algo de nubes
  • Màx: 31°
  • Mín: 24°
31°

Ve conflicte lingüístic?

Aquesta terra té problemes molt greus de caire econòmic i de cohesió social perquè a sobre, quan el PP prengui possessió, es creï un conflicte lingüístic que afecti tot el sistema d'ensenyament. Si s'arma el cacau, serà un autèntic regal per a l'esquerra, que ha quedat grogui a les urnes i que es podria rearmar des de l'oposició de manera ràpida i unitària. Es trobaria amb un regal, si el PP trenca amb la imatge centrada, moderada i tolerant que ha caracteritzat els seus darrers mesos abans de les eleccions. La legislatura passada ha estat molt traumàtica, la més dura de la història de l'autogovern. Això explica, en part, els resultats del 22-M. L'electorat ha reclamant calma, viure sense ensurts i esperar del Govern que aporti seny i concòrdia per crear les condicions objectives a partir de les quals tothom se senti útil dins la xarxa social i on els enfrontaments passin a segon terme. Un model com aquest és el que genera il·lusió per invertir-hi i per contribuir al seu progrés.

Seria una llàstima que la qüestió lingüística dugués crispacions innecessàries. Va ser el PP el que regulà al Parlament el tractament i el respecte envers la llengua pròpia de les Balears. Ho feren els governs de Gabriel Cañellas, convençuts que la potenciació de la personalitat pròpia serviria per poder reivindicar el màxim de competències i de finançament a Madrid. Seria una llàstima que ara s'entràs en una marxa enrere que pot crear molts d'enfrontaments. El model trilingüe -també depenent de com s'apliqui- pot suposar un trencament amb els grans esforços que s'han fet fins ara. Si no hi ha tacte i habilitat en aquesta espinosa qüestió, l'esquerra tornarà a trobar aviat una bandera que li reportarà molts de partidaris. Bauzá començarà amb mal peu si ho fa amb un conflicte. Un polític de raça sempre sap agafar la paella per allà on no crema.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per emigrante, fa mes de 13 anys

Si Ligeia: cuantos mas idiomas hable un camarero, será mejor. Pero no tienes "derecho" a que te hablen en la lengua que tu quieras, ni a imponer desde la administración , el idioma que tengan que hablar los camareros. ¿Comprendes?

Valoració:0menosmas
Per Xesca, fa mes de 13 anys

@emigrante, qualsevol comerciant o botiguer amb bon esperit de negoci i bon professional ofereix atenció en català (menorquí, eivissenc, sineuer, pollencí, mallorquí, digau-li com vulgueu, si teniu manies d'aquestes).
Tothom que es dedica al comerç sap que tractar amb el públic en la nostra llengua és beneficiós des del punt de vista econòmic. No està escrit enlloc, és així.
I basta anar al Corte Inglés per saber-ho. I el dia que un membre del personal no es comporta professionalment en l'aspecte lingüístic, si el client reclama, tot d'una hi posen solucions.
El teu discurs és troglodita, per dir-ho clarament.

Valoració:1menosmas
Per emigrante, fa mes de 13 anys

Ligeia: quisiera entenderte pero no puedo contra tus argumentos.Tu post es una queja interminable, sin demostrar nada de lo que afirmas.

Creo que en Madrid no se impone el uso del español en el ámbito privado. Puedes editar un periódico en mallorquín y ponerlo a la venta en Madrid si quieres, y nadie te multará ni obligará a que lo traduzcas.

Creo que lo de la "lengua propia de aquí" déjalo para los fanáticos o los políticos. La gente habla la lengua que le place y no la "lengua propia de aquí" ¿Por qué tendria que tener mas derechos la que tu dices es la "lengua propia de aquí"?
Creo que el idioma español no es de Madrid. No es "su" lengua. Es la lengua de todos los que quieran hablarla.

Creo que te equivocas con lo de "ca nostra" Mallorca no es tuya ni de la OCB o del PSM. Es de las personas que vivien en ella y es tan "ca nostra" para ti como lo fue para mi.

El PP no gobierna España. Gobierna el PSOE

Creo que el PP - y no seré yo quien lo defienda - no obligará a los ciudadanos a hablar en catalá en Madrid porque no se obliga a los ciudadanos a hablar una lengua. Te lo repito por si no quedó claro. No se obliga a las personas a hablar en una determinada lengua en el ámbito privado. Ni en el cine ni en los comercios, ni las Televisiones privadasm ni en las plazas etc. etc. No se obliga.

Creo que que si el PP quisiera acabar con el mallorquín, no dejaría elegir a los padres de los alumnos, sino que haría una inmersión 100X100 en idioma español. Al revés de como están ahora las cosas en Mallorca,

En fin ... no sigo. Es tan obvio el asunto que mejor sigue tu con tus ideas, tu casa, tu lengua y tus derechos.

Ha sido un placer

Valoració:-2menosmas
Per Ligeia, fa mes de 13 anys

Emigrante, no vols entendre el que et dic. Per què els drets d'un comerciant de fora han d'estar per damunt dels meus? Per què tu tens dret a veure un film en la teva llengua i jo no, quan resulta que és la llengua pròpia d'aquí? Trobes correcte que els mallorquins no poguem triar de viure en la llengua de Mallorca a ca nostra? A més, si aplicam la teva lògica, a Madrid s'imposa l'ús de l'espanyol en l'àmbit públic i privat. Per què ells ho poden fer amb la seva llengua i nosaltres no amb la nostra? Que no som iguals?
El PP vol igualtat? Idó que TOTHOM pugui triar, i el més lògic és que la gent que parla mallorquí a Mallorca pugui triar també. El PP governa a Espanya, si vol igualtat que n'hi hagi per a tothom i faci que el català sigui tan obligatori en els seus territoris com el castellà, com es fa a Suïssa, Bèlgica o al Canadà, on les llengües tenen dret a exisitir al seus respectius territores i totes són igualment oficials a la capital de l'estat. Això és igualtat. I no em diràs que aquests països no siguin democràtics, moderns i avançats.
Basta de mentides. El PP vol acabar amb el català i punt, que no ens prenguin per idiotes.

Valoració:4menosmas
Per emigrante, fa mes de 13 anys

Joan: no se de donde sacas que " ...lo privat no es pot inhibir de lo públic " Intenta explicarmelo mejor.

Las tropas de Felipe V imagino que habrán entrado de la misma manera que todas las tropas entran a la conquista. ¿O crees que Jaume I entró regalando diccionarios de catalán que publicó DBalears?

Y aún asi, no me importaría mucho - como ciudadano - lo que pasó hace 300 años. Creo que ahora hay otra realidad. Sal a la calle, escucha y dime que oyes. ¿Crees que la mitad o mas de la población son descendientes de Felipe V? O que hablan en español porque se impuso hace 300 años a sang y foc?

Un saludo

Valoració:-7menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys

Emigrante: lo privat no es pot inhibir de lo públic i aquí es feia sa vida en català fins que ses tropes d'en Felip V hi entraren a sang i foc i a poc a poc i sobretot a partir des fenòmen turístic s'ha anat castellanitzant sa societat. Es tracta de restituir allò que correspon a sa comunitat catalanoparlant pes fet de ser sa més antiga: que totes ses altres presents dins es territori se li adaptin

Valoració:5menosmas
Per emigrante, fa mes de 13 anys

Si Ligeia: lo que dependa del gobierno balear debe estar todo en los dos idiomas cooficiales. Es lo correcto. Lo que no es correcto es que un comerciante no pueda tener su carta en chino, o que un cine no pueda dar una peli en su versión original. Eso es privado y si tu no quieres ir al chino, no vas. Y si no quieres ver una peli de Almodóvar porque no está doblada al mallorquín, esperas a verla en IB3.

Yo por lo menos , no quiero marginar al mallorquín. Pero debes admitir que hay una gran demanda de escolarización en idioma español, y no precisamente para "marginar" al mallorquín. Es la realidad de las islas. Otra cosa es que no quieras verla (ni oirla)

Saludos

Valoració:-1menosmas
Per Ligeia, fa mes de 13 anys

De demagògia res de res. L'Estat estableix les llengües oficials al territori i així a Bèlgica o al Quebec, la llengua pròpia és de presència obligatòria, tant en l'àmbit públic com privat. O sigui que si el PP realment el que vol és igualtat entre castellà i català hauria de fer una llei de cooficialitat real, en què fos obligatòria la presència d'ambdues llengües en tots els àmbits. Però això no ho faran perquè tota aquesta gran mentida de la igualtat només és una excusa per a marginar el català de l'únic àmbit on encara no ha estat eliminat: l'ensenyament.
No ens prengueu per idiotes, se us veu el llautó. Si voleu igualtat que no sigui només perquè puguin triar els castellanoparlants. Els autòctons també hem de poder triar en quina llengua volem viure i, de moment, això és impossible.

Valoració:7menosmas
Per emigrante, fa mes de 13 anys

Amiga Ligeia: demagógia no. Cuando los cines, los restaurantes o los alimentos los administre el Consell o el Govern , entonces puedes exigir lo que pides. Pero mientras sean negocios privados con fines de lucro, Ud. sabe que no puede exigirle eso al empresario.

Valoració:-3menosmas
Per Ligeia, fa mes de 13 anys

Tens raó, Xisco, jo també estic per la lliure elecció de llengua, així jo triaré anar al cinema en català, trobar almenys el 50% dels llibres en català, etiquetage en català, menús als restaurants en català, la meitat dels canals TV en català... M'imagín que és el que farà el PP que és tan demòcrata i vol que tothom pugui triar la llengua que vulgui, no?

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente