Diana i Sirenus (1561)

TW
0

"Estimat Sirenus: com de malament patiria les teves paraules aquell que no pensàs que és l'amor que te les fa dir! Em dius que no t'estim tant com t'hauria d'estimar i no sé en què veus tal cosa ni de quina manera jo et podria estimar més. Mira que ja no és temps de no creure'm, doncs ja veus que el meu amor em força a creure el que del teu pensament em dius. Moltes vegades imagín que així com tu imagines que no t'estim, estimant-te més que a mi mateixa, així deus pensar que m'estimes, qual resulta que em tens avorrida. Observa, Sirenus, que el temps ho ha fet millor amb tu del que en el començament dels nostres amors sospitares i que, restant la meva honra en salvament, la qual et deu tot el que en el món hi ha, no hi hauria cosa que jo per tu no fes. Per això haig de pregar-te, amb totes les meves forces, que no tenguis gelosies i sospites, que ja saps que són molt pocs els que surten amb vida de tals passions, la qual vida et doni Déu com l'alegria que jo et desitj".

Heus aquí una carta literària del segle XVI. Forma part de la novel·la pastorel·la tant de moda en aquell temps, de la qual és autor Jorge de Montemayor, portuguès, el qual publicava el volum titulat Els set llibres de Diana a València, Milà, Saragossa, Anvers, Barcelona i Valladolid diverses edicions, que fou, segons les cròniques, llegit per un gran nombre de persones i exercí una destacada influència en el gust de la gent. Alternativa, com a gènere literari, a la novel·la de cavalleries i la novel·la bizantina. En aquest cas, la novel·la sentimental renaixentista, on els paisatges rurals formen un escenari poblat per pastors i pastores certament idealitzats. En l'edició de Barcelona l'obra fou dedicada a l'il·lustre Joan Castellà de Vilanova, senyor de les baronies de Bicord i Quesa i els poetes catalans Gaspar de Romaní i Jeroni Sampere dediquen a Montemayor uns versos d'elogi.

Se situa l'argument "En els camps de la principal i antiga ciutat de Lleó, a la vora del riu Esla, on hi hagué una pastora anomenada Diana, la bellesa de la qual fou extremada sobre totes les del seu temps. Aquesta estimà i fou estimada en alt grau per un pastor anomenat Sirenus, en els quals amors hi hagué tota la puresa i honestedat possibles. I al mateix temps l'estima més que un altre pastor enamorat que es deia Silvanus, el qual era vist amb mal ull per la pastora. Succeí aleshores que Sirenus es va veure obligat a sortir del regne per causes que no podia obviar i la pastora, com és natural, restà molt trista per aquella absència. El temps va transcórrer i el cor de Diana patí un canvi, i ella es casà amb un altre pastor que nomia Delius, oblidant aquell que tant havia estimat. Sirenus retornà després d'un any d'absència, amb gran desig de veure la seva pastora, sabent aleshores que era casada". I aquí començava la història.