nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
20°

El gastronacionalisme mallorquí i la Química

Amb la finalitat -sempre problemàtica- d'evitar malentesos, voldria intentar explicar una mica el significat que, al menys per a mi, tenen les dues paraules emprades en el títol. Entenc per gastronacionalisme mallorquí el sentiment que tenen -tenim- ben arrelat la immensa majoria dels mallorquins i que ens fa pensar que els aliments produïts a la nostra terra tenen un sabor especial. Especial i -no ho hem d'amagar- millor que els que tenen els productes culinaris que es produeixen a la resta del món.

Res -creim els mallorquins- no hi ha comparable a les nostres figues, ametlles, pebres, pomes, mandarines, olives, espàrrecs o gínjols... Encara que no puc evitar, com he dit, participar en aquest gastronacionalisme, em cal dir, tanmateix, que el meu entusiasme pels productes que ens ofereix la nostra terra és prou més afeblit que el de la mitjana de les persones. Això pot ser degut, pens, a una manca congènita d'aquesta capacitat d'assaborir, de copsar i de distingir de les imitacions els productes alimentaris originals. Una capacitat que Déu Nostre Senyor ha donat, no sé si per sort o per desgràcia, a gairebé tots els meus amics i tertulians.

Som, jo, a diferència d'ells, com aquell capellà lletraferit de Sineu, prou sord d'orella i groller de paladar. És per aquest motiu que admir -envej: diguem-ho clarament- una cosa de no dir aquells compatriotes que tenen un paladar a bastament fi per destriar si un producte culinari o un aliment -una carxofa, un pollastre o un cabrit- ha estat produït per aquesta terra tan generosa, pel que fa a la qualitat dels seus productes naturals, com és la nostra. Insistesc: quina enveja! Més enveja encara em fan, però, els que han aconseguit fins i tot professionalitzar el seu bon gust, el seu sensible paladar.

En el si d'organitzacions reguladores del que ens és propi o no, els podeu trobar. Ells -les seves prodigioses papil·les- són els que detecten l'autenticitat, els fraus i els succedanis. Són els mateixos que han convençut les nostres autoritats que serà suficient una mica de propaganda o de divulgació per aconseguir que els ciutadans de qualsevol país del món s'adonin que els productes mallorquins no tenen parió. Sacrificats patriotes com són no tenen cap inconvenient d'anar a predicar aquesta veritat inqüestionable -la veritat també necessita propaganda- a Orient i a Occident.

Com més lluny millor, si els paguen les despeses. Quan hagin revelat urbi et orbe l'esmentada realitat, s'hauran acabat -asseguren- els problemes de la nostra agricultura i, de rebot, del nostre turisme: vendran, fins i tot, els esquimals a veure una terra tan pròdiga i a provar els nostres incomparables productes agrícoles i ramaders.

En el títol -el recordau?- he emprat una altra paraula que necessita, crec, menys aclariment que la del gastronacionalisme. És la de "Química". Encara que la química sigui una paraula tan denostada pels ecologistes, en tot el món es creu que la Química és una noble ciència que s'ocupa de la composició i de les propietats de la matèria. Jo sent una gran admiració per tots els homes com Lavoisier, Avogrado, Bohr, Pasteur i el nostre Orfila, que aconseguiren donar una explicació i una solució racional -química- a tantes qüestions d'importància capital per a la humanitat.

Estic segur que a hores d'ara més d'un lector ja es demanarà quina finalitat té el meu escrit d'avui. On es colgarà en Gelat? Lloar els meus coneguts mallorquins de paladar fi i, al mateix temps, els químics analistes? Ja sabeu, però, que no tenc gaire afició per l'estil adulador. Molta més tirada a expressar els meus dubtes, les meves perplexitats o els dilemes mal resolts, i avui no vull canviar d'hàbit. Perquè el problema que necessit confessar és que no sé com conjuminar -com fer compatibles- honestament les dues admiracions que he expressat: la dirigida als compatriotes de paladar fi i nostrat i la que tenc per als químics que ens han aclarit de què estava composta la matèria.

Dit d'una altra manera: em qüestion quina és o quines són, des del punt de vista de la Química, la molècula o les molècules que dóna o donen als nostres productes un sabor genuí realment incomparable. Una molècula que passa, ja ho sabeu, de la terra als moniatos, dels moniatos al porc i del porc a la sobrassada. Algun químic, orgànic o inorgànic, l'ha detectada mai? Deman.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Pescador., fa mes de 13 anys

A Raó: Hi ha productes del Mediterrani que són els millors del món i únics. Altres del turbulent Cantàbric, que també. I així a tots el mars de la Terra. Cadascú té allo seu i irrepetible.

Valoració:3menosmas
Per Conxa, fa mes de 13 anys

Idò jo per Nadal vaig rostir una porcella comprada al mercat de la Boqueria de Barcelona que em va quedar per llepar-si els dits, supòs que les mans de la cuinera també i compten o per ventura som com en Xecs i no ho sé destriar. Bon any Xesc, cocou i llumereta, antincs amics.

Valoració:0menosmas
Per raó, fa mes de 13 anys

També els productes de la mar que ens enrevolta són millors que a la resta del món?

Valoració:1menosmas
Per M.D., fa mes de 13 anys

"A la ciutat i al món". Ho sol dir el Papa.

Valoració:-1menosmas
Per Pep P, fa mes de 13 anys

Perfecte, ni en Pla ho hauria dit millor. Per cert, urbi et orbi.

Valoració:1menosmas
Per MJ, fa mes de 13 anys

Perfecte. Per a vós lo foraster i per a mi lo mallorquí.

Ah, és "urbi et orbi". Els que vàrem estudiar quatre anys llatí ho sabem.

Valoració:3menosmas
Per Maties, fa mes de 13 anys

Un article molt ben escrit, irònic, que fa pensar, i amb prou "understatement". M'ha fet recordar l'acudit de la persona que es queixa de que el producte alimentari que li serveixen no és de la seva terra. "I per qué el voleu? Per menjar-lo o per parlar amb ell?", li responen.

Valoració:0menosmas
Per Raboa., fa mes de 13 anys

Quan jo era nin, els pagesos sembraven i recollien al compàs de la lluna.
Els fruits i cereals que creixien al aire i cap amunt, els sembraven quan hi havia lluna nova (quan no es veu) de tal manera que la planta (o els cabells tallats aquest dia) creixien amb la lluna i la seva llunyana atracció.
Pel contrari, els aliments que es feien i creixien baix terra, patates, moneatos, xufes, etc, les sembraven en lluna plena. Tot això feia que cada planta tengués les seves particularitats.
Els pollets nascuts quan passava un cometa prop de la terra, els costava molt arribar a tenir el cap plomat totalment.
I no són contes de velles.

Valoració:0menosmas
Per lumereta, fa mes de 13 anys

M'he confós aquest pic, mi sargento... Salut!

Valoració:3menosmas
Per Mmmm..., fa mes de 13 anys

A Menorca hi creix una herba (no record el seu nom) que acumula salitre de la mar. La vaca menorquina se la menja, i de la seva llet, un piquet salada, fan el formatge menorquí "sui géneris", que amb la llet d'un altre lloc que no fos Menorca, no sortiria igual.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente