisme o a la papiroflèxia i no escriure dois. Amb aquesta mena d'independentistes tan reaccionis no anirem enlloc.

Valoració:-5menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys

ENORME error, des del punt de vista nacionalista, el d'aquells que han ajudat a criminalitzar UM.
Ara hi ha l'absoluta del pp. Previsible.

Valoració:11menosmas
Per Dídac, fa mes de 11 anys

Arnau vas malament, aquest Quin beneit no és del PSM, és un policia o un jutge infiltrat d'aquests que han participat en el linxament d'UM i han obert les portes a la majoria absoluta den Bauzá. On no n'hi ha no en cerquis!

Valoració:-1menosmas
Per Quin beneit!, fa mes de 11 anys

Arnau, no tenc temps per perdre amb rèpliques. Només et recordaré que UM va donar suport al secessionisme "blavero" (empassa-te-la, aquesta!). No som "pessemero" ni escric el català tan malament com tu.

Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente