muy nuboso
  • Màx: 16.46°
  • Mín: 12.25°
14°

Llaços pel català

No ens deixaran tenir empriu
ni a l'hora de posar llaços
penjats per mor dels fracassos
d'un projecte educatiu;
desastre legislatiu,
ignorància que entabana.
Ni per dignitat humana,
ni per un poc de consol
ens deixaran patir el dol
per la Llengua Catalana?.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tronxo, fa mes de 12 anys

Elisa , ? Com es posible que dos reines completament independents tengan sa mateixa bandera 1276-1279 , despres vengue la infeudacio?

Valoració:1menosmas
Per Tronxo, fa mes de 12 anys

Elisa, pot ser que fos en temps de Ramon Berenguer III cuan la comenzaren a usar pero mai abans de Sancho Ramírez ja que en temps d' aquest la bandera de Berenguer Ramon II alias el "fratricida " era tota vermella
Esta documentat en el Mateix llibre de José Luis Corral

Valoració:1menosmas
Per Elisa, fa mes de 12 anys

Sobre l'origen de la senyera:
"El senyal de les barres vermelles –pals tècnicament– és inicialment un símbol heràldic dels comtes de Barcelona, que l'utilitzaren com a tal de molt abans de la unió amb Aragó. Va ser el senyal heràldic personal i familiar dels nostres reis fins a Ferran el Catòlic, incloent-hi els monarques de la branca privativa de Mallorca, que no hi feren cap modificació.(...)Són abundants els testimoniatges d'erudits i historiadors illencs que consideren l'emblema de les Quatre Barres com el propi del regne de Mallorca, de l'illa o de l'arxipèlag. Així la coberta de la Historia de Mallorca de Vicenç Mut (1650) porta l'escut quatribarrat. Guillem Terrassa, en els seus Anales del Reyno e isla de Mallorca (1775), manuscrit, dibuixa un escut barrat amb la inscripció Insignia Regnum Aragonum et Majoricarum."

Sobre la bandera de Mallorca:
"La bandera que avui es considera de Mallorca va ser establida a començament del segle XX. L'Ajuntament de Palma dels primers anys de la centúria, desitjós de penjar al balcó de la Sala una "bandera mallorquina" els dies de sessió, i havent-hi polèmica sobre com havia de ser aquesta bandera, encarregà un dictamen a Benet Pons i Fàbregues, cronista de la ciutat, que va ser publicat el 1907 amb el títol de La bandera de la ciudad de Mallorca. Pons proposà una bandera amb els quatre pals més una franja morada amb un castell, interpretant un document de 1312 en què el rei Sanç instituïa un símbol per als jurats de la Universitat. La veritat és que el document ja era prou conegut i la historiografia anterior l'havia considerat l'origen de l'escut de la ciutat (quarterat). Per exemple, J. M. Bover a la seva miscel·lània redactada el 1825 reprodueix el document de Sanç i l'acompanya amb un dibuix quarterat amb les armes de la ciutat.

La nova bandera de Mallorca va ser utilitzada com a símbol regionalista, especialment durant la II República. El projecte d'Estatut d'autonomia de 1936 establia a l'article 3 "La bandera de la regió és la de l'antic Regne de Mallorca".

Amb tot, l'atribució d'aquesta bandera a l'antic regne de Mallorca és un mite derivat del caprici de Benet Pons. Abans de la seva creació pel cronista no n'hi ha el més mínim rastre documental, i sí únicament documentació (constant i ininterrompuda a partir del segle XIV) de les armes de la ciutat, sempre en forma quarterada i amb el castell sobre fons blau."
(Gabriel Biblioni, lingüista i professor a la UIB)

Valoració:5menosmas
Per Tronxo, fa mes de 12 anys

Ja poreu votar en contra pero si voleu llegir agafau es llibre " elCid" página 301
a su derecha ondeaba un enorme pendón con bandas rojas y amarillas, los colores papales que el pontífice Alejandro II le había le había entregado en señal de vasallaje
Autor José Luis Corral , profesor de historia medieval en la universidad de Zaragoza
Es a dir que no es un cualsevol es qui ma explicad es negoci de ses banderetas
Editorial Edhasa any 2000 i per mes inri editad a Barcelona Av. diagonal

Valoració:-5menosmas
Per Tronxo, fa mes de 12 anys

.la bandera cuatribarrada es de Arago abans de sa unió amb Catalunya, eren es colors del papad cuan Ramiro primer se va coronar reí
Vol dir aixo que tambe i incluí sa comunidad aragonesa?

Valoració:-24menosmas
Per Coll, fa mes de 12 anys

Es penja la bandera nacional, i no la regional mallorquina, perquè la llengua catalana no és només la llengua pròpia de Mallorca, sinó la de tota la nació catalana i és la llengua d'aquest poble la que pateix persecució.

Valoració:-3menosmas
Per Tronxo, fa mes de 12 anys

Lo que no he entes mai es que tenguent una bandera mallorquina , penjau altres banderas

Valoració:-35menosmas
Per csv, fa mes de 12 anys

Ningu pod prohibir penjar llaços a cap façana.

Valoració:3menosmas
Per ALM, fa mes de 12 anys

Qui ha sofert un atemptat
pot mostrar el seu desconsol,
la seva afectació i dol,
mantenint sa dignitat.
Si aquest dret no és respectat
pel perpetrador inic,
és que a més d'enemic
és farcit de crueldat.

Valoració:7menosmas
Per Elisa, fa mes de 12 anys

Visca el català i els glosadors que li fan honor.

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente