muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El (no) futur d'ETA

Bé està que el moviment nazi basc parli amb comunicats i no amb assassinats. Però del darrer no se'n pot extreure massa en net. Tot és pura retòrica buida de significat, incloent-hi l'aberració de la "verificació internacional", que faria rialles si no fos perquè s'ho deuen creure. Per ventura en algun moment pretèrit hauria pogut tenir raó de ser, això de la presència internacional, però aquell possible moment ja fa molt de temps que va quedar endarrere. Ara, com bé ha contestat el govern nacional, l'única verificació possible és l'entrega de les armes. Tot el demés, retòrica buida.

L'únic èxit possible de qualsevol moviment terrorista es basa en què la societat a la qual ataca arribi a un punt de tanta desesperació que cedeixi al xantatge i doni un premi als terroristes perquè deixin d'assassinar. Aquest escenari fa molt de temps que al nostre país, afortunadament, ja no existeix, ni tan sols com a possibilitat remota i teòrica. Va existir, si més no incipientment, en els anys més obscurs, a principi dels vuitanta, però ara ja no. Ara, el comunicat ridícul d'ETA és contestat amb una nova operació policial, manco de vint-i-quatre hores després, perquè els quedi clara als nazis la contestació, amb fets, a la seva retòrica de sempre. No es baladí, tampoc, la unanimitat dels partits democràtics dient a ETA que això ja no val per a res.

En definitiva, el que se'ls diu, als nazis, és que els temps de comunicats de treva, d'alto el foc i demés intents d'enganar ja han passat. ETA està vençuda. S'ha de rendir. Que pot matar, encara? Sí, però per la raó abans dita ja fa molt de temps que sap que està vençuda. I també ho sap el braç polític, que és qui l'insta a fer la passa que no ha fet. ETA podria seguir matant, cada vegada manco, però ha arribat al punt en què li és més rendible intentar fer veure que ja no vol matar que intentar seguir fent-ho. Però com que la democràcia també ho sap, els seus jocs semàntics no valen per a res. Per tant, l'únic que li cal és rendir-se. No serà mai una rendició pública, en un dia concret. D'acord, això es pot acceptar. Que ho intenti disfressar com vulgui. Però l'únic que val és entregar les armes i desaparèixer. Res més. A partir d'aquí, llavors es pot parlar de com reinserir socialment els seus delinqüents, amb molts anys i molt a poc a poc. No existeix cap altra possibilitat.

Si els capos d'ETA es creuen els desbarats que diuen en el comunicat, tot el procés -exactament igual que en els anteriors- fracassarà. Perquè és obvi que no hi pot haver cap negociació política. Ara bé, és possible que la literalitat del comunicat sigui una simple posada en escena. Una manera de començar un ball. Fent un primer moviment, tímid, fins i tot doiut, però moviment al cap i a la fi. L'altra banda, el govern i tots els partits democràtics, han estat molt bé. Tots a l'uníson han dit als nazis que ja saben el que els toca. Si hem de ser optimistes, ara hi haurà d'haver més moviments per part d'ETA. Moviments inequívocs que condueixin el govern nacional a la convicció comprovable objectivament que el procés és irreversible i que hi haurà rendició. O això o que el braç polític rompi amb i condemni el braç violent. Només així es podria permetre la participació nazi a les eleccions. Tot el demés, a aquestes altures, és superflu. Són ells, com sempre, els únics que s'han de moure.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.