Sota el cel de la tardor, els dies tornen de cada vegada més curts. Continua el camí de la vida, tenint present la mort, que ara sembla una festa de diversió i, al mateix temps, un homenatge a la por. No obstant això, les modes arribades de fora no poden evitar que, per a molts, Tots Sants i el dia següent, dels Difunts, continuïn vigents. La festa consisteix a retre un homenatge als morts. Les pluges, a la fi, han fet la seva aparició. Dimarts arriba el mes de novembre, amb la característica olor de bunyols, una menja tan íntimament lligada a aquesta festivitat que és esperada per molta gent.
NO VOLIA EL BUNYOL MÉS QUE LA MEL CALENTA. Amb aquesta frase podríem definir el més que dubtós èxit aconseguit per la festa de Halloween o nit de bruixes, importada directament dels Estats Units i que no havia vengut ni l'esperàvem fins fa ben pocs anys. Però no és d'aquesta nova bajanada comercial que volem tractar avui, si no dels bunyols, que són propis d'aquest temps. La recepta normal és aquesta: per mig almud de farina, hi posen deu ous i quatre unces de sucre, tot ben mesclat. A Mallorca deim que si es deixa tovar la pasta, surten millors. Per fer bunyols de patata, s'empren vuit unces de patata bullida, tres més de sucre, dues de saïm, un ou, una xicra d'oli, dues ensaïmades crues del forn i una lliura de farina.
FER BUNYOLS SENSE FORAT. Quan les coses no surten bé, també deim que es fan així, sense forat, igual que els feim de pasta. Si voleu fer bunyols de pasta bamba, heu de prendre pasta de coca i aclarir-la amb ous o aigua, fins que quedi ben fluixa; i abans de coure-la, deixar-la tovar. Els bunyols solen tenir enmig un forat o un clot fondo. Però a Mallorca i Menorca hi ha els bunyols de vent, que es fan de farina, ous i aigua i s'estufen molt. Aquests no tenen forat, sinó que són buits. L'aigua de pluja d'aquests dies haurà caigut com un bunyol dins la mel -així ho explicam, quan una cosa cau molt bé.
ELS BOLETS S'HAN PRODIGAT POC. Amb la gran sequedat que hi va haver enguany, els bolets s'han evaporat com per encant. Esperem que durant el novembre poguem recuperar el rastre perdut d'aquests gustosos fongs. Gírgoles de garriga i de camp, picornells, peus de rata, cogomes, ulls de perdiu, blaves i esclata-sangs són, en efecte, molt grats al paladar. Amb llom i ventresca fresca, o servits amb arròs o amb unes sopes, o senzillament amb una mica d'oli i sal i abeurats amb un tassó de bon vi, fan caure les llàgrimes d'emoció. A partir d'aquesta setmana tornen les tradicionals diades matanceres, que, lògicament, continuaran fins a final d'any. El novembre també obrirà el foc d'unes noves eleccions generals per a la renovació de diputats. Aquests haurien d'anar en benefici del nostre poble. Molt celebraríem no equivocar-nos. Els nous diputats tendran la paraula, si l'agafen.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.