cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.32°
16°

Retrat de Saskia (1634)

El pintor Rembrandt es casà amb una al·lota que nomia Saskia, nascuda el 1612, filla d'un tal Rombertus, que havia estat burgmestre de Leeuwarden i era membre de l'Alt Tribunal de Justícia de Frísia. Durant un viatge que Saskia realitzà des de Leeuwarden fins a Amsterdam per a visitar el seu oncle, conegué Rembrandt. Es casaren al cap d'un any i se n'anaren a viure provisionalment a casa del mercader Hendrick van Uylenburch, però el 1635 es mudaren a la Nieuwe Doelenstraat, a la vora de l'Amstel. El desembre del mateix any, els nasqué el primer fill, Rombertus. La mala sort va fer que morís de nadó. El prestigi de la família de la seva muller i els importants ingressos que li donava la seva intensa activitat de pintor i gravador convertiren Rembrandt en un home ric i famós. I més encara quan personatges de la Cort de la Haia començaren a fer-li encàrrecs. Muntà un obrador fora de la seva casa en el Bloemgracht.

Enmig d'aquella opulència, el pintor va veure que Saskia quedava novament embarassada i el juliol del 1640 infantava una nina, batiada amb el nom de Cornèlia, i que morí als pocs mesos. Un nou embaràs tingué com a fruit, el setembre de 1641, un fill, que fou anomenat Titus i que arribà a adult i va desfer aquella mena de maledicció. El 5 de juny de 1642 Saskia queia greument malalta de tuberculosi i redactava el seu testament, llegant a Titus i els fills de Rembrandt que posteriorment poguessin néixer la seva fortuna, que ascendia a més de quaranta mil florins. Rembrandt en seria l'usufructuari. El 14 de juny d'aquell any, quan Saskia n'havia complit trenta, arribà la mort. Encara que fou provisionalment soterrada, el 9 de juliol Rembrandt adquirí una tomba a l'Ouderkerk, on les despulles de la seva dona foren definitivament sepultades. El 1634, en aquestes dates, el pintor pintava el retrat de Saskia amb aparença de dama d'alt nivell social.

No era hermosa, però el seu rostre resultava força expressiu, malgrat la pal·lidesa que es convertia, sobre el llenç, en llum. La veim amb un capell de blanc plomatge, color vermellenc, com vermellenc és el vellut del vestit. Vermellencs són també els seus cabells recollits i que estant de perfil, ens mostren unes orelles petites amb una perla i un fil d'or per arracada. Té el nas un poc gros, els ulls menuts i vius i la boca petita, la mirada obscura i la cella breu. La seva indumentària es combina amb amples mànegues de seda i capa de pells. Les joies abunden sobre el seu cos. Un triple collar, una desena llarga de polseres, la cabellera ornada amb una mena de cadeneta d'or... És el luxe que es completa amb un segon llenç, el que porta per títol Autoretrat amb Saskia. Aquí ella apareix asseguda sobre els genolls del seu espòs mentre aquest és a punt de beure una llarga copa de vi i somriu entusiasmat. Ella posa cara de circumstàncies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.