algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

En vaga de fam pels nostres drets lingüístics

"Primer t'ignoren, després se'n riuen, després t'ataquen i finalment, guanyes".

L'autor de la frase, Mahatma Gandhi, sabia molt bé com funcionen els mecanismes de la lluita no violenta i coneixia prou bé els mecanismes que usen els imperialistes per intentar combatre-la.

En Jaume Bonet ha posat en marxa l'opció més dura de les que ofereix el manual de lluita no-violenta i s'ha declarat en vaga de fam com a resposta als continuats atacs als drets lingüístics dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers. Més endavant se li afegiran altres companys que, com ell, creuen que ja és ben hora de rebel·lar-se contra la política lingüicida del Govern Bauzá.

Crec que tots els que estam compromesos amb la defensa dels nostres drets lingüístics, però també tota aquella gent que creu que la diversitat lingüística és positiva i, encara, tota aquella gent que es considera defensora de la democràcia (no és democràtic intentar esclafar un col·lectiu humà per molts vots que siguis capaç de sumar a unes eleccions), hem de donar suport al gest d'en Jaume i companyia (i per als que penseu que si ho trob tan bé per què no la faig jo, no passeu pena, que ja hi hem pensat).

A les Illes Balears vivim una situació aberrant. Una petita minoria, molt ideologitzada i sectària, manté segrestat el poder polític i fa i desfà sense respectar els marcs legals establerts, ni els consensos socials, ni tan sols les bases del partit que els va donar la majoria.

En matèria de política lingüística, Bauzá i el seu reduït grup de servidors estan promovent un règim polític basat en els cànons del colonialisme. La legislació que proposen és supremacista. Intenten imposar un estatus de superioritat del castellà i una situació de subjugació de la llengua pròpia i històrica de les Balears i la marginació social dels que optin per continuar-la usant. I de retruc, lògicament, creen crispació social.

El missatge de la vaga de fam pels drets lingüístics és triple. D'una banda és un crit (desesperat si voleu) de denúncia d'aquesta situació d'injustícia.

Al mateix temps és una crida a la ciutadania perquè sigui conscient que existeix un model alternatiu al del Govern Bauzá. Una política lingüística alternativa, basada en la justícia i en la cohesió social. Un model alternatiu a partir de la memòria històrica, la igualtat d'oportunitats per a tots els ciutadans de Balears i el respecte i coneixement mutu entre totes les cultures que conviuen a la nostra terra. Per tant, un model democràtic.

També és, si més no així ho entenc jo, una apel·lació directa, clara i indefugible a tots els demòcrates, a tots els defensors dels valors positius per a la nostra societat. Una apel·lació que ens diu que si hi ha una gent disposada a fer aquest important sacrifici que és fer una vaga de fam per la nostra dignitat col·lectiva, cadascú de nosaltres pot proposar-se fer alguna cosa més de la que fa per aturar la barbàrie antidemocràtica i fer progressar el model de justícia lingüística i cohesió social que desitja la immensa majoria de ciutadans de Balears.

"Allò més atroç de la gent dolenta i de les coses dolentes és el silenci de la bona gent", ens deixà dit, també, Gandhi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Inquer, fa mes de 12 anys

A la meva ciutat, Inca, ha passat això que diu en tomeu Martí. El comitè local del PP va decidir votar a favor de la moció presentada per l'oposició en la que es denunciava la reforma de la llei de funció pública i, en canvi, els regidors, el darrer dia (sembla que seguint instruccions directes den Bauzá) varen fer lo contrari d'allò que havien decidit les seves bases.

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 12 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en espanyol. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el castellà no és útil ni necessari.

Valoració:0menosmas
Per Tomeu que no t'enteres, fa mes de 12 anys

@ Joan Miró font,
Totalment d'acord amb tú.
Molt millor un suïcida que no pas un assassí.

Valoració:-2menosmas
Per Bartolomé, fa mes de 12 anys

"A les Illes Balears vivim una situació aberrant. Una petita minoria, molt ideologitzada i sectària, manté segrestat el poder polític i fa i desfà sense respectar els marcs legals establerts, ni els consensos socials, ni tan sols les bases del partit que els va donar la majoria."

Me desternillo de risa."Una pequeña minoría,muy ideolgizada y sectaria" que resulta ser la MAYORÍA ABSOLUTA QUE VOTÓ AL PP.

Y esas huelgas de hambre en el estilo de los etarratas, quienes de día hacen ver que no comen pero que luego,en horario nocturno se ponen hasta las botas de bocatas de jamón serrano...

En fin, todo muy patético.

Y desde luego,NO CONSEGUIRÁN NADA.Ya era hora que se plantara cara a esta MINORÍA CATALANISTA.

Valoració:0menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 12 anys

Sempre és preferible donar a entendre que “o em soluciones es problema o em mat” que “o em soluciones es problema o et mat”, que és allò que han fet l'IRA i ETA, per exemple

Per cert, sa darrera frase de s'article, no és de n'Einstein?

Valoració:-36menosmas
Per L'al.lota de Freud, fa mes de 12 anys

@ pseudo-psiquiatre,
Miserable és la paraula que millor te defineix.
L'autisme, la sindrome de down, el trastorn bipolar i l'esquizofrènia són malalties molt greus i que tu les facis servir per insultar a una persona demostra la teva baixesa moral i ètica.
Per cert, d'arguments cap ni un.
Molt significatiu.

Valoració:-41menosmas
Per Psiquiatre, fa mes de 12 anys

Els dos comentaris anteriors, fets per la mateixa persona, demostren clarament que qui els signa pateix un transtorn bipolar. Aquesta malaltia, és, per cert, molt habitual en els gonelles.

Valoració:6menosmas
Per el filòsof, fa mes de 12 anys

Ghandi professaba el seu amor per la humanitat com a concepte però, en realitat, despreciaba a l'esser humà com a individu.
A més s'ha demostrat ben a les clares la seva xenofòbia i en alguns trams de la seva vida la seva crueldat i especial odi cap a les dones.
Tot un exemple per en Tomeuet, d'ací les cites del gran benefactor de la humanitat al principi i al final del seu article.

Valoració:-19menosmas
Per Tomeu no t'enteres, fa mes de 12 anys

Quina diferència hi ha entre la mort per inanició voluntària i un suïcidi? Podríem trobar-ne alguna, però si bé ho pensam no s'en veu cap.
Qui mor a causa d’una vaga de fam no és menys indigne o més digne que qui es treu la vida pegant-se un tir o saltant al buit. Pels motius que siguin, l’individu no afronta el problema que té present o, potser, no sap trobar-hi la solució.
Així doncs, en el cas d'en Jaume Bonet –el del suïcida ideològic- tenim la obligació de persuadir-lo o fer-lo entrar en raó, ja sigui mostrant-li la inutilitat del seu acte o buscant solucions al seu problema, però mai des de el xantatge que vindria a ser una cosa similar a: “o em soluciones el problema o em mato”.

Valoració:-28menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente