algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Els escàndols de la dreta beneficien l'esquerra?

En política, una de les coses més complicades és gestionar els problemes de l'adversari amb la Justícia. Segurament un dia o l'altre apareixeran especialistes en aquest vessant de l'estratègia, però, ara per ara, en el nostre entorn no es detecta la presència a l'ombra de qui sàpiga marcar el tempo de les acusacions en benefici propi. En el nostre país, hi ha hagut casos que s'haurien resolt altrament amb uns altres jutges. Tots ho sabem, i no té res de particular que cada magistrat apliqui la llei amb les eines de la seva consciència, se suposa que recta. La justícia, de vegades, no confirma les certeses morals de la ciutadania, que els partits polítics, si en saben, poden emprar com a eina electoral. El PSOE illenc no ha tengut, en aquests casos, el coneixement o l'habilitat per convertir la frustració ciutadana en vots. És possible que no hagi tengut presents els mecanismes d'adhesió de la dreta sociològica al seu partit de referència, el PP, i que s'hagi confiat a deixar a la veritat que fes el seu camí, com un ens autònom nodrit per una energia sobrenatural i capaç d'imposar-se a tots els obstacles.

En aquests mecanismes hi juga un paper decisiu el grau d'alarma que els fets causin en una dreta que, segons les circumstàncies, podria, per decència, girar una mica cap al centre o abstenir-se, també per un cert sentit de la decència. Però quan aquest segment decisiu es trasbalsa davant la magnitud insòlita del moviment social contra el PP, aleshores percep el seu model de societat en perill, creu amenaçats els valors que han guiat les seves vides. (Un estudiós d'aquestes difícils qüestions deia que l'enormitat de les manifestacions contra la guerra de l'Iraq -contra el PP i el govern d'Aznar- va produir l'efecte boomerang expressat per les urnes en les eleccions autonòmiques de 2003 -que aquí ens varen regalar quatre anys de govern Matas.)

Podria passar que, tant el cas Matas com el cas Gürtel, per mor d'un tracte poc adequat per part del PSOE de Madrid i del d'aquí, també tengués efecte boomerang? Ara per ara, no sembla que l'administració dels tempos hagi causat estralls a les previsions del PP en les comunitats autonòmiques més directament afectades.
Veurem què ens passa a les eleccions de l'any que ve. De moment, Jaume Matas ha començat a incorporar el rol de víctima en l'entrevista d'IB3: a) La instrucció ja ha tengut efectes condemnatoris, amb la qual cosa es vulnera el dret de tota persona a la presumpció d'innocència; i b) l'acatament respectuós de les normes del procediment l'ha deixat sense feina.

Amb aquest resum a la mà, basat en dos fets aïllats i objectivament certs, la figura de Jaume Matas ofereix coartada a una part de la dreta que, avergonyida pel curs de les coses, no obstant això creu que el PP encarna el model de societat en el qual voldria viure. Deixant de banda el desencís que l'acció de govern, amb algunes actuacions especialment significatives, ha generat en part de la població més disposada a la mobilització contra la dreta, és clar que una gestió maldestre dels materials contaminants deixats a la comunitat pel govern de Matas encara podria reduir les possibilitats de reedició del pacte.
I tornem-hi torna-hi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Per a jo ser d'esquerres és tenir sentit des respecte mentre que ser de dretes és no tenir-lo
Valoració:0menosmas
Per Xesca, fa mes de 13 anys
La resposta és NO.

Però ... què és ser d'esquerres avui en dia? Una reflexió molt bona és aquí:
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/03/que_es_ser_d_rsquo_esquerres_avui_49339.php
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente