Bruixes de debò
En pla dosi de realisme (ara que el jalouin s'ha estès convidant-nos a fotre'ns de la mort i dels fantasmes, i ja està bé la pensada) al canal Història passen aquests dies un documental titulat Caça de bruixes, centrat en la Nova Anglaterra del segle XVII, que comença explicant allò més imprescindible per entendre aquella barbàrie: les bruixes (que són dones aparentment normals) es comuniquen amb el dimoni a través de petits animals com ratolins o ocells, i el dimoni les visita només esporàdicament, amb aspecte d'indi.
Per això eren acusades i cruelment empresonades, i elles havien de demostrar que eren innocents i que no estaven posseïdes: una feinada (i impossible)! Els atacs d'histèria i d'ansietat provocats pel tancament en condicions duríssimes s'hi interpretaven com un signe de possessió, i si abans de ser penjades o cremades recitaven el parenostre això era la prova definitiva que el dimoni parlava per la seva boca. L'episodi de les bruixes de Salem, el 1692, divulgat pel cinema i la literatura, no va ser més que un exemple d'aquella caça, que perdurà fins al segle XVIII. Sort que, d'aquells crims absurds, només n'ha quedat el jalouin!
- La defensa de la llengua de Toni Nadal: «A Mallorca xerram català, no mallorquí»
- PP i Vox voten en contra d’invertir tres milions d’euros en ajudes a petites explotacions agràries
- Una vintena de pobles de Mallorca preparen marxes nocturnes simultànies pel proper 31 de juliol
- El primer tinent de batle de Petra va construir una bodega il·legal
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tenc entès que sa figura de sa bruixa com a mala dona és una deformació feta per sa Inquisició de ses dones que volien exercir sa medicina, sa química o sa ciència en general