cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els descomptes

D'ençà que es va saber que el Ministeri de Foment podria retallar la quantitat de doblers públics que destina als descomptes dels bitllets aeris per als residents a Canàries, Balears, Ceuta i Melilla, es va desfermar a la nostra regió l'habitual escenografia de la santa indignació... entre una ultraminoria de ciutadans. Els selectes, per suposat. La nostra societat s'assembla a aquella que sota la Restauració -la victoriana, que en diuen per Europa- vivia a dos mons completament estancs. El dels pocs distingits i el dels majoritàriament miserables. Hi ha moltes diferències entre aquella societat i la d'avui, és ver, però també hi ha inquietants semblances entre les quals aquest aïllament entre la minoritària classe benestant i les immensament majoritàries classes desfavorides n'és una de les més característiques. Aquests setmanes ho hem pogut veure, una vegada més, amb la suposada polèmica d'aquests descomptes.

Aquí tothom aixeca les flamígeres espases d'indignació -espases que són, en el millor dels casos, de fusta, naturalment- però aquest "tothom" no és més que una minúscula part de la societat: polítics, empresaris i adherits de classe alta, a més de mitjans de comunicació arrossegats per la creença que aquells són representatius del conjunt socialm, tot i que en realitat representen sociològicament una petita minoria, els benestants. Realment el conjunt dels ciutadans està impactat per la possibilitat que José Blanco retalli aquestes subvencions?

Em fa l'efecte que la majoria dels ciutadans són prou conscients de la seva realitat. No així la classe dirigent, cada vegada més i més aïllada dins els seus palaus de vidre. Pensem un moment: de tots els que tenien feina fa dos anys, la meitat cobrava manco de 800 euros nets al mes. És difícil imaginar que el viatjar fora de les Illes sigui un problema seriós per a aquest gruix de gent. En el cas que viatgin alguna vegada serà per força major i no crec que la seva quotidianitat es vegi mínimament afectada pels embolics que es duen Blanco i Francesc Antich en relació a les tarifes. I prop d'una quarta més dels que tenien feina aleshores cobraven entre 1.200 i 1.500 euros nets al mes. Aquests per ventura poden viatjar de tant en tant per fer turisme, però tal com estan les coses jo diria que la freqüència és bastant àmplia. Dubt molt que puguem trobar un nombre significatiu de ciutadans que, situats en aquests dos segments socioeconòmic, s'interessin, i molt manco es preocupin, pel futur de les ajudes públiques als descomptes referits.

Ajudes públiques que, per altra banda, no discriminen per raó de renda. Per tant són injustes socialment, cruelment afavoridores dels que més tenen i absolutament inútil per res que no sigui satisfer el dret inalienable -segur que l'ONU així els reconeix- dels polítics, empresaris i adherits a la classe alta que la immensa majoria dels ciutadans els subvencionin amb els pocs ingressos que tenen no ja la feina -que ho feim-, no ja el negoci -que ho feim- o no ja els cotxes de luxe -que ho hem fet-, no ja els llibres de text -que cada vegada ho feim més- o no ja tenir fills -que ho feim- sinó també els seus viatges a fora de Balears.

La casta política, i adherits de classe alta, està molt preocupada pels descomptes aeris, però em fa l'efecte que si mirassin al voltant seu s'adonarien que estan tots sols, com en tantes d'altres coses.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per cati, fa mes de 12 anys
Que per ventura els peatges que es paguen a la península (o les autopistes sense peatge) discriminen per nivell de renda? O els bitllets de l'AVE costen diferent segons els teus ingressos? Quin percentatge de població utilitza l'AVE Madrid-Sevilla? No diguis més dois, Miquel!I
Valoració:2menosmas
Per Pere, fa mes de 12 anys
Molt d'acord amb el concepte de "casta política". El que passa és que aquesta mutació humana sols es pot entendre coneixent el medi i el canal on es desenvolupa i mou l 'espècimen. Sense els mitjans de comunicació que tenim no tendríem la casta política que tenim.
Valoració:1menosmas
Per jac, fa mes de 12 anys
Aquesta vegada el que no sap a quin món viu sou vós-
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente