lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

La crisi i el nacionalisme progressista

És una evidència històrica que els sectors progressistes autoctonistes han aconseguit créixer a les Illes Balears en aquells moments en els quals l'Estat espanyol patia crisi o transformacions importants. Així, el 1901-1905, es va produir un important auge del rapublicanisme a Mallorca com a conseqüència de la crisi de 1898 i de la desorientació dels sectors monàrquics amb el pas de Maura del liberalisme al conservadorisme. El 1917, la crisi militar, política i social espanyola facilità la creació d'un Bloc Assembleista que agrupà republicans, reformistes, regionalistes i socialistes. Durant la Segona República, bona part del republicanisme s'aglutinà sota les sigles d'Esquerra Republicana Balear, un partit amb un fort component nacionalista, encara que vinculat a la Izquierda Republicana de Manuel Azaña. Ja durant la transició, en un context de crisi econòmica i de creació de l'estat de les autonomies, els dos PSM assoliren un relatiu èxit electoral en els comicis preautonòmics del 1979, amb un 17,9% dels vots a Menorca i un 11,5% dels sufragis a Mallorca, essent la segona força més votada en un cas i la tercera en l'altre.

Resulta interessant constatar que, en tots els casos, prèviament s'havien produït processos, més o manco amplis, de concentració de forces. Així, a l'inici del segle XX, la renovada Unió Republicana era fruit a Mallorca de la unió de totes les tendències republicanes i, el 1901, fins i tot es presentà a Palma en coordinació amb un incipient PSOE. Moltes dècades després, l'ascens del PSM fou possible, entre d'altres factors, per la fusió amb el Col·lectiu Socialista i Nacionalista i el suport de nombroses candidatures independents més o manco progressistes i nacionalistes.

El 2011, ens trobam amb una profunda crisi econòmica de l'Estat espanyol, potser pitjor proporcionalment que les de 1898, 1917 o 1973. A més, qui ha gestionat desastrosament la crisi ha estat l'esquerra estatal. Si, a més, tenim en compte que els sectors conservadors nacionalistes i regionalistes han patit un fort descrèdit a causa dels nombrosos casos de corrupció, hauria d'esser un bon moment pel progressisme autoctonista. Ara bé, aquest espai polític hauria d'aprofundir en les seves respostes a la sagnant qüestió de l'atur i plantejar alternatives viables al desgavell econòmic actual. Tampoc no s'ha d'oblidar mai que els projectes polítics estan al servei del poble i no a l'inrevés.

També caldria conjugar una certa moderació amb la incorporació de tants de grups i col·lectius afins com fos possible. No es tracta de prescindir de la ideologia, que precisament s'ha d'actualitzar i desenvolupar, sinó de rebutjar maximalismes i radicalismes que perjudiquen més que no afavoreixen la causa que pretenen defensar. Precisament, el professor de ciència política de la Universitat d'Alacant Josep J. Sanmartín, en un estudi sobre el País Valencià, considerava un "obstacle insalvable" la negativa del PCE a l'autodissolució, i afegia que "la minoria radicalment separatista que nia dins el Bloc Nacionalista Valencià no pot pretendre imposar un ideari de lluita contra un Estat integrat en la Unió Europea". S'ha d'esser conscient que per assolir un cert suport social ni el comunisme ni el pancatalanisme polític poden predominar en l'espai sobiranista progressista. Així i tot, a causa de la potència i arrelament de l'espanyolisme, tots aquells partits i col·lectius sobiranistes, progressistes i ecologistes haurien de donar suport a una mateixa opció electoral. Esment a part es mereix Entesa per Mallorca, que ha resistit una llarga travessia pel desert, i malgrat els seus errors, hauria de tenir un lloc en la reorganitzada esquerra nacionalista.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 12 anys

A què diuen "progressista"???

Valoració:5menosmas
Per mariano, fa mes de 12 anys

És una pena que ens barellem o descalifiquem els que tenim prou elements en comú per anar plegats. Sempre els d'esquerra i nacionalistes hem estat massa esquitarells amb els més pròxims, i acabam berallant-nos pels ossos. Això massa bé li va a la dreta i als nacionalistes espanyols. Crec que és un imperatiu polític realista en una cojuntura electoral anar plegats, si es vol aconseguir tenir una participació en les decesisons del poder. A tots ens toca cedir una mica i enriquir-nos del que aporten els altres que navegan més o manco per les mateixes aigües.

Valoració:2menosmas
Per Toniet, fa mes de 12 anys

La història d'ERC està condemnada a un bany de realitat. Un partit depenent de fora no ens aporta res. I jo no vull que els comptes me'ls faci en Puigcercós. Que espavil.li a ca seva que falta li fa!

Valoració:3menosmas
Per Serafí Lliteres Maçanet, fa mes de 12 anys

Aixímateix parlar del Bloc Valencià com a exemple a seguir...

Valoració:-3menosmas
Per Allunyat de radicalismes, fa mes de 12 anys

Mateu, diu en Marimon, no n'Alorda, que s'han de rebutjar maximalismes i radicalismes, això supòs que va per ERC i per EU, i a jo me pareix bé. Si EU i ERC volen condicionar, com han demostrat, crec que està bé no voler-los perquè jo crec que resten més del que sumen, i si no és així, que demostrin la seva força al maig.

Cadascú que faci el que vulgui amb la seva candidatura autonòmica, Lladó i Carmona ho han posat molt fàcil

Valoració:-1menosmas
Per Mateu Mas, fa mes de 12 anys

Com pot demanar que "tots aquella partits i col·lectius sobiranistes haurien de donar suport a la mateixa opció electoral" i haver impedit que Esquerra Republicana en formi part aquí a Mallorca? Aquí sr. Alorda vostè diu una cosa i en fa una altra!Però encara hi sou a temps a rectificar.

Valoració:0menosmas
Per peret, fa mes de 12 anys

Pancatalanisme!, uuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhh! Quina por!

Valoració:-1menosmas
Per pep, fa mes de 12 anys

Com sempre aquest és un tema que aixeca passions. Però la passió i la raó no solen anar plegades. L'anàlisi és ben asenyada i sense apassionaments que és com cal envestir aquest debat.

Valoració:5menosmas
Per Òscar A. Ibáñez. Lloseta, fa mes de 12 anys

Sr. Marimon; deduesc de les seves paraules que l'objectiu principal és créixer i sobreviure, és força legítim tot i que no crec que sigui especialment útil si es fa a base de renúncies. A més, no per apropar-se a l'espai moderat necessàriament n'ontindrà els vots ja que altres se'l disputen. Disputant-se aquest espai, però, el PSM acabarà aconseguint que molts votants que eren indubtablement seus, acabin optant per altres opcions, ja que quan et tapes el cap amb una manta curta, se't destapen els peus. Deixi'm dir-li, a més, que si les opcions són totes moderades, és possible que molts es decantin per UM, amb un candidat ben preparat que, a més, no es dedica a insultar els qui malanomenau "radicals".

Valoració:4menosmas
Per CLODOVEO, fa mes de 12 anys

Animo, que vosotros podeis...

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente