nubes dispersas
  • Màx: 18.43°
  • Mín: 13.93°
18°

El camarot dels germans Marx

La crisi política al Consell de Mallorca ha tancat el present episodi i s'ha acomiadat fins al pròxim. Que no se torbarà gaire. Perquè tanta negociació va servir per a poca cosa més que per ajornar les divergències per a millor ocasió, si és que arriba una ocasió millor i tot no es va degradant de cada vegada més, que és probablement el que passarà. No obstant això, que ningú no passi ànsia. No hi ha la més mínima voluntat de deixar les cadires i, per tant, no hi ha perill d'esclat seriós. Altra cosa és el que pugui passar en el futur. I això és d'allò de què ja parlen, sense embuts, els mateixos polítics que despús-ahir cantaven la glòria del pacte al qual havien arribat.
El re de tot és la relació que s'estableix ara i s'establirà en el futur entre PSOE, Bloc -i si no hi ha Bloc, aleshores el PSM, que seria l'únic que quedaria viu- i UM. En públic, tots diuen que el pacte ha quedat reforçat. En privat no falten els qui reconeixen la, com a poc, desconfiança absoluta en el fons entre els socis que pot esclatar en superfície en qualsevol moment. De fet, a un blog d'un dels polítics d'EU ja s'anunciava, vint-i-quatre hores després del suposat acord, un rebrot de la tensió a curt termini.

El problema de fons és relativament senzill. PSOE, Bloc i UM no s'entenen ni s'entendran mai. Qualsevol aliança que facin, com la present, serà un fracàs: com ho va ser la de 1999-2003 i ho és l'actual. La crisi en el Consell, amb evidents ramificacions al conjunt balear, ha deixat en evidència que lluny de resoldre les desavinences, aquestes estan més vives que mai. Va ser especialment significatiu el que passà a la roda de premsa de dimecres de Francina Armengol, Miquel Àngel Flaquer i Joana Lluïsa Mascaró. A pesar dels seus esforços a dissimular, cap periodista -si més no dels que demanaren- no se'ls va creure. Ni una paraula. Senzillament, és que no eren creïbles. Hi va haver moments en què els polítics pareixien els germans Marx. En faltaven el quart i el cinquè -perquè el grup còmic començà amb cinc components-, que ben bé haurien pogut ser Francesc Antich i Maria Antònia Munar.

Els papers respectius de Grouxo, Chico, Harpo, Gummo i Zeppo queden a la imaginació del lector. Però, sentit el que digueren els polítics, els famosos germans no ho haurien superat. Ens "explicaren" que, del lamentable espectacle que han protagonitzat aquestes dues setmanes, se'n deriva quelcom "bo per als ciutadans, en especial en aquest temps de crisi". I, com el germans Marx, ho digueren sense que els caigués la cara de vergonya. Va ser així d'al·lucinant, tota la roda de premsa. Un homenatge als genials còmics, essència del cinisme sarcàstic. Només és que ells escenificaven el cinisme. Els nostres polítics ho són. I de sarcàstics no en tenen res.

Llavors, ja parlant seriosament, alguns polítics explicaven a periodistes, dijous dematí, que és ver que tot va ser un espectacle sense sentit i que en el fons del que es tracta és de la relació entre els tres socis. Que no s'entenen ni s'entendran. Que, en fi, en el PSOE dubten entre desfer-se del Bloc o d'UM, i pareix que de cada cop s'imposen més els qui aposten per mantenir l'estratègia de col·laboració amb UM i esperar que el Bloc no sigui necessari el 2011 i, si ho fos, provar d'estalviar-se'l i governar en minoria. Això ja és més creïble. Perquè tota la resta va ser una mera escenificació -i per burda, dolenta- a l'estil dels germans Marx.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per PACINO, fa mes de 14 anys
No lo dudeis, UPyD le quitara el sitio a UM en breve...
Valoració:-3menosmas
Per Madò Pereta Cuca, fa mes de 14 anys
Només pel seu nom, Calbarro, ja no se li ha de fer gent de cas, a aquest paio. Alerta a UP y D. Són el gran perill d'ara mateix a la política
Valoració:4menosmas
Per Simpatitzant d'UPyD, fa mes de 14 anys
Payeras, veig que en Juan Luis Calbarro (UPyD) t'ha arreglat de mala manera. No ho entec, Payeras ha entrat al club dels desencantats de la política, ha perdut qualsevol confiança amb l'esquerra i ja no en parlem amb la dreta, A la classe política illenca no en queda un pam de net, como reconeix Payeras als darrers articles però el nostre eminent columnista no té cap altra dèria que ficar-se amb un partidet com UPyD que ni coneix, que ni sap qui són, que es veu que mai s'ha llegit el seu programa i les raons del seu naixement -i creixement-. ¿Ha perdut en Payeras la xaveta quan culpa aquells que encara no han demostrat cap vici en la cosa pública (per no haver-hi entrat, una qüestió de temps) i en canvi veu natural la degradació dels partits "institucionals" -la vella política del PP, UM, PSM, EU, EV ó PSOE? Senyor Payera, s'ho faci mirar. L'article de Juan Luis Calbarro a Ultima Hora potser mereix una constesta A veure com el nostre il·lustre analista de la realitat balear se'n surt....

Simpatitzant d'UPyD
Valoració:-2menosmas
Per Esquerranet, fa mes de 14 anys
El futur del PSOE, que només és virtualment d'esquerra, perquè realment fa polítiques de dreta, consisteix en estar al costat d'UM sempre peqruè no pot governar per si mateix. Entre UM i Bloc el PSOE està evidentment per UM.
El problema que té el Bloc és la governabilitat. Volen ser al govern de qualsevol manera, i aquest fet és el que cada vegada els conduirà a ser una formació institucional residual, perquè el paper del Bloc hauria de ser sempre la de fer d'oposició, i pactar només aquelles mesures que siguin progressistes. En el govern el Bloc s'escindeix de les seves bases socials que li donen suport perquè ha d'admetre polítiques inassolibles per al seu electorat.
N'haurien d'aprendre un poc de l'esquerra a Portugal, que no vol pactar ni amb el PS. I per això es manté l'esquerra. Aquest és el seu paper i no el de govern.
Valoració:2menosmas
Per Joana, fa mes de 14 anys
O sigui que els que incumpleixen els pactes són els d'UM i els que ho han de pagar són els del BLOC, que són els únics que han defensat el compliment del que s'havia pactat.
Com a Campos, ara que toca que sigui batle el regidor del PSM, els d'UM el fan fora.
Tot plegat demostra que UM no és de fiar.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente